用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔仔英文詞彙很少,有無人有英語可以提供? ...
go

仔仔英文詞彙很少,有無人有英語可以提供? [複製鏈接]

貢獻勳章

小兒p.2,但仍好似識好少英文詞語,有無人有英語可以提供?
   2    0    0    0

原帖由 花仔媽咪 於 10-1-17 23:08 發表

哦…睇多 d Oxford 的 stage1 開始,浸浸下就會適多 d。

你可以預備一本vocab notebook, 一有生字或者有用既phases就叫小朋友抄低, 仲要有例句, 久不久幫佢默吓, 都work架.

reading books真係不可少, 家長最初可幫小朋友揀d合適和有趣味性既書, 我小朋友就唔like oxford stage 1, 因故事唔夠吸引, 其實小二都可以睇吓 "magic tree house", "captain underpants", "a to z mysteries"... 我當初只係集中同一作者既series既書, 後來一培養到興趣, 佢自己都會睇唔同類型既書.   

如果唔多睇書, 唯有做多d comprehension, 因為都係一篇短文, 可以抄低有用既phases, 日子有功, 一定有進步.

其實睇書不如平時多d同佢講好過啦...見到個樣野既時候話比佢知係乜, 好話睇圖畫~咁樣會印象深刻d同其實d

亞媽識就話講,半桶水仲要少,不如唔好講,
原帖由 view209 於 10-1-20 12:58 發表

其實睇書不如平時多d同佢講好過啦...見到個樣野既時候話比佢知係乜, 好話睇圖畫~咁樣會印象深刻d同其實d
http://www.baby-kingdom.com/batch.download.php?aid=24871

點講都係睇書最好, 可以搵類似cambridge既papers比佢讀/做...慢慢浸出黎.

原帖由 亞迎 於 10-1-20 14:07 發表
亞媽識就話講,半桶水仲要少,不如唔好講,  

原帖由 overview 於 10-1-20 16:45 發表
點講都係睇書最好, 可以搵類似cambridge既papers比佢讀/做...慢慢浸出黎.

主要睇故事書可以培養閱讀興趣,再加上其他方法,

睇書&睇英文電影/電視最好, 因為係免費!

原帖由 happyvalley 於 10-1-20 21:37 發表

主要睇故事書可以培養閱讀興趣,再加上其他方法,

原帖由 overview 於 10-1-20 22:40 發表
睇書&睇英文電影/電視最好, 因為係免費!

我都覺得睇英文電影/電視最好...但家長要小心d選擇...如果真係要睇書我都會選擇一d比較interactive既~或者一d教學kits!

主要都係睇小朋友喜好, 我會比佢係書店/library自己揀, even係漫畫書都無問題, 最緊要可以培養到讀書既習慣.

原帖由 view209 於 10-1-21 11:48 發表

我都覺得睇英文電影/電視最好...但家長要小心d選擇...如果真係要睇書我都會選擇一d比較interactive既~或者一d教學kits!

原帖由 overview 於 10-1-21 12:22 發表
主要都係睇小朋友喜好, 我會比佢係書店/library自己揀, even係漫畫書都無問題, 最緊要可以培養到讀書既習慣.

小心漫畫書,好多去到高小 d 文章多左用潮語,因為根深,已經唔知乜野係書面語。

試下以下的 online vocabulary resources, 有 games & videos, 你要幫佢揀一揀,有D淺,有D深D :

http://www.lingoclub.com/html2/index.php?option=com_sobi2&catid=11&Itemid=134

Thank you...非常好

你可以買英文的漫畫書比佢, 如snoopy 或叮噹啦!

原帖由 77777 於 10-2-1 12:43 發表
睇英文故事書加查字典.....係一個學英文好的方法, 再加埋睇英文節目....訓練埋listening....

會唔會查得字多,會無晒興趣 ,學英文都幾頭癢。

原帖由 77777 於 10-2-1 19:15 發表
其實係會 , 不過, 我個仔細時有學kumon英文, 所以識大部份的字, 佢細個時, 我陪佢睇storybook, 係我查字典 (要大人幫手), 真係查倒我cc下 , 又比佢一路學公文 ...

我囡就唯有聽得多,先記到個 d 常用字呀,宜家我要晚晚講英文故事,我都費事查字典,唔適 d 字咪叫佢自己估下先,因為我都唔適 ,懶得就懶

回覆 1# 花仔媽咪 的文章

Large amount of reading is the best way, but it takes time.  I suggest you buy some supplementary exercise books which concentrate on vocabulary.  For example, Vocabulary & Usage published by SAP.  Have a look at bookstores.
‹ 上一主題|下一主題