用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 九龍塘金巴倫道迦南
樓主: EggEgg08
go

九龍塘金巴倫道迦南 [複製鏈接]

迦南各方面真係唔錯, 所以我仔仔都會繼續在這裡升K1。

好yeah! 我都仔仔都入左迦南, 下午班, 仲多半個鐘....正!

請問知唔知校巴費用呀, 我係住鑽石山宏景花園, 謝謝!

N班即2-3歲, 係有PTH 教我問過老師, 囱囡都說有...其實九龍塘迦南真係俾我預其好好多...不論老師課程設施都好...最重要係亞囡好鐘意...成日都提住迦南同老師,淨係咁就証明到學校比到安全感佢啦...上学期兒歌書佢全部識唱仲成日唱俾妹妹聽....個火煱盧真係好靚仲有學校竟然有打邊爐..好搞笑囡囡好開心...

k1我都会直升....

有冇人係提子組呀??
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-03-18/charmain.html

提子組係咪下午班㗎?我囡係黃組的,接放學唔多覺有生果名嘅班嘅??

係呀上午班用顏色分下午用生果
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-03-18/charmain.html

我聽人講話迦南唔難入,究竟係唔係呢?另外,知唔知佢n1每件收幾多學生?

提子組班主任係唔係Miss Mui 呀?

原帖由 dorajoyce 於 10-2-5 14:30 發表
N班即2-3歲, 係有PTH 教我問過老師, 囱囡都說有...其實九龍塘迦南真係俾我預其好好多...不論老師課程設施都好...最重要係亞囡好鐘意...成日都提住迦南同老師,淨係咁就証明到學校比到安全感佢啦...上学期兒歌書佢全部 ...

My daughter is also studying the N1 Grape group ga

原帖由 dorajoyce 於 10-2-5 14:30 發表
N班即2-3歲, 係有PTH 教我問過老師, 囱囡都說有...其實九龍塘迦南真係俾我預其好好多...不論老師課程設施都好...最重要係亞囡好鐘意...成日都提住迦南同老師,淨係咁就証明到學校比到安全感佢啦...上学期兒歌書佢全部 ...

Bingo

原帖由 chloechanchan 於 10-2-8 09:06 發表
提子組班主任係唔係Miss Mui 呀?

hello, 我個囡都係提子組, 班主任係 miss yau, 另一位老師係miss mui.  我地諗左好耐, 最終都冇俾到k1留位費, k1會去另一幼稚園讀.

個囡真係好鍾意番學, d歌全部識唱,又講係學校食蜜蜂bread,飲水水, 食通心粉,食瘦肉粥.......連同學仔個名都可以背出, 佢記得10個左右同學名........ 會唔會記得你地小朋友個名呢 ???   

原帖由 sfplam 於 10-2-8 09:09 發表
Bingo

各位媽咪, 請問你覺得迦南重唔重視品德教育&自理能力 or more focus on academic only? 如小朋友未介片學校有冇幫忙? Thanks.

我小朋友(N1)都讀得好開心﹐九龍塘迦南比左小朋友的一個好開始﹐知道番學係點樣﹐學校EE都記得佢個名﹐不過我哋都會轉另一間幼稚園讀K1。本人覺得迦南課程比較淺(純屬個人見解)﹐怕上小學槌得辛苦

原帖由 babychin 於 10-2-8 09:31 發表
hello, 我個囡都係提子組, 班主任係 miss yau, 另一位老師係miss mui.  我地諗左好耐, 最終都冇俾到k1留位費, k1會去另一幼稚園讀.

個囡真係好鍾意番學, d歌全部識唱,又講係學校食蜜蜂bread,飲水水, 食通心粉,食瘦 ...

小兒係 迦南(kt)就讀 N1。LEE 間KG 在品德教育, 自理能力 & 課程方面都好好,老師會幫小朋友介片,又會經常打電話給家長談及小朋友係學校的情況、進度!

助理, 校車EE, 老師, 主任, 校長都好有愛心。我每日都係親自送小兒上學, 親眼見到老師們對每位小朋友都照顧有加。

原帖由 EggEgg08 於 10-2-8 10:04 發表
各位媽咪, 請問你覺得迦南重唔重視品德教育&自理能力 or more focus on academic only? 如小朋友未介片學校有冇幫忙? Thanks.

我亞b也是讀九龍塘迦南的PN,也認為這是一間好學校。特別在訓練自理方面,他們的確很好。我知有很多PN班的茶點都是吃餅或飽等,但迦南在11月開始已加入熱食如通粉和粥等,讓小朋有學習自已用湯匙進食熱食。我亞b自己進食沒問題,但就有偏食。佢試過因為老師要佢食粥裡的栗米和食其他佢唔鍾意食的食物而唔想返學。但經我們(老師和我)商量後,都認同老師的想法,就是唔食唔緊要,但起碼要試。老師同我個女再傾偈,我地又係屋企多鼓勵,有日亞女返黎話老師餵佢食栗米,佢試左仲吞左落肚,好開心。自始,佢就好開心咁返學,如當日食左d佢唔鍾意食嘅野,老師都會讚佢。所以就算佢好唔想食,佢都會食少少,這也是老師的目標。
好抱歉的,我們也會到別的學樣讀K1,因有一條龍學校收左…否則,迦南也是一間理想的幼稚園。
提外話,昨天我們拿了一盆吉仔(毛公仔擺設),亞b好開為攞人佢自己房話"大吉大利",我們很意外,又覺得好好笑,原來佢話係老師教,仲有心想事成,還有動作做的呢!

原帖由 babychin 於 10-2-8 09:31 發表

個囡真係好鍾意番學, d歌全部識唱,又講係學校食蜜蜂bread,飲水水, 食通心粉,食瘦 ...

Hi
你囡囡會轉去那間呀?

我囡都係好偏食的,所有蔬菜都唔食,但有一日放學佢話比我聽,茶點食粟米粥,我問佢好唔好味,佢話好好味,食晒;咁我問佢D粟米呢,有冇食埋呀?佢話"有呀,食哂D粟米呀!"
這令我十分驚喜.
迦南的確比我預期的好很多,所以在決定去留時好難下決定...
到最後我都簽咗放棄K1的位了,其實好唔捨得,怕做錯決定...

原帖由 sheffield 於 10-2-8 13:38 發表
我亞b也是讀九龍塘迦南的PN,也認為這是一間好學校。特別在訓練自理方面,他們的確很好。我知有很多PN班的茶點都是吃餅或飽等,但迦南在11月開始已加入熱食如通粉和粥等,讓小朋有學習自已用湯匙進食熱食。我亞b自己進食沒問 ...

dorajoyce, Abbiemama,
可唔可以話我知你地轉去邊間呀??我聽講好似好多人轉走喎??

Dear sheffield, 好多謝你咁詳細的資料, 我想問下以你所知pn班有沒有英文& PTH 堂? 係唔係net 教? (因之前有d媽咪話有, 有d話冇....好confused tim)

Sorry... mixed up Ms. Mui and Ms. Yau... 提子組, 班主任係 Miss Yau, the lady that wear glasses...

Read other posts and have same feeling, Cannan is much much better than expected, however, we just afraid the syllabus is too simple and so choose to study K1 in other KG...

cherylyau_b,
依家仲未決定倒樂基or培正...
好鐘意樂基嘅課程,但培正又一條龍...

原帖由 cherylyau_b 於 10-2-8 15:05 發表
dorajoyce, Abbiemama,
可唔可以話我知你地轉去邊間呀??我聽講好似好多人轉走喎??
‹ 上一主題|下一主題