用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010/9入讀k1媽me...談談(青衣區)
go

2010/9入讀k1媽me...談談(青衣區) [複製鏈接]

我依家先報名,唔知報唔報到呢?荊冕堂青衣一月十五號面試,其他就未有回覆,報左YMCA、康傑,其他要等今日打電話去問問至報,重有幾間心儀幼稚園未報,唉!驚報唔到了。卓思已經FULL曬了。
唔知有冇小朋友媽ME同一日面試呢,其實需唔電要陪同爸爸去呢?
青衣重有邊幾間好既幼稚園未FULL  K1報名呢??

0    0    0    0

原帖由 倬瑩meme 於 10-1-2 02:45 發表
我依家先報名,唔知報唔報到呢?荊冕堂青衣一月十五號面試,其他就未有回覆,報左YMCA、康傑,其他要等今日打電話去問問至報,重有幾間心儀幼稚園未報,唉!驚報唔到了。卓思已經FULL曬了。
唔知有冇小朋友媽ME同一日面試呢,其實需唔 ...

其實依家先報名係遲架!
不過我同你一樣係咁遲,
青衣荊冕堂我早幾日可過去問現在報只得下午班,
不過我地咁遲報都要預左既!
你住青衣的嗎?

宏福國際部好似未full, 不過冇學卷.  你可以星期一打去問吓詳情!

我諗卓思會仲有位, 因為佢地好似呢幾日(唔知係4,5,6度)先做註冊, 我諗都有人唔註啦, INCULDING MY GIRL~

請教各位有經驗的媽咪, 卓思和荊冕堂是否卓思真的比較好呢, 怎麼卓思沒有位而荊冕堂還有位呢,
真的不知怎選擇, 真煩惱 !

原帖由 PINK07 於 10-1-4 15:26 發表
請教各位有經驗的媽咪, 卓思和荊冕堂是否卓思真的比較好呢, 怎麼卓思沒有位而荊冕堂還有位呢,
真的不知怎選擇, 真煩惱 !

"好" 咩叫好? 每個人都有唔同定義!  如果你認為沒有位就叫"好", 咁卓思比好多kln tong kg 好.

我的 " 好" 意思是指2間教學法有甚麼不同, 謝謝。

卓思打電話去都話full曬了,平安福音又止得下午班!
我係想報全日班,但想報既學校都full了,我女女好夜訓,下午班應該都無乜大問題掛學既野係咪一樣呢?。

但我老公又想個女讀青衣商會,因為係母校!!其實好唔好呢?又未聽過其他家長講過呢間幼稚園!
太陽島(葵興)係咪好多雜費收呢?

太陽島(葵興)係咪好多雜費收呢?
教學方面,著重邊一方,有家長知嘛?
老師如何?

原帖由 yy0000 於 2010-1-2 04:27 AM 發表

其實依家先報名係遲架!
不過我同你一樣係咁遲,
青衣荊冕堂我早幾日可過去問現在報只得下午班,
不過我地咁遲報都要預左既!
你住青衣的嗎? ...

我係住青衣啊!長康!
面試果日爸爸會黎嘛?我老公請唔倒假,唔出席會唔會扣分呢?

原帖由 ROYYY 於 2010-1-3 10:42 PM 發表
我諗卓思會仲有位, 因為佢地好似呢幾日(唔知係4,5,6度)先做註冊, 我諗都有人唔註啦, INCULDING MY GIRL~

你好,想問你點解唔讀呢?係地點or其他問題呢?可解說嘛?

原帖由 倬瑩meme 於 10-1-5 01:36 發表

我係住青衣啊!長康!
面試果日爸爸會黎嘛?我老公請唔倒假,唔出席會唔會扣分呢?

唔會扣分

原帖由 倬瑩meme 於 10-1-5 01:39 發表

你好,想問你點解唔讀呢?係地點or其他問題呢?可解說嘛?

因我女係12月b, 我驚無人收佢, 所以未係咁報羅(總共13間)(九龍8間,青衣5間)其實我都鍾意出面九龍d kg, 不過幾好彩地多數都收, 不過如果係青衣我都係最鍾意卓思, 第二係田家炳, 第三先荊晃堂~

1.卓思係學術性d, 第日讀小學會好d
2.田家炳都係學術性d, 另睇中佢保良局背景
3.荊晃堂係活動主題教學, 我自己無係太鍾意, 可取是聖公會only~~

原帖由 ROYYY 於 2010-1-5 04:37 AM 發表

因我女係12月b, 我驚無人收佢, 所以未係咁報羅(總共13間)(九龍8間,青衣5間)其實我都鍾意出面九龍d kg, 不過幾好彩地多數都收, 不過如果係青衣我都係最鍾意卓思, 第二係田家炳, 第三先荊晃堂~

1.卓思係學術性d, 第 ...

卓思有位我都一定會報!!
田家炳我覺得好雜,我經過幾次都見一班班(公仔人)係就近食煙!老師話校內每個班房都有班口離開,我覺冇安全感了,而個操場又係公用,將小朋友帶出帶入,我覺得有危險性出現!

比想像中好

今日去左青衣商會(青華)交表,見都甘遲了,呢間都試下啦!因冇乜口碑,我老公又堅持話會讀得好開心,入到裡面,直係ok  wo,翻新左校社,好多活動空間,我女女一入到去就好開心,好中意咁!老師好有耐性好nice,主任好詳細解釋學校運作,嬸嬸都幾好,我選了全日班,已經交報名費了。

原帖由 倬瑩meme 於 10-1-6 00:28 發表

卓思有位我都一定會報!!
田家炳我覺得好雜,我經過幾次都見一班班(公仔人)係就近食煙!老師話校內每個班房都有班口離開,我覺冇安全感了,而個操場又係公用,將小朋友帶出帶入,我覺得有危險性出現! ...

雜既問題我就無諗, 我估d公仔人唔會攪d kg生掛, 我既考慮係第日小學抽獎抽得唔好, 都可以去陳溢同世德度叩門~至於青衣商會的確係一間HAPPY KG, 我女都有考, 不過始終BACK UP唔夠, 所以當初雖然報了五間青衣KG, 但我只會考慮以上三間ONLY

而聖公會就主恩OR何澤云~~~

我想小朋友讀全日班,聖公會但要有原因才受理,要咩原因學校先受理呢?

有家長曾寫信校長要求嘛?成功嘛?

荊冕堂收左阿囝讀全日, 後來我們想轉上午, 都無俾理由, 只係好簡單寫左封信給學校. 學校都無問理由就可以通知可以轉上午.  

如果真係要理由, 咪話屋企無人可以照顧小朋友.  

原帖由 倬瑩meme 於 10-1-6 23:15 發表
我想小朋友讀全日班,聖公會但要有原因才受理,要咩原因學校先受理呢?

有家長曾寫信校長要求嘛?成功嘛?
url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 ROYYY 於 10-1-5 04:37 發表

1.卓思係學術性d, 第 ...

ROYYY
你細b都咁好咁多間收佢...係咪好叻女架呢?? 我地6月b都8成唔收...多數都係wait list....慘慘慘!!!
‹ 上一主題|下一主題