用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園幼稚園是否一間很封閉的學校?
go

根德園幼稚園是否一間很封閉的學校? [複製鏈接]

根德園收左我囡囡讀pm既k1, 但有d朋友話依間學校幾封閉, 無website, 老師無同家溝通的, 就算家想問吓小朋友既學校情況.. 都有d難度... 想請教各家長比d意見...
   0    0    0    0

我個囝讀緊K1, so far 我覺得OK, 正常, 不過這學校沒有太多什麼親子活動, 看你喜不喜歡, 我就ok! 平常自己D活動巳經很忙! 而且講學術的而且確係好, 老師也很好, 我個囝喜歡上學也學到很多! 其實KV都係好似普通幼稚園, 沒有什麼異樣的, 不過沒有website是真的!

聽人講有一d小朋友回到家會發洩得很勁(即頑皮),因在學校益壓得勁喎!.  我姨娚女(現F.7)話他有d同學以前在根德讀,她們話好似沒有童年,因只有守規及讀書. 畢業禮/相都沒有...

一d都無抑壓, 我2個小朋友讀根德都讀我好開心

原帖由 crystalmum 於 10-1-11 13:56 發表
根德園收左我囡囡讀pm既k1, 但有d朋友話依間學校幾封閉, 無website, 老師無同家溝通的, 就算家想問吓小朋友既學校情況.. 都有d難度... 想請教各家長比d意見... ...

Does your friends have kids going or attended KV?  

I guess they don't have the money for a website as they only charge around $2400 pm.   If you like websites, lots of ECA, parents forums, etc. then York is a better place for this kind of activities, but they charge +$4000 pm plus extra for activities.  

Have checked the websites of other kinders and do they provide you with information that you need?  If so, then may these will be more suited to you.  

3 yrs is a long time to worry, so select a kinder so you no need to worry.

回覆 5# abbymami 的文章

唔係話根德園唔好,但欠透明度是事實,大把幼稚園學費平過二千四都可以有網頁,交資料俾政府印幼稚園概覽唔駛錢,但根德園的資料一樣唔齊
喜歡根德園的家長當然不介意,只是以事論事

其實我覺得無website 沒什麼問題, 在教育局的網頁也有介紹學校, 我相信有許多幼稚園都是沒有website 的, 之前曾有傳聞kv將會有網頁, 但一直只聞樓梯響。

沒有website, 一樣幾千人知道如何去報名, 無website 講清楚學校理念一樣被一眾家長追捧, 如果說學校這樣是"封閉", 我個人覺得用"低調"來形容更貼切。

朋友說和老師是以"寫紙仔"交流, 真的有事也會有電話可以聯繫, 我並不相信和老師無辦法溝通。問心一句, 我個人希望學校盡花心機和資源到學生身上, 而不需要提供太多其他服務, 當然各人要求不同, 學校之間也有不同比較互有長短, 家長自行選擇。

恕我多言。

我在fb 的根德園group 內看過, 畢業相是有的

不過一天3小時的課, 守3小時的規矩就會令小朋友沒有童年, 我想這是家長出的問題呢!

原帖由 ChingChingChoy 於 10-1-11 17:41 發表
聽人講有一d小朋友回到家會發洩得很勁(即頑皮),因在學校益壓得勁喎!.  我姨娚女(現F.7)話他有d同學以前在根德讀,她們話好似沒有童年,因只有守規及讀書. 畢業禮/相都沒有... ...

I think KV is a happy school. I studied & graduated there (ages ago, hehe). But I do think they are not that transparent to the public, which they should nowadays!

根德園幼稚園是否一間很封閉的學校

多謝各媽咪既寶貴意見..

唔通守規同讀書就等於冇左童年.....真係好好笑..!

原帖由 ChingChingChoy 於 10-1-11 17:41 發表
聽人講有一d小朋友回到家會發洩得很勁(即頑皮),因在學校益壓得勁喎!.  我姨娚女(現F.7)話他有d同學以前在根德讀,她們話好似沒有童年,因只有守規及讀書. 畢業禮/相都沒有... ...

原帖由 義氣仔女 於 10-1-11 20:22 發表
一d都無抑壓, 我2個小朋友讀根德都讀我好開心

我小朋友讀根德都好開心

我同老公都好滿意!!

原帖由 LittleKiwi 於 10-1-12 10:17 發表
其實我覺得無website 沒什麼問題, 在教育局的網頁也有介紹學校, 我相信有許多幼稚園都是沒有website 的, 之前曾有傳聞kv將會有網頁, 但一直只聞樓梯響。

沒有website, 一樣幾千人知道如何去報名, 無website 講清楚 ...

十分同意!!!

原帖由 gie_angie 於 10-5-7 09:35 發表

十分同意!!!

我超滿意依間幼稚園, 因為有比較. 大女讀佢一間幼稚園, 我依家跟佢d功課跟到氣咳 !

可能亞仔好彩, 三年既老師都好好, 停課會打電話來屋企問候細佬, 仲同家姐傾埋計, 叫佢要趁停課溫書, 因為小學功課忙好多.

唯一真係可惜既係畢業禮家長冇得參加. 不過亞仔話剛剛影完畢業相. 至於website, 學校係攪緊, 不過可能有既時候亞仔都畢左業了 !

等我有時間 (依家忙緊亞女呈分試同煩緊亞仔讀邊間小學), 我會寫番個留言去講依三年亞仔係根德園既生活 !

Thank you Daisy 媽咪 in advance, 我相信好多家長都同我一樣好希望了解多啲小朋友係根德園既生活架 !

原帖由 Daisy媽咪 於 10-5-7 23:18 發表

我超滿意依間幼稚園, 因為有比較. 大女讀佢一間幼稚園, 我依家跟佢d功課跟到氣咳 !

可能亞仔好彩, 三年既老師都好好, 停課會打電話來屋企問候細佬, 仲同家姐傾埋計, 叫佢要趁停課溫書, 因為小學功課忙好多.

唯一 ...

原帖由 Daisy媽咪 於 10-5-7 23:18 發表

唯一 ...

http://www.kentville.edu.hk

我哋都未有通告,請問你點發現呢個website?個website好似有d流喎!!
原帖由 star128 於 10-5-8 20:32 發表

http://www.kentville.edu.hk

‹ 上一主題|下一主題