用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

原帖由 foster_ma 於 10-1-21 03:01 發表
MorriDad,

其實我都唔知點安置德田李兆強好, 唔知排到幾後先重有得叩門。
秀茂坪天主教都可能會改前D。
反而聖愛德華放第七, 總覺得有個?, 前D?後D?

我個囡是07年出世的, 所以舊年真係忙到嘔, 又要報K1, 又要同個 ...

哦, 咁即係直資冇收到, 否則唔會到大抽獎.....

聖愛德華放前D後D我唔敢有意見(因對其收生情況一無所知), 但我覺得你個排法其實幾進取, 萬一入唔到首志願, 可能排到好後. 所以我覺得你應將一D可接受的學校放前少少.

如果有私校backup, 諗住有好學校就讀, 冇就算, 進取一點卻是沒問題的. 叩門畢竟成功率好低(除非你個仔好叻好叻), 似乎不應這樣用了排位的.

原帖由 foster_ma 於 10-1-21 03:23 發表
Johnny,

九龍灣聖約翰我放咗第三呀, 你覺得算穩陣嗎? 係咪偏向活動式教學架? 我個囝畫畫天份唔高, 咁會唔會唔太啱? 因好似幾著重藝術。 有錯, 請指正。

foster_ma

...

放第三我不敢說一定得,此校對面的彩盈苑己經入伙了,多了人揀此校,九龍灣德福也有較多人揀,都要看彩數!
畫畫只是選一部份有天份的人出來訓練,我仔仔也沒有天份,但有數學天份,到五六年級選出來訓練奧數,出外參賽!此校比較著重英文,有五六個英文老師,主任教得很好,至小他們發音準確,經常指正我和太的發音不準!但相比兩間兆強,就沒有他們那麼多操練,功課這幾年才遂漸增多!

早晨,

唔係啊,收咗。 其實報直資都係諗住見識吓, 比個仔拎吓經驗, 點知3中1。幾經爭扎, 因長遠的負擔同埋唔係最心儀, 而最後gave up了。係好可惜, 不過唔會後悔, 始终要面對現實。可能到頭來又派得唔好, 都冇辦法; 或者這就是命運。
"其實幾進取" - 所以最後可能會有變掛。

原帖由 MorriDad 於 10-1-21 10:08 發表

聖愛德華放前D後D我唔敢有意見(因對其收生情況一無所知), 但我覺得你個排法其實幾進取, 萬一入唔到首志願, 可能排到好後. 所以我覺得你應將一D可接受的學校放前少少 ...
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

明白, 都係睇彩數。
不過我個仔暫時來看, 都係英文和中文比較好, 數就一般。

原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-1-21 10:28 發表

放第三我不敢說一定得,此校對面的彩盈苑己經入伙了,多了人揀此校,九龍灣德福也有較多人揀,都要看彩數!
畫畫只是選一部份有天份的人出來訓練,我仔仔也沒有天份,但有數學天份,到五六年級選出來訓練奧數,出外參賽!此校比較著重 ...

原帖由 MorriDad 於 10-1-21 10:08 發表

聖愛德華放前D後D我唔敢有意見(因對其收生情況一無所知), 但我覺得你個排法其實幾進取, 萬一入唔到首志願, 可能排到好後. 所以我覺得你應將一D可接受的學校放前少少 ...

MorriDad,

foster_ma, 自行&甲一都係選華德, 我諗到時佢都會叩華德門, 所以乙部才會填得進取.

原帖由 foster_ma 於 10-1-21 10:29 發表
早晨,

唔係啊,收咗。 其實報直資都係諗住見識吓, 比個仔拎吓經驗, 點知3中1。幾經爭扎, 因長遠的負擔同埋唔係最心儀, 而最後gave up了。係好可惜, 不過唔會後悔, 始终要面對現實。可能到頭來又派得唔好, 都冇辦法; ...

好叻仔, 考到哪一間?
我上年就唔敢考. 唔係對個仔無信心, 而係無勇氣面對一封封reject letter. 所以一間back up 都無 去大抽獎.
我都係非常進取(選了兩間兆強)用破釜沈舟的精神, 預定要叩門, 終於派第十志願.

係呀, 叩得幾多得幾多。   

原帖由 HIN2003 於 10-1-21 10:33 發表

MorriDad,

foster_ma, 自行&甲一都係選華德, 我諗到時佢都會叩華德門, 所以乙部才會填得進取.

