用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 資優兒在英華會如何????
go

資優兒在英華會如何???? [複製鏈接]

2    0    0    0

我唔識答,因為入左都係幾個月,唔知學校做左/會做d乜.
不過我見同級既同學仔,其實都有唔少似係資優(整體既)囉.所以可能個課程本身已經係fit資優既都唔定啦.
至於某一方面既資優果種,就唔知會點啦.
http://era-central.blogspot.com/

rrvvmama

您或者可以睇以下的訪問片段,林校長講解英華小學如何安排照顧在校內的資優生及她對資優生的教學觀點。

http://baby.esdlife.com/features/interview-principal-video-08.php

"... 原帖由 rrvvmama 於 10-1-4 19:30 發表
請問家長們知唔知如果小朋友屬資優, 學校有無按小朋友所長或所短有所照顧呢???
謝謝熱心家長的回答  "

我囝囝一年班,上堂雖然係傳統形式坐,但係都好多互動既時間.功課時多時少,平均5,6樣啦,不過有d會要用多d時間,有d就少d既.通常唔hea就一個鐘內會做完既啦.
課外活動就而家響校內參加左一樣運動,學一樣樂器.有人只參加樂器啫.普遍同學仔都好鐘意老師既,不過有時佢地曳,老師都會幾惡架.

原帖由 rrvvmama 於 10-1-8 13:52 發表
Era, Hang Hang Mum,

真的非常多謝你們的資料, 你們的小朋友現在是那年級, 可否分享一下小朋友的學習情形, 如功課量, 活動, 老師等等, 萬分感謝
http://era-central.blogspot.com/

唔駛客氣,其實我囝囝要到今年9月才入讀英華小一,所以有很多事都不清楚了解,將來也需要好像Era這些熱心家長指教一下呀!

原帖由 rrvvmama 於 10-1-8 13:52 發表
Era, Hang Hang Mum,

真的非常多謝你們的資料, 你們的小朋友現在是那年級, 可否分享一下小朋友的學習情形, 如功課量, 活動, 老師等等, 萬分感謝

嘩...唔好成日熱心前熱心後啦,好痺呀!!!
原帖由 HangHangMum 於 10-1-8 15:58 發表
唔駛客氣,其實我囝囝要到今年9月才入讀英華小一,所以有很多事都不清楚了解,將來也需要好像Era這些熱心家長指教一下呀!

我個仔四年級時,上數學堂時就有兩個二年級的資優同學係佢地課室上堂

醒目開學勳章

在學校參加興趣班, 還有校車接送嗎
>>>現時重未有

現在三年級要多小少學費, 上到中學又多少學費呢
>>>三年級生仍屬津校,
>>>一條龍上到中六都...唔使學費

我仔坐保母車, 每月加$30就可安排學校興趣班後接送

原帖由 rrvvmama 於 10-1-18 18:30 發表
...
請問如在學校參加興趣班, 還有校車接送嗎? ...

貢獻勳章

可否pm保母車的資料,好頭痛仔仔參加興趣班接放學問題,謝謝

原帖由 木土土 於 10-1-31 01:27 發表

Me too, please PM the information to me, thanks.

Wow..... can you pls pm me 保母車 phone number pls pls

would you pls kindly PM me the bus tel. no. too?
Thanks a lot!

littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

我都想知, 可否pm我?  thanks!

Can you PM me the 保母車 phone number ?
‹ 上一主題|下一主題