用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 個仔忙過奧巴馬,我好心痛!
樓主: yovin
go

個仔忙過奧巴馬,我好心痛! [複製鏈接]

回覆 1# brian61950 的文章

做你個仔真可憐...

原帖由 IRON 於 10-2-2 22:35 發表
既然佢都慣左"谷", 又ok既, 好過想谷又谷唔起.

相比我仔仔真係好hea.......星期一至六有2日游水, 星期三piano, 星期五奧數, 星期六英文, 岩岩cut埋國語, 星期日休息.

每朝6:30起身, 7:30返到學校; 4:00放學返黎食 ...

我個囡(p.3)都好hea, 二,四游校隊 , 六/日早上就同個細佬一齊游出面嘅泳隊, 星期五就學鋼琴(考四級)同古箏(上年七月學,今年四月考三級)
個仔就星期四踢波, 星期五鋼琴, 星期六下午跆拳道,
六/日早上游水 ( 本來佢有鼻敏感, 游水之後, 真係好左好多 )
佢地兩個都會係六點食晚飯, 之後練琴練古箏, 睇圖書, 有時温默書...... 九點半前就一定上床瞓覺.

日出而作, 日入而息, 現代人未必做到

10PM-2AM是睡眠的黃金時間, 在黑暗的環境睡眠
可產生大量的退黑色素, 成長激素, 和可以修補受損的細胞,
好像賣護膚品和健康食品廣告, 這護膚品和健康食品是自費的, 要自已爭取

自己睡眠不足, 都會難以專心, 影響工作, 長期處於睡眠不足, 更會影響身心, 到時想補都難, 補返都有"達喇"

有18般武藝是好,但健康更重要

為甚麼護士和空姐會容易有 ~癌, 因為晚上未能休息, 暴露於燈光和紫外線, (每星期一晚), 日子有功,不是即時看到的"好"處
以上例子可能夸張了,癌的成因複雜, 休息只是其中之一

原帖由 yovin 於 10-2-2 18:49 發表
一個小二男生  7歲
MON-FRI
7:00起床-上學
3:00放學
3:00-5:00有四日打羽毛球(他想入校隊)
                餘下一日奧數(學校選入)
5:45回家
5:45-7:00小睡75分鐘(他話打完波太累,一定要睡一會兒。我試過叫他不要睡, ...

去到高小/ 中學點算?? 我們做父母有得揀的, 我亞仔都主動要求學很多東西. 但無必要之東西可以不給他學. 健康之作息時間亦很重要. 我仔以前 鋼琴/ 普通話/ (英皇)補習班/ 足球隊/ table tennis/ 校園電視台/ 泳隊.

但升上六年班開始, 成績緊要過一切, 而且功課量亦真的多了很多, 跟本沒有時間再上其他興趣班. 老實說, 中學亦只是看學術成績, 甚麼特異功能亦只是給參考用吧了, 我仔現在只上 :
- 鋼琴 (今年考6級, 不想放棄)
- 普通話 (因我不懂教)
- 校園電視台 (學校一定要)
*** 其他時間留下來休息/ 行山/ 去街/ 打機...

咁様既生活, 唔好話係小朋友, 連大人都頂唔順, 更何況係一個七歲小朋友

樓主, 既然知道有問題, 應該及早handle,以免後悔莫及,

望子成龍,係人都想, 但不可過於急進. 從你的post, 知道你個仔其實已經好自覺, 何不寬容彈性D?

樓主,唔好話係你,我呢個過路人都覺心痛

長期睡眠不足係會影響發育同專注力

我覺得應該減少課外活動,儘量9:30前睡覺

他竟然答:[在好學校讀書,係辛苦咖啦!]
你個仔可能係神童,咁細個識得階級觀念,知道乜野先叫好學校?係呢?你個囝都邊間好學校呀?

this is scarry......how can you expect a 7 years old to have only 7 hours of sleep and grow healty?

Come on parents...their brain, their physical need REST....

at thhage of 7, they need at least 10 hours of sleep........

we the parents should decide what is good for the kids upbringing....(of course teh kid play a role too)...but for the sake of the kids' development, 10 hours is a must!!!

hope you can work out a better schedule with your son and yourself!

樓主,我地都明顯『反對超時工作』,所以唔會將小朋友的身心健康作交換條件。

家長唔想佢學佢又點去學呀, 自己諗下啦。

原帖由 大內密探 於 10-2-3 17:20 發表
家長唔想佢學佢又點去學呀, 自己諗下啦。

有時我地當時覺得幾好,但又會覺得無問題,呢 d 魔鬼與天使,真係時時分分都係個頭到轉轉轉,所以常常要事後自我檢討,與其她/他人多分享,大家實在是唔知點做先好嗎。

Schedule of weekday is too tight. Weekend is OK. Perhaps can you change one badminton class to weekend ! And according to what I see from students of famous schools, their mother drives them everywhere to attend classes to save time.

