用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Paul Nursery - Tai Po vs Causeway Bay
go

St Paul Nursery - Tai Po vs Causeway Bay [複製鏈接]

Hi,

Hope some mums can help.

Any difference of these 2 nursery?  School fee of CWB campus is a double of Tai Po campus.

If studying in Tai Po campus, will it be the same opportunity to go to St Paul P1 in CWB?

Many thanks.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

Hi,

Thanks.

原帖由 天瑜 於 10-2-6 19:33 發表
HI,

今年大埔SPN都很不錯,只有幾個WAITING LIST。情況與CAUSEWAY BAY 差不多。而所有WAITING LIST 之學生,可等到六月初統一派位後,有其他學生放棄時補上的。

題外話,問左大埔SPN老師,得知報讀2010/11年度N1及插N2之申請 ...

Hello, 天瑜, 
我係新手媽咪(BB才7個月大). 好多嘢唔識. 可否幫忙一下. 我想問吓, st. paul 中學有好幾間. 如ST. PAUL CONVENT, ST. PAUL SECONDARY, ST. PAUL COLLEGE, ST. CO-EDUCATION, & 藍田ST. PAUL 女子. 我果個係囡囡. 咁如入到ST. PAUL 幼稚園&小學, 咁係咪好大機會入到ST. PAUL 的中學呢?
聽聞 ST. CO-EDUCATION D 學費好貴. 唔知其他貴唔貴呢? 如果想知有關學費資料, 可以点攞到呢? 

天瑜,
另外, 想請問吓, 大埔ST. PAUL學費貴唔呢? 我係另一個POST見到有媽咪話SPN 要HK$5XXX每個月. 但我唔知係唔係講緊大埔果間.
還有, 大埔SPN係唔係番全日呢? 如果係則係番幾点至幾点? 因為我個B囡係7月中出世. 咁則係細B所以我都要諗吓佢如果讀全日會唔會好辛苦. 唔該哂!

唉, 我個女係08年7月出世, 而家都未足 20個月, 但係為左表示我的誠意, 我18個月已經遞申請表, 不過佢地都話我個女要等到4月先至知有無得interview.....人地3月interview, 我就要等到4月, 睇黎機會都好微 !! 我個b而家都返開育嬰院, 我都有attach 一些進度評語比佢地, 希望有用啦 ! 我都知佢地唔多收細仔, 不過我都係博一博

醒目開學勳章

天瑜,

想請教大埔spn係咪所有小朋友都有得interview定係好似cwb咁唔係個個有得見?

回覆 2# 天瑜 的文章

天瑜,
真係唔該哂. D資料好有用呀!
如果我想我個B囡讀大埔SPN就要下年E個時間交FORM. 想問吓, 如果有額外的資料如PLAYGROUP d 進度報告etc交給學校, 又或者早d交form 會唔會有幫助呢? 因為我b囡係細b, 我諗佢interview D表現都唔方好.

醒目開學勳章

醒目開學勳章

天瑜, 人人都話Tai Po SPN, CWB SPN/SPK都唔係Academic的學校, 又無NET. 但升上英文小一基於幾個版本, 其實邊個先係真?
1. SPN和SPK程度很淺, 要額外補中、英、數
2. 跟佢哋的教學理念有關。佢哋不想在幼稚園階段,小朋友要學太多語文而引起混亂。
3. 因為同一團體, 基本上都直升, 上小一後數年, 便會發現開始有轉變.

醒目開學勳章

點解我之前問佢地學校CWB,佢地話要3月先有FORM報名既,如果現在問可以嗎,是否太遲?

天瑜
其實我想問下0個2張4R相片...諗要交咩相真係頭大,  有冇咩建議呢? 同埋對收小朋友係咪好重要

醒目開學勳章

醒目開學勳章

Hi 天瑜,
CWB 是否都要求2張4R相? 又是否一定要正面/全身? 如沒特別訂明要求, 你有建議或心得嗎? thank you very much!!

貢獻勳章

原帖由 ahnew 於 10-2-27 02:06 發表
Hi 天瑜,
CWB 是否都要求2張4R相? 又是否一定要正面/全身? 如沒特別訂明要求, 你有建議或心得嗎? thank you very much!!

唔好意思,天瑜;CWB 等我幫妳 !!

往年都係要求 1張 4R 相,不過就最好留意番今年o既申請表格,2日後就有得 download 或索取:

聖保祿幼兒園(銅鑼灣) 2010至11年度
8月入學之申請表格,
請於3月1日至3月5日在本網頁下載
或辦公時間內到本園索取。

要正面及全身o既生活照,坐或企都冇所謂 !!

冇特別建議或心得,相信能表現出小朋友開心快樂o既一面已足夠 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 天瑜 於 10-2-25 06:47 發表
如果想報讀大埔SPN的話,今個月尾係DEADLINE。

如果想報讀 CWB SPN,2日後:

聖保祿幼兒園(銅鑼灣) 2010至11年度
8月入學之申請表格,
請於3月1日至3月5日在本網頁下載
或辦公時間內到本園索取。

聖保祿幼兒園(銅鑼灣)
香港銅鑼灣禮頓道140號A

電話:(852)2577 0406

電郵地址:[email protected]

SPN website:Please click !!
[img]http://forum.baby-kingdom.
‹ 上一主題|下一主題