用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁學生原來考中學是沒優勢的
go

陳守仁學生原來考中學是沒優勢的

我以為讀陳守仁出去考一些二線直資中學會有優勢,原來
都唔收,學校會幫我們嗎?

那一間二線直資中學? o甘快知???
你小朋友是band幾?

通常顏保玲, 李國寳有幾輪紹生, 不必太擔心, 不如寄望第三次呈分升band, 努力!

我相信學校想幫都冇得幫, interview和成績靠自己。

以為會有什麼優勢呢, 請分享一下, 事關小女五年班啦, 要收多 d 風 :D

你揀人
人揀你

所謂優勢
先要靠自己

manmanchubb  ttl agree  發表於 12-4-20 23:56

同意Bluestar所講.  雖然我個女讀書唔叻.  但係我都有同佢講, 升唔升到好嘅中學係要靠佢自己, 冇人可以幫到佢.  今次嘅考試要呈分架啦, 佢一家要盡力做到最好, 如果唔係就好難入到好學校.  我都成日鼓勵佢, 對佢講其實佢係得架, 只要佢肯用心, 佢都可以同其他同學仔咁攞到好成績架.  希望佢可以快啲開竅啦~

原帖由 Bluestar 於 10-2-2 12:44 發表
你揀人
人揀你

所謂優勢
先要靠自己

原帖由 angelprincess 於 10-2-2 13:45 發表
同意Bluestar所講.  雖然我個女讀書唔叻.  但係我都有同佢講, 升唔升到好嘅中學係要靠佢自己, 冇人可以幫到佢.  今次嘅考試要呈分架啦, 佢一家要盡力做到最好, 如果唔係就好難入到好學校.  我都成日鼓勵佢, 對佢講其 ...

開竅..................呢樣就真係非常難喇.......

要有希望!  唔好咁快打沈自己.  要比啲信心比你個女同對佢有信心.  

原帖由 DaddyCool 於 10-2-2 15:01 發表

開竅..................呢樣就真係非常難喇.......

angelprincess意見一樣,  唔好咁快打沈自己.  考好d試, 仲有二輪三輪, 仲有機會!

原帖由 angelprincess 於 10-2-2 15:21 發表
要有希望!  唔好咁快打沈自己.  要比啲信心比你個女同對佢有信心.  

儘量啦, 始終都要靠小朋友自己, 我地做到就只有向佢地解釋讀書對日後的幫助而已.

係呀!  所以我都成日同佢講, 嫌煩都係咁話架啦~  佢都就嚟識背我番說話

原帖由 DaddyCool 於 10-2-2 15:39 發表

儘量啦, 始終都要靠小朋友自己, 我地做到就只有向佢地解釋讀書對日後的幫助而已.

唉....以前佢好可愛架!同佢講呢個讀書的道理時,佢識套用返句三字經:「幼不學,老何為呵?」黎回應。而家?講咩佢都好似借左聾耳陳隻耳咁!

原帖由 angelprincess 於 10-2-2 16:01 發表
係呀!  所以我都成日同佢講, 嫌煩都係咁話架啦~  佢都就嚟識背我番說話

Hi, 天使麵,

Long time no see ar~ 歡迎你返嚟呀!   

原帖由 天使麵 於 10-2-2 23:12 發表
唉....以前佢好可愛架!同佢講呢個讀書的道理時,佢識套用返句三字經:「幼不學,老何為呵?」黎回應。而家?講咩佢都好似借左聾耳陳隻耳咁!

...

天使麵, 你個咁叻,  換著我會好心足law!
-------------------------------------------

魅力公主 醒目開學勳章

我大女都係5年班喎, 唔知會唔會同班呢

其實我大女最大問題係懶, 成日都唔溫書, 所以成績好差, 真係鬧又鬧過, 要講既道理都講過晒, 而家希望佢可以自己突然識諗啦   如果唔係都唔知可以點幫佢
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

我個都係5年班.  case同你一樣, 個女都係懶散, 唔通呢啲係大部份'港孩' 嘅通病?

原帖由 wing 於 10-2-3 14:50 發表

其實我大女最大問題係懶, 成日都唔溫書, 所以成績好差, 真係鬧又鬧過, 要講既道理都講過晒, 而家希望佢可以自己突然識諗啦   如果唔係都唔知可以點幫佢 ...

原帖由 wing 於 10-2-3 14:50 發表

其實我大女最大問題係懶, 成日都唔溫書, 所以成績好差, 真係鬧又鬧過, 要講既道理都講過晒, 而家希望佢可以自己突然識諗啦   如果唔係都唔知可以點幫佢 ...

點解我地幾個五年級嘅女女都咁懶o架.............

早排很忙現在才得閒上網。
第三次呈分很難升band,因陳守仁band three 成30多%,除非像我同事個女果間得1% band three就有可能。
原帖由 vet 於 10-2-2 02:30 發表
那一間二線直資中學? o甘快知???
你小朋友是band幾?

通常顏保玲, 李國寳有幾輪紹生, 不必太擔心, 不如寄望第三次呈分升band, 努力!

我相信學校想幫都冇得幫, interview和成績靠自己。 ...

原帖由 KITTY.WONG 於 10-2-4 21:00 發表
早排很忙現在才得閒上網。
第三次呈分很難升band,因陳守仁band three 成30多%,除非像我同事個女果間得1% band three就有可能。

Then, how many of them in band 1?

about 80 students

原帖由 elizatyy 於 10-2-4 22:29 發表

Then, how many of them in band 1?