用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣商會&平安福音堂/如何決定?
go

青衣商會&平安福音堂/如何決定? [複製鏈接]

你好!我住青衣區

我想問問(青衣商會幼稚園)和(平安福音堂)兩間會好點呢?都收了下午班。
想囡囡可以開心學習(真正學到野),但怕會玩得心散!!囡係好動型、活潑型!好中意玩...不太聽指令(兩歲)

怕自由度太高的幼稚園,上小學後好難適應,好辛苦!(有例子)
又怕太開心會浪費三年黃金時間!更會變心散。

請你給與寶貴的意見
謝謝
   0    0    0    0

平安福音堂- 開心又會跟上小學程度.

原帖由 倬瑩meme 於 10-2-4 03:39 發表
你好!我住青衣區

我想問問(青衣商會幼稚園)和(平安福音堂)兩間會好點呢?都收了下午班。
想囡囡可以開心學習(真正學到野),但怕會玩得心散!!囡係好動型、活潑型!好中意玩...不太聽指令(兩歲)

怕自由度太高的幼稚園,上小學後 ...

你好呀!之前我有見你張貼過一d回覆,你之前話康傑唔好!因你小朋友讀過,因為佢地都收左我囡,聽完你講最後都冇唸住讀。
我依家煩緊選青衣商會好,定平安好!
想問問你小朋友讀平安福音,老師如何,嬸嬸好嘛?清潔方面點呢?多新移民學生嘛?會唔學到好多無埋頭既野呢?自由度高嘛?課外活動方面足嘛?

請問你小朋友選了哪一間小學呢?

何澤雲(長享).
平安的老師,嬸嬸, 校長都好有愛心. K2還有家訪. 聽講近年收生都吾錯. 新移民一定多,因為近屋村, 但冇問題, 佢D同學好有禮貌, 但亦有少數頑皮的.
清潔方面, 每天進校前必用消毒液清潔手, 入班房要除鞋, 基本上都OKAY.
無埋頭既野- 是否小孩亂說話呢? 小孩喜歡跟同伴講野一定有, 不過沒有什麼粗言穢語.
課外活動 - 每月都有生日會, 中秋節, 聖誕節, 新年都有活動, 亦有出外參觀. K3次數會多些.
自由度高 - K1和K2會比較自由, K3老師會嚴謹些.
因為我囡囡是細胆和冇自信心, 需要多鼓勵, 讚賞, 平安是很関心小朋友.

青衣商會是否長發村那間, 有同學是那裡讀, K2轉了過來, 好似是因為程度淺. 但只是聽聞.

heiheibbchu
真係好多謝你意見,好有用,我可以放心佢讀了!今日交了留名費,下午班!準備做你囡師妹了

原帖由 heiheibbchu 於 2010-2-5 06:49 PM 發表
何澤雲(長享).
平安的老師,嬸嬸, 校長都好有愛心. K2還有家訪. 聽講近年收生都吾錯. 新移民一定多,因為近屋村, 但冇問題, 佢D同學好有禮貌, 但亦有少數頑皮的.
清潔方面, 每天進校前必用消毒液清潔手, 入班房要除鞋, ...

回覆 1# 倬瑩meme 的文章

不用客氣!

P.S. 如果想轉上午班, 不妨多問學校有冇位. 因為經常有同學因搬屋轉校.

原帖由 heiheibbchu 於 2010-2-6 10:32 AM 發表
不用客氣!

P.S. 如果想轉上午班, 不妨多問學校有冇位. 因為經常有同學因搬屋轉校.

係啊,其實上午班好些或是全日班會比較全面些?
如果讀開半日再轉全日會否對小朋友不太好?

全日班會獨立些, 但很難轉全日, 因為很少位.
平安下午有自費午餐+興趣班+功課班, 如果讀上午班,
可以選擇性參加, 都幾好, 但興趣班沒有校車,要自己接.

希望您囡囡讀得開心!

原帖由 倬瑩meme 於 10-2-7 03:16 發表

係啊,其實上午班好些或是全日班會比較全面些?
如果讀開半日再轉全日會否對小朋友不太好?
‹ 上一主題|下一主題