用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友升上小一後變得脾氣暴躁
go

小朋友升上小一後變得脾氣暴躁 [複製鏈接]

我囡囡今年九月升上小一, 我發覺她的脾氣很暴躁, 經常發脾氣. 以前讀幼稚園不會這樣的. 有冇家長有同樣問題? 如何解決呢?
   0    0    0    0

原帖由 irisdog 於 09-12-29 13:42 發表
我囡囡今年九月升上小一, 我發覺她的脾氣很暴躁, 經常發脾氣. 以前讀幼稚園不會這樣的. 有冇家長有同樣問題? 如何解決呢?

我覺得幼稚園嘅生活同小學生活係完全兩回事嚟, 幼稚園返學唱吓歌仔, 玩玩遊戲又一日, 但上到小學功課多咗, 又要應付默書、測驗、考試等. 你囡囡會唔會因為未習慣小學生活 or 壓力大咗 & 響學校遇到唔開心嘅事情, 你或者同佢傾吓.

同意。壓力大 (功課、默測考)、與老師/同學相處有問題或被欺凌等都可能引致小朋友情緒不穩,要找出原因並對症下藥。

原帖由 YLMBEE 於 09-12-30 13:44 發表

我覺得幼稚園嘅生活同小學生活係完全兩回事嚟, 幼稚園返學唱吓歌仔, 玩玩遊戲又一日, 但上到小學功課多咗, 又要應付默書、測驗、考試等. 你囡囡會唔會因為未習慣小學生活 or 壓力大咗 & 響學校遇到唔開心嘅事情,  ...

小朋友的問題可令大人情緒都失控

有時D學校會雞毛(算)皮都來投訴,大人都比佢地嚇親,
我個仔唔係醒,所以都比老師投訴,我就比佢老師攪到連甲狀腺都生了個瘤,你地話D老師有無需要咁多要求?成日又話上堂唔專心,又話80幾90分唔得.跑又要快,做卷出下醒又要打來叫你話佢.唉!

原帖由 mattmame 於 10-1-1 17:03 發表
我個仔唔係醒,所以都比老師投訴,我就比佢老師攪到連甲狀腺都生了個瘤,你地話D老師有無需要咁多要求?成日又話上堂唔專心,又話80幾90分唔得.跑又要快,做卷出下醒又要 ...

有 d 學校會係小一剛剛入學時,向家長施壓,希望有 d 佢地應為無乜前景的同學們離校,自己再可以招新生。

多謝大家分享. 可能真係壓力問題, 要同老師講下先.

原帖由 mattmame 於 10-1-1 17:03 發表
我個仔唔係醒,所以都比老師投訴,我就比佢老師攪到連甲狀腺都生了個瘤,你地話D老師有無需要咁多要求?成日又話上堂唔專心,又話80幾90分唔得.跑又要快,做卷出下醒又要 ...

D老師咁得閒去煩住D家長嘅....

升小一

小朋友是一面鏡子, 幼稚園時老師愛心第一, 她回家便照出老師的臉給你看, 上到小學, 老師嚴肅多了, 樣樣事有規有矩, 不合作的同學便給老師責罵, 回到家, 她又將 copy 了的資料反射比你睇.

情緒是會傳染的, 唯有陪她多作開心的事, 並引導她說出不快樂的心情.

原帖由 irisdog 於 09-12-29 13:42 發表

原帖由 anixon 於 10-1-14 14:59 發表
小朋友是一面鏡子, 幼稚園時老師愛心第一, 她回家便照出老師的臉給你看, 上到小學, 老師嚴肅多了, 樣樣事有規有矩, 不合作的同學便給老師責罵, 回到家, 她又將 copy 了的資料反射比你睇.

情緒是會傳染的, 唯有陪她 ...

原來如此, 我真係無惗過...
‹ 上一主題|下一主題