用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 九龍塘金巴倫道迦南
go

九龍塘金巴倫道迦南 [複製鏈接]

想問下有小朋友讀緊的媽咪....呢間有冇外籍老師/PTH老師...N班有幾耐英文/PTH時間? 係唔係活動教學gar? Thanks a lot!
   8    0    1    0

每星期有2-3堂英文外籍老師 & PTH老師, 我囡囡而家都緊PN1,  返学非常開心,老師好有愛心...囡囡回家能分享在校之生活
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-03-18/charmain.html

有PTH老師嗎? N班好似未有架喎, 我都無聽亞囝講過.
間學校唔錯架, 老師好細心, 夜晚9點幾都會打俾我講下小朋友情況. 課程都唔淺架!

Thanks a lot for your info. 請問佢係用自編教材定係坊間出的教科書gar? 我好喜歡佢個outdoor area, 唔知小朋友係唔係可以日日出去玩呢?

my boy is also attending this school since pre-Nursery gar (now k1).   got Native english teacher and PTH teacher since pre-Nursery la~

they use "新編故事樂綜合學習" books from oxford publication :
http://www.oupchina.com.hk/preschool/index.asp

will teach 4 books each term.

for english,  they use  Beeno... one book per term....

for PTH, forgot the publisher name la... but also one book per term~

My boy is quite happy at school gar.. and learn things bit by bit .. can see his growing and learning gradually~

Starting from K1 (= N class in Cannan), he also got homework daily .. usually just one page and usually finish part of it at school ~  quite good

Outdoor area won't go out everyday during class time..i guess 2 times per week and can do cycling, too ...  If you pick them up after school.. can stay behind to let them play a while lor~

原帖由 EggEgg08 於 10-2-2 14:29 發表
Thanks a lot for your info. 請問佢係用自編教材定係坊間出的教科書gar? 我好喜歡佢個outdoor area, 唔知小朋友係唔係可以日日出去玩呢?

學校會用坊間的教科書, 自行印製兒歌書, 再加上學校自行印製的中英文字卡及其他教具, 例如海棉球來訓練小朋友的小肌肉發展.
我都好鐘意個outdoor playground, 夏天時每星期有2日穿運動服回校, 所以我諗應該每星期有2日可以出去玩卦!

多謝各位的資料呀...十分有用, 曾經見過有媽咪話九龍塘某幼稚園(沒有說明那一間)雖然有好靚的outdoor facilities, 但平時學生係不能使用的, 只係for interview時供interview 的小朋友玩...所以嚴格來講那只是裝飾品....所以好擔心唔知佢講緊邊間....聽你咁講我諗應該唔係迦南啦.........

近放學時間,見過佢哋學生係度玩乎拉圈,滑梯同單車, 所以應唔會只作裝飾

原帖由 dream4reality 於 10-2-3 17:26 發表
近放學時間,見過佢哋學生係度玩乎拉圈,滑梯同單車, 所以應唔會只作裝飾

係呀!!
放左學都可以玩一陣,大約5分鐘就會響鐘,咁就要走~~好多小朋友都玩得好開心呀~~

我囡囡讀緊N班, 返得好開心.  老師好nice, 囡囡放學後都成日提住D老師.  

個playground 真係好舒適, 過時過節我會自己接囡囡俾佢玩一陣.  每次佢都玩得好開心.

教材方面, 我幾欣賞D手工同埋活動.  早幾個星期, 囡囡做左個火鍋手工, 好搞笑.   而學校亦安排了火鍋活動配合教學主題材

yes, 果個火鍋手工真係正, 我個囡放學拿回家,工人想幫佢拿, 佢都不洗, 要自己拿著......d街坊見到都話好有趣...

原帖由 LittleEggBB 於 10-2-3 21:40 發表
我囡囡讀緊N班, 返得好開心.  老師好nice, 囡囡放學後都成日提住D老師.  

個playground 真係好舒適, 過時過節我會自己接囡囡俾佢玩一陣.  每次佢都玩得好開心.

教材方面, 我幾欣賞D手工同埋活動.  早幾個星期, 囡 ...

100% agree:)

原帖由 BB0407 於 10-2-4 12:01 發表
其實九龍塘迦南幾好,最初沒太大期望,點知讀落除老師nice外,課程都非常好,時時只聽KM、樂基的家長話小朋友一年識幾多中文字、英文字,其實迦南亦有字咭教小朋友,我冇認真數過,但粗略估計上學期都有二三十個,仲有兩本中英文書和 ...

大部份媽咪都係講九龍塘迦南,  大家對"九龍城"迦南有無意見 ?   我想知道此校多一點... 謝 !

多謝各位家長分享,我囝囝被迦南取錄明年n1,因為一直都聽人評佢麻麻地,令我十五十六,仲因為失落樂基而唔開心一段時間,但你們的分享給了我信心,唔知仲有冇家長分享多D迦南情況?

我想double confirm 一下各位媽咪講緊的N班係唔係等於Pre-nursery? 我突然發覺迦南的N班其實等於一般幼稚園的K1.....如果pre-nursery 已經有NET & PTH teachers 教都幾好wor....請問一星期2-3堂英文堂大概是多少時間呀?

九龍塘迦南始終是正校. 不錯的. 我有朋友兒子正讀. 他認為各方面平均及開心. 校舍又大. 當然不好跟其他九龍塘名校比較.

各位媽媽,
個火鍋手工真係好靚嫁,超得意,我都將佢post 左響我個blog度,有空可以看看呀!!
http://hk.myblog.yahoo.com/cherylyau_b/article?mid=7056

仲有呀!!N1即係pre-nursery呀!!之後先有K1,K1開始先有PTH,而家沒有的... 好似有3個net,因為返學響門口見到,一個星期有2日有net堂,每次有兩個sessions,total 4 sessions/ week.

I think the "N" they're talking about is "pre-nursery".
我囡囡係讀緊pre-nursery, 的確係有PTH and NET(Indian, caucasian and some are Singaporean, I think, but their accent is OK ga) teachers 教的.
開初我都唔知有PTH的,係前幾日阿女無啦啦用普通話對住我講:"黃老師,早上好" 咁我先知道原來佢係有學PTH的.
有幾多時間教PTH and English咁我就唔知啦,不過問老師便知,D老師好nice嘅,實會答你的.
所以我覺得迦南真係唔錯㗎!

原帖由 EggEgg08 於 10-2-4 16:34 發表
我想double confirm 一下各位媽咪講緊的N班係唔係等於Pre-nursery? 我突然發覺迦南的N班其實等於一般幼稚園的K1.....如果pre-nursery 已經有NET & PTH teachers 教都幾好wor....請問一星期2-3堂英文堂大概是多少時間 ...

我的小朋友都讀緊n1,但唔多識講學校的事。不過就超鍾意番學,放假時都要咩書包。學校比我預期的好,樣樣都好有系統。明年會繼續在這裹讀K1。
‹ 上一主題|下一主題