用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

原帖由 bebe2004 於 10-1-22 12:15 發表
請問秀茂坪或觀塘有無車直接到藍循

Hi~bebe2004,
以我所知就無嘞!
我的選校中心都是藍循,我都搵係最快捷方法去,唔通真係的士?
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

回覆 183# bebe2004 的文章

觀塘好多巴士上藍循, #15, #15A, #38, #277X 等, 係正藍循對面落車.

秀茂坪要坐綠Van, #60, 同一位置落車, 上車站見下表,

藍田(啟田邨) > 順利邨 (循環線)

--------------------------------------------------------------------------------
路線及收費:
藍田(啟田邨)往順利邨 (循環線)
途經街道 車費($)
良田里,啟田商場 3.7
連德道 3.7
秀茂坪道 2.5
曉光街,上秀茂坪巴士總站 2.5
秀明道 2.5
秀茂坪道 2.5
順安道 2.5
利安道,順安邨 2.5
利安道,順利邨商場 (循環點) 3.7
新利道 3.7
順清街 3.7
順景街 3.7
利安道,順安邨 3.7
順安道 3.7
秀茂坪道 2.5
秀明道 2.5
曉光街,上秀茂坪 2.5
秀茂坪道 2.5
連德道 2.5
德田街 2.5
安田街 2.5 <---------    (落車)
良田里,啟田商場 ---
除另有注明外,本線沿線所經街道乘客可隨時上落車(禁區除外),乘客落車前需預早向司機揚聲

八卦一問, 係咪全48網得循道一個派位中心? 以我所知, 藍田, 觀塘, 依家加埋秀茂坪, 都係去藍循.......

有冇人48網唔係藍循? 牛頭角, 油塘, 鯉魚門......?

原帖由 MorriDad 於 10-1-22 15:27 發表
八卦一問, 係咪全48網得循道一個派位中心? 以我所知, 藍田, 觀塘, 依家加埋秀茂坪, 都係去藍循.......
有冇人48網唔係藍循? 牛頭角, 油塘, 鯉魚門......?
我識牛頭角既都係去藍循

原帖由 MorriDad 於 10-1-22 15:27 發表

每區應該得一個派位中心,
所以48網得循道一個.

原帖由 bebe2004 於 10-1-22 15:53 發表
MorriDad

Thank You, 綠Van, #60, 甘我識坐, 因為我都試過坐, 不過去到總站落

總站係順利 ? 咁你記住過對面馬路坐.

我都有聽過話呢間樂華邨基樂好,我初初都排都好前,但再唸真D,係樂華邨又遠左D,我仲問埋學車上車時間,係德田商場上車,要7.02分,太早了,而且仲係頭站,仲要坐差唔多成個鐘先返到學校,好像會辛苦了個小朋友了!

原帖由 sumsum寶貝 於 10-1-22 00:59 發表
long170908,
係樂華邨,你是否知好唔好?

回覆 191# long170908 的文章

原來要咁早上車,我諗我都係咁上下(我係鯉安苑)咁你頭五位點排呀?

樂華天主教小學 vs 聖公會基樂小學 (樂華), 邊間可排高D呢?
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

係呀, 我都問過。 48網屬於大網, 所以可能都會好多人。

原帖由 olivia_123 於 10-1-22 15:49 發表

每區應該得一個派位中心,
所以48網得循道一個.

唉,都未必易架, 雖則佢唔top。華德得8個叩門位, 自行唔得的,同我一樣已經登記了會叩門。 原來好多人都不想過他網的。

而李兆強會有18個, 咁我相信叩門一定多人爭。

今年幾得意, 好似冇人(BK)放德田李兆強第一。相反前人D post大部份都揀德田李兆強第一。

原帖由 HIN2003 於 10-1-21 12:46 發表

我個囝個間係基華.
相對華德&基華會比net 48 ge 名校容易叩門.
因他們不是net 41 的名校.

HIN2003,

請問算穩陣嗎?
第一志願:聖公會李兆強小學
第二志願:九龍灣聖若翰天主教小學
第三志願:中華基督教會基法小學 (油塘)
第四志願:觀塘官立 (秀明道)
第五志願:聖愛德華天主教
小學
第六志願:聖安當小學
第七志願:聖若翰天主教小學
第八志願:聖公會油塘基顯小學
第九志願:樂華天主教小學
第十志願:聖公會基樂小學
第十一志願:秀明小學
第十二志願:聖公會德田李兆強小學
第十三志願:藍田循道衛理小學

第十四志願:天主教柏德學校
第十五志願:基督教聖約教會堅樂小學
第十六志願:聖公會基顯小學 (牛)
第十七志願:秀茂坪天主教小學
第十八志願:聖公會九龍灣基樂小學
第十九志願:香港道教聯合會圓玄學院陳呂重德紀念學校
第二十志願:觀塘官立小學 (牛)
第二十一志願:路德會聖馬太學校
第二十二志願: 浸信宣道會呂明才小學
第二十三志願:迦密梁省德學校
第二十四志願:天主教佑華小學
第二十五志願:中華基督教會基法小學
二十六志願:坪石天主教小學
第二十七志願:佛教慈敬學校
第二十八志願:聖公會聖約翰小學
第二十九志願:香港道教聯合會雲泉學校
第三十志願:樂善堂楊仲明學校

原帖由 foster_ma 於 10-1-23 02:08 發表
唉,都未必易架, 雖則佢唔top。華德得8個叩門位, 自行唔得的,同我一樣已經登記了會叩門。 原來好多人都不想過他網的。

而李兆強會有18個, 咁我相信叩門一定多人爭。

今年幾得意, 好似冇人(BK)放德田李兆強第一。相 ...

我都奇怪,
德田李兆強都好top!

我甘放, 有機嗎?

第一志願:藍田循道衛理小學
第二志願:聖公會李兆強小學
第三志願:觀塘官立小學(秀明道)
第四志願:秀明小學
第五志願:聖愛德華天主教小學

第六志願:基督教聖約教會堅樂小學
第七志願:秀茂坪天主教小學
第八志願:聖公會德田李兆強小學
第九志願:路德會聖馬太學校
第十志願:聖公會油塘基顯小學
第十一志願:中華基督教會基法小學(油塘)
第十二志願:香港道教聯合會陳呂重德紀念學校
第十三志願:觀塘官立小學(牛)
第十四志願:香港道教聯合會雲泉學校
第十五志願:聖若翰天主教小學 (牛)
第十六志願:中華基督教會基法小學
第十七志願:天主教佑華小學
第十八志願:聖公會基樂小學 (牛)
第十九志願:聖公會基顯小學(牛)
第二十志願:樂華天主教小學
第二十一志願:聖安當小學
第二十二志願:佛教慈敬學校
第二十三志願:迦密梁省德學校
第二十四志願:九龍灣聖若翰天主教小學
第二十五志願:浸信宣道會呂明才小學
二十六志願:天主教柏德學校
第二十七志願:聖公會聖約翰小學
第二十八志願:聖公會九龍灣基樂小學
第二十九志願:坪石天主教小學
第三十志願:樂善堂楊仲明學
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

If you put LSK at the 2nd choice, you waste the chance. I suggest you to put both KT Government Schools at the 2nd and 3rd, which are also good schools. Then your chance of getting good school is higher.

原帖由 sumsum寶貝 於 10-1-23 01:28 發表
原來要咁早上車,我諗我都係咁上下(我係鯉安苑)咁你頭五位點排呀?

HI, 我都係住鯉安苑.
好多學校鯉安苑都無站, 要去到匯景的士站. 要行over 10分鐘, 我地6:50到已經好多人.
‹ 上一主題|下一主題