用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

Hi enson.ma,

我見你聖愛德華排第三, 請問可否分享你對此校有乜見
解呢?

Thank you very much!

foster_ma

原帖由 enson.ma 於 10-1-12 15:33 發表
各位,我想咁排....唔知得唔得呢?請給我一點意見,謝謝!

甲部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第二志願:
    第三志願:

乙部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第二志願:聖公會油塘基顯小學
    第三 ...
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

原帖由 foster_ma 於 10-1-13 01:37 發表
Hi HIN2003,

我個仔活躍好動, 一般男仔性格。 但他卻可以自己完成功課和自己溫書, 之後先去同妺妺玩。

可能自己湊的原固, 有較多時間教他。所以, 我相信他應該可以應付到兆強的課程。既然他有追求學問的心, 都想試 ...

兩間比較,個人喜歡華德多d.
好多地區名校都係不停"谷", 有d小朋友根本未消化. 不過有d天資好d + 家長有時間一起溫習, 就可以一試. 但我要返工, 真係無時間作戰.

藍田循道衛理小學, 新移民也很多嗎? 就算多, 其實際影響如何? 我C6係old boy 我們也是Christian, 如果選藍循基本上是一定入, 不過我仲15 16 緊! 俾d意見啊!

原帖由 sarahlmf 於 10-1-13 14:54 發表
藍田循道衛理小學, 新移民也很多嗎? 就算多, 其實際影響如何? 我C6係old boy 我們也是Christian, 如果選藍循基本上是一定入, 不過我仲15 16 緊! 俾d意見啊!

原帖由 HIN2003 於 10-1-13 15:25 發表

咁即係你認為應該選藍循?

原帖由 HIN2003 於 10-1-13 10:53 發表

兩間比較,個人喜歡華德多d.
好多地區名校都係不停"谷", 有d小朋友根本未消化. 不過有d天資好d + 家長有時間一起溫習, 就可以一試. 但我要返工, 真係無時間作戰. ...

小學 都有新移民, 好難避免,
特別48.
上年都有許多新移民頭三名
所以選擇時, 最好考慮小朋友性格同喜愛.

Yes, I got it and the Central Allocation Centre is Lam Tin Methodist PS.

BTW, there are only 30 places for Part B. However, we have 32 schools for net 46 & 48. So, we just fill 30 selections in the form is okay?

原帖由 bebe2004 於 10-1-13 15:38 發表
大家收到統一派位通知信未?

Yes, even DSS schools also have.

原帖由 olivia_123 於 10-1-13 15:45 發表

每間小學 都有新移民, 好難避免,
特別係48區.
上年都有許多新移民中了頭三名
所以選擇時, 最好考慮小朋友的性格同喜愛.

原帖由 sarahlmf 於 10-1-13 15:38 發表

咁即係你認為應該選藍循?

(OLD BOY + 宗教) 藍循都應該入梗.
咁你心儀哪一間? 同藍循比有好幾多? 又會有幾多把握入到?
你答完這幾個問題, 你自己便會有答案!

bebe2004,

Thanks a lot!

foster_ma

原帖由 bebe2004 於 10-1-13 16:32 發表
我剛剛打左去教育署問, 最多填30間

原帖由 HIN2003 於 10-1-13 16:27 發表

(OLD BOY + 宗教) 藍循都應該入梗.
咁你心儀哪一間? 同藍循比有好幾多? 又會有幾多把握入到?
你答完這幾個問題, 你自己便會有答案!

我心目中津校仲有九龍塘基華小學及黃埔宣道我都係有20分, 因想中學可派九龍城網, 不過唔係入梗, 再會考幾間直資及私校, 點睇?

我囡囡都係第一輪 20分入到...不過果日我有問過主任,因囡囡同學仔15分入唔到..我問主任收左果D係咪除左有哥哥姐姐係度讀外..其他都係20分..佢答我係..基本上20分既都好多..所以都係抽..同埋有哥哥姐姐係度讀既都佔左一半..所以有20分入到都係好好彩~

原帖由 bebe2004 於 10-1-13 16:35 發表
其實有甘好條件, 第一輪選的話, 應該已經入到, 不需要等大抽獎, 因為我有個朋友佢小朋友20分已經入到啦, 唔需要今次統一派位

[size=medium]~ 我愛臭嬌 ~

原帖由 sarahlmf 於 10-1-13 17:20 發表

我心目中津校仲有九龍塘基華小學及黃埔宣道我都係有20分, 因想中學可派九龍城網, 不過唔係入梗, 再會考幾間直資及私校, 點睇?

我囝囝剛9月讀基華小一.
我囝囝舊年自行選九龍塘官立唔入, 甲一選基華, 再叩門入基華.  基華唔係 IN 晒所有叩門學生, 要等通知.
每天晨早7:00係匯景上車返學.
如果根本無心留系NET 48, 就不要勉強. 做足準備 INTERVIEW, 免得日后後悔.

原帖由 bebe2004 於 10-1-13 16:35 發表
其實有甘好條件, 第一輪選的話, 應該已經入到, 不需要等大抽獎, 因為我有個朋友佢小朋友20分已經入到啦, 唔需要今次統一派位

我諗佢係下年先選校.......

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 17:55 發表
olivia_123

基教觀幼, 上年已經參觀左的學校, 今年應該無啦
bebe2004

我想問下你比邊個老師睇呀?

藍循升中派位好麻麻
原帖由 sarahlmf 於 10-1-13 14:54 發表

‹ 上一主題|下一主題