用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁學生原來考中學是沒優勢的
樓主: KITTY.WONG
go

陳守仁學生原來考中學是沒優勢的 [複製鏈接]

原帖由 bkman 於 10-2-11 02:52 發表
其它有99%BAND1既小學, 里面小朋友讀書要唔要逼就不得而知了。

要嬴人 ... 先要嬴自己 ...

原帖由 bkman 於 10-2-11 02:52 發表
不過話說回來, 係TSL讀書, 一D都無壓逼的感覺, 小朋友讀書真係好開心返學既, 大家同意嗎? 其它有99%BAND1既小學, 里面小朋友讀書要唔要逼就不得而知

我知我知...
仔仔有個同學仔而家係sfa讀p1, 我聽佢既成績都唔差(成績表上冇c), 話哂讀高一級呀麻, 都唸住佢會全班名次都唔錯啦。點鬼知佢媽話我知佢女全班尾二 嚇到我死...如果要我個細路平時讀得咁辛苦, 成績唔錯都考咁後...為乜? 小朋友會唔會有一日讀到連自己信心都冇埋呢?

不強調競爭的教育

之前都同幾個家長share過, 今日又同大家溫古知新啦!!

[不強調競爭的教育(一)及(二) (AM730專欄作家葉頌昇)

(一)

在 H1N1的假期中,家長信天翁在寄來恐龍的功課中,附了一份來自《公教報》對芬蘭教育成功的評論文章,引來我這個本來對北歐教育有著好奇而欣賞的教育工作者的注目。後來在書店找到由陳之華著的《每個孩子都是第一名》的書,令我對芬蘭教育有更深的了解和認識之餘,更找到自然學校在教育理念的堅持上,和異地教育的信念和價值,有不謀而合的地方,及值得參考的地方。

在國際經濟合作發展組織(OECD)的調查中,芬蘭已不只一次登上最佳學校教育冠軍的寶座。2003年,在受調查的四十一個國家的中學生中,芬蘭學生的閱讀、邏輯、數學與自然科學能力,都是一流。芬籣教育改革的成就,重點不在於爭朝夕,也不鼓勵孩子做無謂競爭,強調互助合作,這更是社會主流價值取向,這跟香港無時無刻都在強調競爭,汰弱留強的精英主義有很大的分別。芬蘭教師把注意力放在教導孩子擁有足夠的能力,在人生適當和必要的時候,與他人互相合作並自我保護。只有當每個學生都能在學校學會了應學習的東西,競爭力便自然產生了,反而不是因為你是從某某中學、某某大學、某某科系畢業而來的。故此,芬蘭從小學、中學到大學的差距不大,家長根本不必擔心孩子進了不好的學校。

在台灣,法例規定一般中小學校是不能以能力分班的,即沒有所謂的精英班。香港學校不單可以按能力分班,而且政府主動進行能力分校,即是全校中學分成三個組別,結果造就菁英主義,家長爭先入讀名校小學,為的是能入讀第一組別中學,加上傳媒爭相報道成績優異的學生......孩子自小在競爭的環境長大,習慣要贏過別人、以分數論高下。

(二)

芬蘭相信教育是給每一個孩子的,當資源過份集中在少數的精英分子,反而令他們看不到公義,看不到基層市民的貢獻,當權力集中他們手中,更有可能會變得操縱和腐敗。芬蘭教育強調學生之間多合作,讓孩子自小看到人人不同,互相尊重;過度競爭只會帶來不必要的內部耗損,孩子不用爭誰是第一,反而學會欣賞能力不同的人,也懂得關顧一時落後的人。

芬蘭學生能在全球的比較中,閱讀、邏輯、數學與自然科學能力脫穎而出,表現一流,相信有賴芬蘭成功的教育改革,而教育改革離不開社會主流價值觀,不獨芬蘭,其實北歐社會都強調公平與公義,連帶教育政策亦帶有公平正義的色彩。

芬蘭某政府官員說:「國會議員不會比廚房阿姨更了不起,議員或部會首長,只不過是有不同領域的專長罷了,大家各司其職、各有所長,互相尊重。」現實世界中的芬蘭,貧富差距低,做醫生官員的工資,不會比做農夫的高很多,所以不管學生選擇何種工作,都不會被人看不起,所以升學不是唯一的選擇,故此在芬蘭選擇職業訓練的學生,超過一半,即使選擇了職業訓練,將來亦有不同升學的途徑。