我是樓主

謝謝你們的回應。我可能用錯方法教他,使他變成現在的情況。

小時侯的他覺得我好叻(以前我是記者,他常在電視見到我)?我答:其實媽媽唔叻,只是因為我勤力。別人讀一次,我起碼讀三次,三次唔得,我會讀十次,只要努力便會做到。
我想他記了入腦。

又有一次(五歲),他問我唔讀書會怎樣?我答:唔讀也可以,但長大了也必須工作,自力更生,但可能要做勞力的工作。他問我什麼是勞力工作,我竟然同他去幫大廈(亞姐)倒垃圾,倒到三樓,他頂不住哭起來了。我教他做什麼工是你自己決定的,而且要珍惜一元一角。自始,他用心向學。有一次,我見到他溫英文字典(小學版)。
但他不是勁叻的小朋友,我唔幫他溫讀,成績只會一般,小學P1第一次測驗有98、100、92可惜中文52分。他話同學問他分數,他回答時好醜怪。於是,他叫我幫他溫中文。我於是每晚教他,星期日出TEST俾他,考試中文86(其他9X)。老師在全班同學前讚揚他。下學期考第五,做埋班長。他就叫我出劵出埋其他科,他喜歡做,有時他仲會出劵叫我做。
有晚我病倒床上,我話起唔到身教他,他自己搬書桌入房,係我床邊讀中文。

他小時成日同表哥、表姐們玩。表哥學界第一又全級考第一,表姐又係玩學界(年年有獎學金),自小一起玩,他又要入校隊打學界。
我日日要求他放棄打波,早些睡,見他哭住求我,我........(今日我又叫他打一天好嗎?結果哭成淚人)

仲有他又喜歡彈琴,仲係有天份(學兩年五級),唔想埋沒他的音樂材能。這是他唯一的天賦。

唔幫他每晚溫功課唔得,例:今日有條MATHS:有6元、3元和2元的郵票各一枚,共可組成多少種不同的面值?我唔教唔得。他班中有一、兩個同學可能媽媽唔幫,平均分得4X。

他不是有階級觀念,而是他知道中國好多小朋友無書讀,我同他說:香港小朋友好幸福,人人有一所好學校,叫他珍惜讀書,不要怕辛苦。

但我知道他的作息時間有問題,所以聽吓意見?其實我真的唔想打波入校隊,我再計畫吓,聽多一點意見。

我竟然同他去幫大廈(亞姐)倒垃圾,倒到三樓,他頂不住哭起來了。
其實你做得阿媽,係咪應該有返多少常識?垃圾有好多細菌,咁細個小朋友抵抗力又弱,好易感染到病菌,如果真係因為咁病左,你會點呢?有時另類教學,都要小心為上。

睇你認為學業緊要定入校隊緊要囉, 總之一入校隊, 深似海, 日日做咁多時間操練, 邊有其他時間及精力做功課.

原帖由 yovin 於 10-2-3 21:00 發表

小時侯的他覺得我好叻(以前我是記者,他常在電視見到我)?我答:其實媽媽唔叻,只是因為我勤力。別人讀一次,我起碼讀三次,三次唔得,我會讀十次,只要努力便會做到。
...

原帖由 yovin 於 10-2-3 21:00 發表

...

好媽媽真的會教到好孩子,如果是我,例如現在的我教囡囡,我就取舍興趣為上,因為可以健立意志,可受壓,與人建立溝通,在小時就可培養好自信心,創造未來的學習動機。

成績只要達到基本要求就可以,因為語文要日子有功,數要多作深度思考,都不是一朝一夕的,但如果根建得穩,那怕將來沒有粗大的樹幹和滿載綠葉呢。

所以我會撰打球和練琴為主,當然要定於九時半上牀。

Yovin,

望子成龍是無可厚非的,甚至是值得鼓勵的。不過,甚麼方法才可以令子女成材呢?我情願採用較慢,但愉快的方法去令他們進步。

在呈分試前的小學裡,分數重要嗎?考十名內重要嗎?我對此嗤之以鼻。

我選擇了前些時候很出名的臻美黃乾亨小學給女兒,沒有默書、沒有測驗、考試沒有分數、名次,沒有任何往績。在呈分試前我鼓勵她考試完全不溫書,我常向女兒解釋,分數不是一個準確量度學術的指標。只要父母不看重成績,我看不到任何理由孩子會視分數如珍寶。

如果妳真的覺得孩子極度辛苦,妳可以學一學我,將分數、名次拋開,並教育兒子。如果覺得在名小學中考十名內才合妳心水,那麼繼續這樣勞役他吧。

在BK裡,鼓吹愉快學習的,我大概是第一人,愉快學習也可以是有效學習。就在這論題發言的也有好幾位我相熟的,可以用快快樂樂的方法教得學術水平很高的孩子,但用的不是傳統的方法,不是妳熟悉的方法。

我可以告訴妳,我囡囡小學裡沒有補過習,沒有做過一本補充練習,六年間溫書總時數還不到100小時,學校功課量很少,每天快快樂樂地渡過。但她升中時也是band 1。另外,一體一藝也發展得不錯。

如果我囡囡有令郎那麼有鬥心,她的成就肯定比現在大得多,而且每天都同樣快快樂樂地渡過。

eviepa

原帖由 eviepa 於 10-2-3 22:28 發表
Yovin,

望子成龍是無可厚非的,甚至是值得鼓勵的。不過,甚麼方法才可以令子女成材呢?我情願採用較慢,但愉快的方法去令他們進步。

在呈分試前的小學裡,分數重要嗎?考十名內重要嗎?我對此嗤之以鼻。

我選擇了前些時候很出名 ...

唔係個個有你個女咁叻,五年班先開始溫習、讀書,升中重入到band 1中學,真係可喜、可賀!

我仔中一啦, 要返學既日子都係10點訓覺

如果佢唔係打badminton, 唔係叫你出卷, 而係打機, 睇不良漫畫, 什至索K, 你會唔會"求"唔到佢唔做呀???

唔係個個有你個女咁叻,五年班先開始溫習、讀書,升中 重入到band 1中學,真係可喜、可賀!

我相信在小學裡,溫書並非一種有效提升學術的活動,幾年前我出過一個論題叫《溫書是一種高投入、低回報的活動。》有詳細討論。http://forum.baby-kingdom.com/vi ... page%3D1&page=1

反而愉快地閱讀才是高效能的活動。我囡囡不溫書,不默書,但看很多書,幾年下來,便勝過普通的孩子。
‹ 上一主題|下一主題