用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁學生原來考中學是沒優勢的
樓主: KITTY.WONG
go

陳守仁學生原來考中學是沒優勢的 [複製鏈接]

me too

原帖由 DaddyCool 於 10-3-25 10:19 發表

我嗰個咪係 band 3 囉..............

醒目開學勳章

計埋我果個呀!

原帖由 angelprincess 於 10-3-25 18:26 發表
me too

醒目開學勳章

TINGMUM,

我果個由二年班開始,平均分未試過高於70分。

原帖由 TINGMUM 於 10-3-25 11:19 發表
其實學校名次的競爭真係好犀利, 以p.5為例, 總平均分如在80中的排中間位, 80頭的己排到好後, 屬band 3生.  幾分之差, 名次可以分別好大.   真係好難想像有學生總平均分會在70分以下....不會吧?!!! ...

醒目開學勳章

我果個肯定係band 3,因為今次平均分得50幾分。不過,英文oral 長期都係 90分以上,上次考試英文listening
仲創新高,有98分,不過,主科總分(包括英文)都係偏低,操行就有B+。聽你咁講,我都有番少少信心。

原帖由 bkman 於 10-3-25 04:02 發表
如果要入LKP, TSL的BAND3 GROUP當然有機會, 不過前題係要主科都及格, 同埋英文, 普通話的口語要好。 我理解是這樣的, 個人意見。

今年p6 band1 約80人, 如果考80有幾會是band2頭或band1尾。

原帖由 DD仔 於 10-3-25 12:08 發表
the % of band 1 students at TSL should be higher than 33%.  if just based on their latest SSPA result, it should be around 55%.

平均分5x真係好低喎, 你有冇記錯?! 要努力追, 邊一科最弱? 睇吓其他家長有冇辦法或心得可以分享。

原帖由 Fatty 於 10-3-25 19:35 發表
我果個肯定係band 3,因為今次平均分得50幾分。不過,英文oral 長期都係 90分以上,上次考試英文listening
仲創新高,有98分,不過,主科總分(包括英文)都係偏低,操行就有B+。聽你咁講,我都有番少少信心。

...

醒目開學勳章

中文同數學最弱。我等緊佢自已 "開燈"!

原帖由 moyan 於 10-3-25 20:15 發表
平均分5x真係好低喎, 你有冇記錯?! 要努力追, 邊一科最弱? 睇吓其他家長有冇辦法或心得可以分享。

...

我呀女都係差唔多, 最叻都係英文 oral 同 listening, 其他就麻麻地, 平均分好似係 70 左右, 呢幾日佢又有 "的" 起心肝去溫書喎, 希望唔係三分鐘熱度啦.................

醒目開學勳章

大家一齊努力啦!

原帖由 DaddyCool 於 10-3-25 22:13 發表

我呀女都係差唔多, 最叻都係英文 oral 同 listening, 其他就麻麻地, 平均分好似係 70 左右, 呢幾日佢又有 "的" 起心肝去溫書喎, 希望唔係三分鐘熱度啦................. ...

原帖由 Fatty 於 10-3-25 22:16 發表
大家一齊努力啦!

其實係要大家嘅細路一齊努力............ 因為佢地唔努力你都吹佢唔賬, 今時今日唔打得o架喇...................

醒目開學勳章

通常都係大人努力過細佬咖啦!我唔捨得打仔咖,因為,雖然佢成績唔好,但係佢好乖咖(買花讚花香)。

原帖由 DaddyCool 於 10-3-25 22:19 發表

其實係要大家嘅細路一齊努力............ 因為佢地唔努力你都吹佢唔賬, 今時今日唔打得o架喇...................

Fatty,

When are you going to sell your "flower"??

原帖由 Fatty 於 10-3-25 22:29 發表

我唔捨得打仔咖,因為,雖然佢成績唔好,但係佢好乖咖(買花讚花香)。

醒目開學勳章

E- 校長,我留番D花(阿仔) sell 俾心儀中學啦!

原帖由 principal 於 10-3-25 22:37 發表
Fatty,

When are you going to sell your "flower"??

Fatty,

Very good answer!! 

I believe you and your "flower" can make it.

原帖由 Fatty 於 10-3-25 22:44 發表

E- 校長,我留番D花(阿仔) sell 俾心儀中學啦!

TSL的BAND3都好勁下過喎。

原帖由 DaddyCool 於 10-3-25 10:19 發表

我嗰個咪係 band 3 囉..............
多一點努力 多一點回憶!

完全同意TINGMUM所講, 實情就是這樣。 所以我都覺得TSL的BANDING分配是1/3, 1/3, 1/3的話, 好唔合理, 希望最新的分配有所改善啦。

原帖由 TINGMUM 於 10-3-25 11:19 發表
其實學校名次的競爭真係好犀利, 以p.5為例, 總平均分如在80中的排中間位, 80頭的己排到好後, 屬band 3生.  幾分之差, 名次可以分別好大.   真係好難想像有學生總平均分會在70分以下....不會吧?!!! ...

加油, 祝你好運啊。
最好總平均分追返去近70會好好多的。

...

Dear all,

我對之前的言論向大家道歉, 我有之前的言論是因為囡囡舊年平均分為86點幾, 全級排中間位, 而今年上學期平均分跌到81點幾, 己排出100後, 屬最差的一群.  因為咁,我才會推測BAND3生平均分應亦都不會太低.

個女話我聽佢好想讀校風好的英文中學, 所以會努力去進步, 希望有心有力,名次可以升返到中間位置.   

**希望大家的小朋友每科都進步一些, 令我地呢班父母擔心都少一些.

有D 名中學, 人人話要TOP 10才有機會 IN,  我地學校中間位的都有得 IN, 所以我相信 80名 到的都是屬 BAND 1.  

[

冇錯, 約80人band 1, 班主任講的, 考100應是band 2, band 3 名次幾多我唔知, 我估計不多!

原帖由 TINGMUM 於 10-3-26 12:15 發表
有D 名中學, 人人話要TOP 10才有機會 IN,  我地學校中間位的都有得 IN, 所以我相信 80名 到的都是屬 BAND 1.  

[
‹ 上一主題|下一主題