播x.可能自己知自己事, 所以由頭到尾都只係平常心, 當玩吓。而且我地淨係學緊游水和畫畫, 都冇其他學術野, 點夠人爭, 點知又得咗。我見人地D portfolio真係好鬼厚架。

另我想問吓叩津校門份profile, 係咪簡單D就可?

原帖由 HIN2003 於 10-1-21 10:45 發表

好叻仔, 考到哪一間?
我上年就唔敢考. 唔係對個仔無信心, 而係無勇氣面對一封封reject letter. 所以一間back up 都無 去大抽獎.
我都係非常進取(選了兩間兆強)用破釜沈舟的精神, 預定要叩門, 終於派第十 ...

原帖由 foster_ma 於 10-1-21 11:01 發表
播x.可能自己知自己事, 所以由頭到尾都只係平常心, 當玩吓。而且我地淨係學緊游水和畫畫, 都冇其他學術野, 點夠人爭, 點知又得咗。我見人地D portfolio真係好鬼厚架。

另我想問吓叩津校門份profile, 係咪簡單D就可? ...

都好難考!!!
叩津校份portolio, 最緊要精簡(around 10-20 pages) & 十級誠意.

原帖由 HIN2003 於 10-1-21 11:51 發表

都好難考!!!
叩津校份portolio, 最緊要精簡(around 10-20 pages) & 十級誠意.

10-20 pages, 收到, 再一次唔該.

華德真係咁易考? 我冇考慮過, 唔知.

仲話想同Foster_Ma做同學仔, 都唔記得佢原來想同你做師兄弟多D.

即使叩門, 都先揸住間不過不失會好D, 一來平常心, (大人)表現都好D. 二來, 當然係以防萬一.

原帖由 MorriDad 於 10-1-21 12:30 發表

10-20 pages, 收到, 再一次唔該.

華德真係咁易考? 我冇考慮過, 唔知.

仲話想同Foster_Ma做同學仔, 都唔記得佢原來想同你做師兄弟多D.

即使叩門, 都先揸住間不過不失會好D, 一來平常心, (大人)表現都好D. 二來,  ...

我個囝個間係基華.
相對華德&基華會比net 48 ge 名校容易叩門.
因他們不是net 41 的名校.

原帖由 HIN2003 於 10-1-21 12:46 發表

我個囝個間係基華.
相對華德&基華會比net 48 ge 名校容易叩門.
因他們不是net 41 的名校.

表錯情........

HIN2003,
請問我想乙二,乙三改官塘官立小學(秀明)同官塘聖公會基樂小學,應該邊間放前者,thx^0^

原帖由 sumsum寶貝 於 10-1-21 14:56 發表
HIN2003,
請問我想乙二,乙三改官塘官立小學(秀明)同官塘聖公會基樂小學,應該邊間放前者,thx^0^

又想轉保守d.
我唔係好了解基樂, 但按熱門程度就一定官塘官立熱門好多.
哪一間不用坐校車?
基於遊戲方式, 我會乙二官立/乙三基樂.(免得日后後悔)
上年都有好多人叩門官立成功, 我相信基樂叩門都唔難.
不過又係個句, 基督教同官立在教學上係有d唔同.
雖然我唔係教徒, 但我會喜歡教會學校多d.

原帖由 foster_ma 於 10-1-21 02:21 發表
Hi KINSTY,

呢間我放咗第三呀! 其實除了最首選, 其他排位真係好鬼難攪。

另外, 唔好意思, 請問呢2O個額, 會吾會因為46網個額爆突, 而要比返D過去嘅呢?

foster_ma

...

hi foster_ma,
我都有同感,3-20真係幾難排架!
我都係睇資料見到佢撥左20個位比48,我又唔覺得會調番比46囉,除非48報既人數少啦,有剩既話先算,不過我覺得可能性唔高囉!
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

原帖由 foster_ma 於 10-1-21 01:58 發表
我本來放馬太第二架, 因學術成績好好。
但後來個朋友話聽聞校規好鬼嚴 (唔知係咪真), 我就好擔心我個百厭仔會成日比老師罸, 所以擺後咗。

我反而覺得嚴仲巧喎!
有人治下我個囡!hehe......
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

HIN2003,
多謝你既竟見^^
因為琴日比老師睇,佢叫我唔好放D熱門係前面,叫我張基樂放前D.
兩間都要坐校車.

你們所說的基樂,係樂華邨的一間,定係九龍灣的一定呢?

原帖由 long170908 於 10-1-21 21:39 發表
你們所說的基樂,係樂華邨的一間,定係九龍灣的一定呢?

net 48 應該樂華.

long170908,
係樂華邨,你是否知好唔好?
‹ 上一主題|下一主題