反觀香港,自九七以後,一步步取消職業訓練技能學校,孩子只能選擇升讀文法中學,而不能繼續升學的孩子,好像注定一生只能從事基層、低薪及工時長的工作,這難道便是和諧社會所具有的社會現實嗎?君不見正生書院只能在傳媒廣泛報道之下,才得到政府的認可?可見特區政府的遠見,只停留於四大支柱、六大產業,走不出經濟掛帥的狹窄目光之中,人才培訓只能停留在「對經濟發展是否有用」的工具理性上。結果只是創造一個「河蟹」社會,官商勾結,貧富懸殊。]

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

回覆 44# flostangraphy 的文章

dear stan,
As e-principal said u are the expert of copy and paste
and are u still working very hard now???
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

現在連李國寶、顏寶鈴甚至東涌YMCA都唔收,
真後悔交了六年學費,估唔讀陳守仁都要咁!

原帖由 silvia_ng 於 10-2-12 11:05 發表

我知我知...
仔仔有個同學仔而家係sfa讀p1, 我聽佢既成績都唔差(成績表上冇c), 話哂讀高一級呀麻, 都唸住佢會全班名次都唔錯啦。點鬼知佢媽話我知佢女全班尾二 嚇到我死...如果要我個細路平時讀 ...

正如去了出名的職業介紹所一樣,比好多時間心機人家的努力及心血等,就算是四圍見工都未必搵到工!!! 謀事在人,成事在天。也不能怪太多,你選人,人選你,就是現實。再找副校長傾下仲可以有什麼出路吧。也聽過學校會盡可能幫家長為小朋友找學校的。不會見死不救的。加油呀。

原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-2 21:10 發表

呢幾間學校都分幾輪收生
唔好o甘快打定輸數啦

"埋怨"係冇用架
比小朋友聽到呢d說話會打擊佢既自信心
冇自信面試好"sit"抵

現階段試吓找出小朋友問題所在
幫佢好好裝備吓
考好最後一次呈分試
7月可能有轉機呢

原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-2 21:10 發表

死啦, 見到你個 post, 我個心都實哂...............我呀女成績麻麻地到不得了, 唉................

............

這3間學校對收生banding & 學生要求都不太相同. 你倒不如講講你小朋友的成績, 如果唔係無人識比意見你.

我女成績不錯, 老師亦對她滿有信心, 但interview表現一般  ,而家都有d擔心, 而家未知結果, 但怪得誰 . 唯有考好個試因可能要等knock 門.

唔好擔心住
你睇吓以往幾年的派位
真係唔差架

最好唔好跌入band3
况且TSL唔多band3生
band2多數入到2線直資

仲有時間
幫/督促佢溫吓書啦
math較易取高分
多d操練就唔會太差

原帖由 DaddyCool 於 10-3-4 17:28 發表

死啦, 見到你個 post, 我個心都實哂...............我呀女成績麻麻地到不得了, 唉................

原帖由 moyan 於 10-3-4 20:49 發表
唔好擔心住
你睇吓以往幾年的派位
真係唔差架

最好唔好跌入band3
况且TSL唔多band3生
band2多數入到2線直資

仲有時間
幫/督促佢溫吓書啦
math較易取高分
多d操練就唔會太差

...

我希望佢入到李國寶已經 ok, 一係我地住得近, 二係我成日見到 d 學生都好斯文, 三係以我所知佢地又係有收法文生.

其實最近已經請咗位補習老師返屋企同呀女補數學, 之不過呀女又唔夠勤力, 又唔夠醒目, 咁我又唔想 push 得佢太緊...........數學成績確係有些微進步, 都係自請求多福啦............

回覆 14# bkman 的文章

我一直認為在TSL的家長都和14#bkman一樣, 希望小朋友開心讀書和快樂的成長, 當初才會選擇TSL.

如果希望孩子是個考試機器 ,而你要用許多金錢幫孩子補習和許多時間幫孩子溫習功課, 幫學校造就出Band1學生. 不是應該選擇一般人所謂催谷學校嗎?
我常常在想到底是這些所謂名校老師教得好, 還是家長或補習老師教得好?

我最近看了黃明樂的港孩一書, 裡面有一篇"無胃的孩子". 就是談到{港孩任何文章,背就快,要分析便幾乎不可能,不要說用三句話去概括一篇文章的重點,問他文內最深刻的部分是甚麼,標準答案是"不知道. 像攝食而沒有胃,吃得快,拉得多,養分穿腸過}
因為這個畸型教育制度, 大家將孩子訓練成一個考試機器, 不會自己思考. 就算寫深入探討的Project, 也是家長代做.

不管官津私校或直資, 只要升中派位都是一樣玩法. 放開心胸, 看看孩子吸收了多少, 而不是考了幾分. 將來人生還很漫長, 不要因為這個爛教育制度而否定你的孩子的能力.

