用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 超細仔 - 嶺南上午N1 定 靈糧堂下午K1 好? ...
go

超細仔 - 嶺南上午N1 定 靈糧堂下午K1 好? [複製鏈接]

我個仔係0712超細仔,仲要係超早產出世 (本應為0802 BB),佢嘅發展比其他0712 B慢,仲未好識講野,但理解能力唔錯。我本來唸住卑佢遲一年入學做大仔,但我早前都有湊熱鬧報K1,結果有幸卑靈糧堂取碌入K1下午班,另外嶺南N1 (pre-nursery)都收左佢讀上午班.

如果我係咪都唸住佢'林'一年,咁我應該比佢先讀嶺南N1,下年再考過K1,定讀兩年靈糧堂K1? 有冇人試過有offer係手,但同學校申請defer 個offer一年,遲一年先入學? 我覺得兩年讀同一間學校同一級有d怪...

另外有冇人知其實K1同N1嘅課程有咩分別? 如過佢咁細個就入K1會唔會好辛苦?
   0    0    0    0

我個仔都係0712, 我會選擇今年2010年先讀一年k1, 到9月, 再入紙......報培正和多一兩間.....如果唔收......就原校上....成績唔好.....小學先算.....因為小學唔使交學費....哈哈.....
有空來看看
www.facebook.com/rosygardenwedding

教養孩童. 使他走當行的路. 就是到老也不偏離 (箴言22:6)

I have same thoughts as you are - which KG will your son go in Sept 2010?

Also which KG (other than PC) are you planning to apply in the coming Sept?

Many thanks!

原帖由 mrscow 於 10-1-25 15:18 發表
我個仔都係0712, 我會選擇今年2010年先讀一年k1, 到9月, 再入紙......報培正和多一兩間.....如果唔收......就原校上....成績唔好.....小學先算.....因為小學唔使交學費....哈哈..... ...

nursery 通常都會專注教自理(食東西、戒片等)和習慣返學, 而你囝囝是早產而且細b, 發展的確會比同年小朋友慢很多, 不過, 既然靈糧堂都取錄入K1下午班, 亦証明你囝囝不是太慢(那會有學校選一個難湊的來"較飛"), 如果靈糧堂確是你的心水, 其實都可以一試, 因為你囝囝才剛滿兩歲, 大半年後會跟現在會完全不一樣, 進步神速.....
如果我是你, 我會現在在家附近找間nursery 插班(其實上nuresry 是找最近屋企和衛生的就ok), 9月入靈糧堂k1, 如有需要就寫求位信轉到am class, 如果無法轉的話pm class 其實都是ok的。
原帖由 jor_mankiu 於 09-12-25 01:03 發表
我個仔係0712超細仔,仲要係超早產出世 (本應為0802 BB),佢嘅發展比其他0712 B慢,仲未好識講野,但理解能力唔錯。我本來唸住卑佢遲一年入學做大仔,但我早前都有湊熱鬧報K1,結果有幸卑靈糧堂取碌入K1下午班,另外嶺南N1 (pre-nu ...

我bb在嶺南讀完n1而家就轉左靈糧讀k1, 我覺得嶺南n1既老師比較細心, 佢地好有耐性去照顧及教導小朋友, 課程就比較簡單, 而靈糧課程比較有趣及多元化, 不過老師就好似冇嶺南既老師咁好, 特別係您既bb咁細, 我就覺得比佢入嶺南先讀一年, 學習多d機本既自理及適應學校既生活比較好。再者嶺南既師生比例有咁大, 咁就更加可以照顧到您既bb啦, 再讀多一年, 下年再報k1都唔遲...
[url=][/url]

Thanks for all your comments. 我宜家仲係十五十六,想等埋Victoria的result先再一拼考慮,我覺得靈糧堂係好好嘅學校,遲d仲會有新裝修的校舍,相信會靚過嶺南好多,但亦擔心佢咁細個可能到開學都仲未介到片!!唔知點返學!!究竟有冇連片都未介嘅小朋友返K1,會有人換片的嗎?

我個仔有返緊nursery,係tutortime,佢返得好開心,老師環境樣樣都好好,但相信國際學校始終好多野冇執得咁嚴...

另外,有冇人知道靈糧堂原本的校舍大唔大,活動空間多唔多,有冇室外地方? 光猛嗎?

原帖由 袓兒 於 10-2-1 21:11 發表
我bb在嶺南讀完n1而家就轉左靈糧讀k1, 我覺得嶺南n1既老師比較細心, 佢地好有耐性去照顧及教導小朋友, 課程就比較簡單, 而靈糧課程比較有趣及多元化, 不過老師就好似冇嶺南既老師咁好, 特別係您既bb咁細, 我就覺得比 ...
‹ 上一主題|下一主題