用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心 vs 真光(大坑)
go

聖心 vs 真光(大坑) [複製鏈接]

如果有聖心 & 真光 offer, 該如何選?我知聖心個名響啲,但真光校風好兼校舍設備好,又保證100%升小學 (聖心唔系100%)且遲半個鐘開始上堂,小朋友可以遲些起身......

0    0    0    0

經過星期六面試, 我覺得真光似乎好啲, 幼稚園同小學一至三年班都用活動教學, 小朋友會開心啲同學習氣氛會好啲。真光校舍又大啲, 有獨立校舍, 而唔係响屋苑裹面, 每日返學都要落咁多樓梯, 環境始終比較迫, 真光就開揚好多。教師比例真光1:10, 聖心1:15。大家都係Band 1, 不過聖心個名就響啲。都係等聖心放埋榜做埋分析再作決定啦。

我都係諗緊呢個問題, 因為我囡囡都有真光offer, 但係聖心好似係100%上聖心私小, 可以話同真光一樣, 但係我比較concern學校環境, 真光硬件真係好正, 同埋真光比較活動教學, d小朋友好似好開心, 聖心相對就多d功課, 家長involve要多好多, 不過最重要既係聖心有offer俾我囡囡先得, 到時先再煩過!

多謝各位的意見!

我本來是把聖心排在真光前面的,但經過星期六的面試,我覺得真光的環境真的好很多,而且我也很欣賞活動教學。阿女在聖心面試的表現好過真光,雖然真光有offer,但我想聖心的競爭應該大些,所以我也明白她不一定有offer.

至於是否100%直升,我打過電話去兩間學校問,真光說100%,但聖心則說要看小學自己的收生標準。而且,聖心下午+全日校乃官津,只有上午校才是私立,得148個位,學位有限,似乎並不是100%直升。請問有沒有在聖心讀緊的家長知道詳情?

原帖由 winniefllau 於 10-1-11 12:28 發表
如果有聖心 & 真光 offer, 該如何選?我知聖心個名響啲,但真光校風好兼校舍設備好,又保證100%升小學 (聖心唔系100%),且遲半個鐘開始上堂,小朋友可以遲些起身......  ...

多謝各位的意見!

我本來是把聖心排在真光前面的,但經過星期六的面試,我覺得真光的環境真的好很多,而且我也很欣賞活動教學。阿女在聖心面試的表現好過真光,雖然真光有offer,但我想聖心的競爭應該大些,所以我也明白她不一定有offer.

至於是否100%直升,我打過電話去兩間學校問,真光說100%,但聖心則說要看小學自己的收生標準。而且,聖心下午+全日校乃官津,只有上午校才是私立,得148個位,學位有限,似乎並不是100%直升。請問有沒有在聖心讀緊的家長知道詳情?

其實好難講邊間好d.....真光我都有offer,,,就地理上返學及返工我近聖心.....但就係唔太喜歡學校條路...小朋友行完都放曬電...重點上堂.....但真光我就遠好多.......所以想再試下聖士提反.......但就知道係高難度既動作...唉!!!

真光幼稚園
1) 校舍大,環境好
2) 程度一般, 但老師亦很有愛心
2) 小學是3測3考, 男女校 (有朋友讀真光小一後頂唔順, 小二轉聖心上午班,話好好多)

聖心幼稚園
1) 幼稚園內的環境及設施都比真光好, toilet還於暑假剛全新裝修過,好靚好乾淨.
2) 校長/老師都好有愛心.
3) 幼稚園生可直升小學上午私校, 小學下午校雖要派位,但當叩門時,校長亦會以幼稚園生優先,以我所識的聖心朋友中,真的想讀就有得讀.
4) 我女讀完聖心幼稚園,很開心. 今年讀聖心上午小一, 功課不算太多. 沒有測驗,只得評估 (2-3頁紙) (佔40%), 一年2次考試 (佔60%). 每次只考2日,每日2科 (中/英/數/常). 不過唯一唔好真係小學學校細, toilet舊, 阿女初初都不習慣, 但現在已適應了. 另初初覺返半日學唔好,但現在我反而覺好,因下午多些時間做功課/休息/上興趣班.
5) 小學下午班是津校. 今年有5班,3班是用普通話教學. 唔記得是小三or小四常識會轉英文, 小五及六轉全日班.
6) 約有7成學生會升到聖心中學

真系好多謝各網友的意見,現在清晰好多啦!
‹ 上一主題|下一主題