共勉之

KITTY你好,

真係唔好咁快灰心住。 我真心相信TSL學生的能力都不差。 如果考試成績在100名以內的, 入讀津貼英文中學都唔難。 如果成績較後的, 可能直接去考慮入讀直資中學會比較提早安心。 而且投考直資中學的秘訣, 就是最好大包圍。 請問你住邊度? 如果觀塘,順利邨對你唔算遠, 我提議你可以試聖道迦南, 基督教學校, 近年開始100%自行收生, 聽聞因此收生質素有所提高, 而且係英文中學, 普通話教中文, 學費便宜。

至于你提到的李國寶中學和顏寶玲中學。 以我所知顏寶玲中學近期確實積極要提升學校成績, 所以收生要求提高了許多。 不過如果係TSL的BAND2生(即是考全級100名以內的), 要讀顏寶玲我覺得又唔難, 最多米叩多幾次門?! 李國寶相對要求無咁高, 我相信考到140名以前的應該都好有機會入到。 不過既然你報告兩間都已經被REJECTED了, 我希望你會繼續試叩門, 因為呢兩間中學, 好多時係7月的時候, 甚至8月, 因為有已收的學生轉校, 會騰出空位給叩門學生, 只要有充足的誠意和毅力, 我相信門是會打開的。 祝成功。

其他家長也一樣, 不放棄才會成功啊。

共勉之。

多一點努力 多一點回憶!

原帖由 bowienvivi 於 10-3-5 02:29 發表
我一直認為在TSL的家長都和14#bkman一樣, 希望小朋友開心讀書和快樂的成長, 當初才會選擇TSL.

如果希望孩子是個考試機器 ,而你要用許多金錢幫孩子補習和許多時間幫孩子溫習功課, 幫學校造就出Band1學生. 不是應該選 ...

絕對同意你的說法, 其實我一向在這裡都提出和你相近的意見, 選得 TSL 就是希望小朋友讀得開心.........

我本人自己一向反對返學求分數, 對香港由來已久的教育制度及方式都很有意見, 分 banding 已經係天下第一大荒謬, 但如果分數不夠就入不到所謂的名校卻是客觀事實. 當然, 我從來沒有要求或希望自己的小朋友入讀傳統名校, 最大的希望只是入一間校風良好的中學, 唔去學壞已經心滿意足, 這是真心的說話.

回香港差不多三年, 呀女最初的一年多是有補習法文, 原因是她是插班三年級, 之前完全沒有學過法文, 所以有必要校外補習儘下人士追返接近水平, 從升五年班開始已經停止了.  最近補數學是因為希望她的成績唔好太差, 我都係望佢入附近間中學o者, 要求唔算高o架喇; 其實都可以自己教, 之不過自己教有時會發脾氣, 所以都係情願俾錢搵人教, 因為唔想破壞彼此關係, 況且我已經沒有跟補習老師的意見, 去買課外 excercise 俾佢做, 點睇呀女而家仲係算愉快學習, 只不過皇帝唔急太監急而已.........

皇帝唔急太監急, 從來都係事實。 不過呢個情況, 好多時係小朋友上到中一會開始有所改變。 因為踏入青春期, 佢地開始注重自己的外表, 包括成績, 哈~~~

(練好英文口語同埋普通話, 去入李國寶~~ 加油~~)。

原帖由 DaddyCool 於 10-3-5 10:22 發表

絕對同意你的說法, 其實我一向在這裡都提出和你相近的意見, 選得 TSL 就是希望小朋友讀得開心.........

我本人自己一向反對返學求分數, 對香港由來已久的教育制度及方式都很有意見, 分 banding 已經係天下第一大 ...
多一點努力 多一點回憶!

共勉之

原帖由 bowienvivi 於 10-3-5 02:29 發表

如果希望孩子是個考試機器 ,而你要用許多金錢幫孩子補習和許多時間幫孩子溫習功課, 幫學校造就出Band1學生. 不是應該選 ...

原帖由 bkman 於 10-3-5 12:48 發表
皇帝唔急太監急, 從來都係事實。 不過呢個情況, 好多時係小朋友上到中一會開始有所改變。 因為踏入青春期, 佢地開始注重自己的外表, 包括成績, 哈~~~

(練好英文口語同埋普通話, 去入李國寶~~ 加油~~)。

...

非常多謝你的打氣 :)

不足40%
原帖由 elizatyy 於 10-2-4 22:29 發表

Then, how many of them in band 1?
‹ 上一主題|下一主題