用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

原帖由 foster_ma 於 10-1-20 10:47 發表
其實不是不喜歡, 只是它太hit。
從舊post看見德田李兆強就算放後D, 都還有機會叩門和面見。
相反,油塘基顯排太後, 未必有機面見。
「叩門」, 我真係好擔心。 憑我一己之力, 驚未能跑到多間學校。

...

德田係 in 晒所有叩門學生. 所以場面好墟x, ( 唔識寫個字.)

原帖由 foster_ma 於 10-1-20 02:54 發表
MorriDad,

排好了, post上來看看。

foster_ma,

MorriDad 已做了好多資料搜集, 亦好明白自己ge目標,  不用替他擔心.

HIN2003,

我甲一放華德呀! 甲二放李兆強。
你講的問題, 我都有反覆想過。 基於家庭背景 (我先生兩年前已過身), 我希望對仔女可以在基督教/天主教學校讀, 可能對佢地成長會好D。不過最終派邊間, 都係聽天由命。而我唯一可做的, 只係盡力看多D、問多D。
Anyway, 我真係好感激你, 你真係幫了我許多。如果到時有乜更改, 希望再比比意見。

原帖由 HIN2003 於 10-1-20 10:33 發表

foster_ma,
你甲一有無選華德?
大致上ok!
不過我自己覺得觀塘官立同官立中學係有聯繫, 升中有小小保證. 學術上優勢大d.
但聖若翰係教會學校,相對著重德育&愛心多dd.
視乎你個人意願! ...
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

原帖由 foster_ma 於 10-1-20 11:12 發表
HIN2003,

你講的問題, 我都有反覆想過。 基於家庭背景 (我先生兩年前已過身), 我希望對仔女可以在基督教/天主教學校讀, 可能對佢地成長會好D。不過最終派邊間, 都係聽天由命。而我 ...

You are welcome!

真係唸到頭都痛埋!
本來有目標學校已經好好,但下面3-30真係r哂頭!
我仲度緊,希望今日有結果啦!
各位sis,加油呀!!

p.s.我聽聞我囡間學校好多人都同我同一目標(馬太)呀!今次真係大把人爭了!!!
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

原帖由 KINSTY 於 10-1-20 13:25 發表
真係唸到頭都痛埋!
各位sis,加油呀!!

p.s.我聽聞我囡間學校好多人都同我同一目標(馬太)呀!今次真係大把人爭了!!! ...

如果目標是名校, 大部份同一幼稚園的同學都會選同一目標的, 也就是說, 其它區的幼稚園大部份不會選你那一間囉....又假設你間幼稚園有50人, 其中4成至5成已派位, 即淨番25~30人, 比起全部申請人來計, 又算得乜?

驚係驚, 不過唔係驚同一幼稚園.......其實我情況都同你一樣(或者大家都一樣), 不過我申請平田李兆強嘟(仲大競爭, 起碼幾個呢度人都揀左).

原帖由 HIN2003 於 10-1-20 11:02 發表

foster_ma,

MorriDad 已做了好多資料搜集, 亦好明白自己ge目標,  不用替他擔心.

做了好多資料搜集是假的, 我只是上網找找學校派位資料和多得你們那年的師兄師姐們提供資料, 想找一條安全線矣, 那像Foster_Ma積極打電話到各校問呢? 不用替我擔心倒是真的, 我只是在考慮加入46網的8校後是否要重新排一些原已選好的學校吧.

原帖由 foster_ma 於 10-1-20 11:12 發表
HIN2003,

你講的問題, 我都有反覆想過。 基於家庭背景 (我先生兩年前已過身), 我希望對仔女可以在基督教/天主教學校讀, 可能對佢地成長會好D。不過最終派邊間, 都係聽天由命。而我 ...

Foster_ma, I'm so sorry to hear your situration......

我的排位和你的首幾名會很像, 頭5應約有三間是一樣的(首一肯定是一樣的). 對你的排位我倒有些建議, 不知你由第幾選擇開始放棄了, 例如德田李兆強排十一位大家都知沒機會的, 何不在那些位置放一些認為可接受而又有機會的學校呢? 秀明, 秀茂坪天主教, 佑華(我路經見他們放學時見他們都很乖的) 可排高一點呢. 這些雖然成積很是一般, 但排到那麼後的位置不能要求高了.

另外想問下, 你個得意囡係2007定2008? 如果大家都派到第一志願, 做得成同學仔, 唔知我個細仔(2008)又會唔會同你個女做同學仔呢?

原帖由 MorriDad 於 10-1-20 15:14 發表

如果目標是名校, 大部份同一幼稚園的同學都會選同一目標的, 也就是說, 其它區的幼稚園大部份不會選你那一間囉....又假設你間幼稚園有50人, 其中4成至5成已派位, 即淨番25~30人, 比起全部申請人來計, 又算得乜?

