用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

原帖由 foster_ma 於 10-1-13 02:18 發表
Hi enson.ma,
我見你聖愛德華排第三, 請問可否分享你對此校有乜見
解呢?
Thank you very much!
foster_ma

佢活動教學(上午上課,下午活動/做工課),但可能我會out返出黎.....仲諗緊!

想請教下各位意見,

秀明小學好嗎?

見佢升中派升唔係好詳細。

原帖由 long170908 於 10-1-14 16:05 發表
想請教下各位意見,
秀明小學好嗎?
見佢升中派升唔係好詳細。

唉,唔詳細都好過提都唔提下丫(如:聖若翰天主教小學)!

你提的這一間,程度好似較深喎!

原帖由 enson.ma 於 10-1-14 16:26 發表

原帖由 enson.ma 於 10-1-14 16:26 發表

我都想知呢間,因為近屋企,所以好想知

唉! 我都煩緊, 這間程度好似較淺; 但可能會讀得開心。
其事我想搏D程度深D嘅, 不過又冇可能放兩間兆強在頭。   

原帖由 enson.ma 於 10-1-14 15:54 發表

佢活動教學(上午上課,下午活動/做工課),但可能我會out返出黎.....仲諗緊!
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

我都聽過, 但佢地好似冇NET? 定計劃緊聘請? (有錯請指正)

原帖由 long170908 於 10-1-14 17:25 發表
你提的這一間,程度好似較深喎!

原帖由 foster_ma 於 10-1-15 11:30 發表
唉! 我都煩緊, 這間程度好似較淺; 但可能會讀得開心。
其事我想搏D程度深D嘅, 不過又冇可能放兩間兆強在頭。   

放一間兆強好啦! 放兩間無作用
第二放官觀官立啦! 不過不失!
net 48 競爭好大, 都係保守d好!

原帖由 HIN2003 於 10-1-15 12:03 發表

hi~all
剛看到此處有討論
本人心水是路德會聖馬太,round 1已選,亦打算round 2 a&b都會是首選,除此之外,只對兆強有多少認識!
我想叩門機會是大的,想問馬太是否所有人都會in,同埋會in d乜呢?有無人知道??
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

其實我唔太堅定去排觀塘官立(秀明道), 因為個仔嘅表哥表姐 (由兩年前至幾年前畢業); 其中三個派了去地利亞、一個派了去寧波第二, 一個小四開始上精英班, 然後全班直上官中。但佢地話此校只係一般。(?)

唔知係咪因為現在搬了新校舍而變得受歡迎咗!?

原帖由 HIN2003 於 10-1-15 12:03 發表

1) 有冇人知聖安當有甚麼評價?是否普教中?英文程度點?
2) 樂華天主教和秀茂坪天主教, 邊間好D?
3) 天主教柏德和九龍灣聖約翰邊間程度及派位高D? 天主教柏德係咪重難中D? 因為只得10個位。

聖安當、天主教柏德和九龍灣聖約翰, 哪一間放頭5位較穩陣呢?

請分享, 謝謝!

原帖由 foster_ma 於 10-1-15 23:18 發表
其實我唔太堅定去排觀塘官立(秀明道), 因為個仔嘅表哥表姐 (由兩年前至幾年前畢業); 其中三個派了去地利亞、一個派了去寧波第二, 一個小四開始上精英班, 然後全班直上官中。但佢地話此校只係一般。(?)

唔知係咪因為 ...

放觀塘官立第二位的原因不是因為觀塘官立有很多優點, 而是NET 48 競爭非常大, 上年我放了兩間兆強第一/第二, (已沒有選藍循&油塘基顯), 觀塘官立大約放四/五, 都派第十志願.
這是遊戲規則, 你可以將好的學校一一填上, 但最後的結果, 真是不敢想像.
上年我到秀明小學註冊時, 我遇到有個MAMI到秀明小學叩門, 心想秀明小學都一般姐, 為何會來叩門, 細問之下原來她的小朋友派了閩僑
放觀塘官立第二都有機會派到, 到時再叩其他學校, 好過派左間不知名的學校, 真係晚晚唔洗瞓

原帖由 foster_ma 於 10-1-15 23:51 發表
3) 天主教柏德和九龍灣聖約翰邊間程度及派位高D? 天主教柏德係咪重難中D? 因為只得10個位。

聖安當、天主教柏德和九龍 ...

九龍灣聖約翰係NET 46熱門, 應該不錯. 我會選此間第三志願.

HIN2003,

You are so nice and very helpful. Your info. is very useful.

Thanks a lot!

foster_ma

原帖由 HIN2003 於 10-1-16 12:25 發表

放觀塘官立第二位的原因不是因為觀塘官立有很多優點, 而是NET 48 競爭非常大, 上年我放了兩間兆強第一/第二, (已沒有選藍循&油塘基顯), 觀塘官立大約放四/五, 都派第十志願.
這是遊戲規則, 你可以將好的學校一一填 ...

Again, anyone help for the below?

聖安當、天主教柏德和九龍灣聖約翰, 哪一間放頭5位較穩陣呢?

Thanks!

Anyone knows the result of 升中派位 for 油塘基顯 & 陳呂重德? Since I couldn't find it from their web site.

原帖由 foster_ma 於 10-1-18 00:18 發表
Anyone knows the result of 升中派位 for 油塘基顯 & http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08陳呂重德? Since I couldn't find it from their web site. ...

聽聞油塘基顯升中派位都不俗,但當然無李x強果d貢勁啦!
佢地個李校長成日都見報的,講下時下的教育方針&政策,都幾活躍架!
陳呂就唔多清楚了,比較低調的!
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

However, I can't put the other top shcools in 2nd-5th even though they are my favour too.

Once I put them in the lowest position, I'm afaird that it will affect our chance for "locking door" at the end. So, which places are the good for them, it makes me me headache.

How terrible for the game!!!

原帖由 KINSTY 於 10-1-18 09:17 發表

聽聞油塘基顯升中派位都不俗,但當然無李x強果d貢勁啦!
佢地個李校長成日都見報的,講下時下的教育方針&政策,都幾活躍架!
陳呂就唔多清楚了,比較低調的! ...

There is no test or no exam for Kwun Tong Gov't PS (Ngau Tau Kok) but they have evaluation reports only.

Will it affect the selection for Secondary schools?

Anyone share?

原帖由 foster_ma 於 10-1-18 11:40 發表
There is no test or no exam for Kwun Tong Gov't PS (Ngau Tau Kok) but they have evaluation reports only.
Will it affect the selection for Secondary schools?
Anyone share?

點會冇測驗考試丫,只不過佢叫評估等家長同小朋友冇咁大壓力啫!http://www.ktgps.edu.hk/am/wwwroot/calendar/cal0910a.pdf
11月5,6,9日進展性評估 = 測驗
12月3,4,7,8日總結性評估 = 考試
‹ 上一主題|下一主題