...

hehe你有你道理既!!
李兆強我都打算放第二,心明都機會唔大!

原帖由 enson.ma 於 10-1-14 16:26 發表

唉,唔詳細都好過提都唔提下丫(如:聖若翰天主教小學)!

這一間程度OK,只是較低調,無公佈升中派位成績,只知道前年有個自行考入喇沙!只是校舍較舊!

原帖由 KINSTY 於 10-1-20 15:49 發表

hehe你有你道理既!!
李兆強我都打算放第二,心明都機會唔大!

我反而會考慮放聖馬太第二, 雖然機會都好細, 但好似競爭比李兆強略細少少.....起碼聽唔只一個人話15分入到....

放第二選名校, 都係希望有一個半個位淨而又咁橋抽到自己嘟. 六合彩都總有人中.......

原帖由 enson.ma 於 10-1-14 16:26 發表
唉,唔詳細都好過提都唔提下丫(如:聖若翰天主教小學)!
原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-1-20 16:07 發表
這一間程度OK,只是較低調,無公佈升中派位成績,只知道前年有個自行考入喇沙!只是校舍較舊!

johnny@Klnbay,

好多謝你提供資料!另,如果我將佢排乙三,可有機會嗎?

原帖由 enson.ma 於 10-1-20 16:29 發表

johnny@Klnbay,

好多謝你提供資料!另,如果我將佢排乙三,可有機會嗎?

我仔多年前也是排乙三派入的,不過帶仔仔看了學校,仔仔好像不太喜歡,扣門入了九龍灣聖約翰天主教小學,校舍是千禧新校舍!

原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-1-20 16:41 發表

我仔多年前也是排乙三派入的,不過帶仔仔看了學校,仔仔好像不太喜歡,扣門入了九龍灣聖約翰天主教小學,校舍是千禧新校舍!

九龍灣聖約翰天主教小學只有20個位比48網,本身已是46網熱門學校,競爭相當大!

我本來放馬太第二架, 因學術成績好好。
但後來個朋友話聽聞校規好鬼嚴 (唔知係咪真), 我就好擔心我個百厭仔會成日比老師罸, 所以擺後咗。

原帖由 KINSTY 於 10-1-20 13:25 發表
真係唸到頭都痛埋!
各位sis,加油呀!!

p.s.我聽聞我囡間學校好多人都同我同一目標(馬太)呀!今次真係大把人爭了!!! ...

係呀, 我仔間學校都有2個15分入咗。

原帖由 MorriDad 於 10-1-20 16:09 發表

我反而會考慮放聖馬太第二, 雖然機會都好細, 但好似競爭比李兆強略細少少.....起碼聽唔只一個人話15分入到....

放第二選名校, 都係希望有一個半個位淨而又咁橋抽到自己嘟. 六合彩都總有人中....... ...

Hi KINSTY,

呢間我放咗第三呀! 其實除了最首選, 其他排位真係好鬼難攪。

另外, 唔好意思, 請問呢2O個額, 會吾會因為46網個額爆突, 而要比返D過去嘅呢?

foster_ma

原帖由 KINSTY 於 10-1-20 17:06 發表

九龍灣聖約翰天主教小學只有20個位比48網,本身已是46網熱門學校,競爭相當大!

MorriDad,

其實我都唔知點安置德田李兆強好, 唔知排到幾後先重有得叩門。
秀茂坪天主教都可能會改前D。
反而聖愛德華放第七, 總覺得有個?, 前D?後D?

我個囡是07年出世的, 所以舊年真係忙到嘔, 又要報K1, 又要同個囝報直資, 而家又來大抽獎。希望今次好彩一take過中頭獎攪掂佢, 唔使再咁頻蹼。

祝你都如願! 希望大家的孩子有機會做同學仔。

foster_ma

原帖由 MorriDad 於 10-1-20 15:46 發表

Foster_ma, I'm so sorry to hear your situration......

我的排位和你的首幾名會很像, 頭5應約有三間是一樣的(首一肯定是一樣的). 對你的排位我倒有些建議, 不知你由第幾選擇開始放棄了, 例如德田李兆強排十一位 ...

Johnny,

九龍灣聖約翰我放咗第三呀, 你覺得算穩陣嗎? 係咪偏向活動式教學架? 我個囝畫畫天份唔高, 咁會唔會唔太啱? 因好似幾著重藝術。 有錯, 請指正。

foster_ma

原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-1-20 16:41 發表

請問現在的官津小學, 英文科係咪都規定用全英文上堂架?
‹ 上一主題|下一主題