用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬灣啟思的家長入黎傾下
go

馬灣啟思的家長入黎傾下 [複製鏈接]

Hi,

我個囡被馬灣啟思收左, 但因為我住荃景, 考慮緊入唔入這間, 讀緊的家長, 你地覺得呢間好唔好呢? 值唔值得咁遠黎讀呢?
   0    0    0    0

我都想知, 仔仔也是收佐上午班

回覆 1# ruima 的文章

Hi Ruima,

咁妳仲有邊間收左? 決定左未?

其他未有結果, 在等宏福, 康傑, 海濱迦南, 還未考卓思, 九龍塘迦南.  你呢?
馬灣啟思的小一派位不錯, 有9成學生會派馬灣基慧.  所以我才交留位費.  
你有何心水學校?

原帖由 小青草 於 09-12-9 22:57 發表
Hi,

我個囡被馬灣啟思收左, 但因為我住荃景, 考慮緊入唔入這間, 讀緊的家長, 你地覺得呢間好唔好呢? 值唔值得咁遠黎讀呢?

it's quite good actually, however, how does your kid go to school if u ar not living in Ma Wan?

小青草,
你有沒有問有沒有校巴?  
我是住馬灣的, 如返啟思是很方便.
如上青衣的k1, 早上上班時間排巴士又很多人, 好似返下午會好些.  找外區是怕啟思課程淺.  但問了朋友, 寧願小學有保証, 自已再幫他溫習.  大抽獎怕選不到好的學校.  這一屆出生率高.  你有何看法?

Ruima,

我問過校巴, 出年才開始有荃灣線的校巴, 但頗貴, 要一個月1200元, 加埋學費(扣了學券)都要二千幾一個月, 我唸緊值唔值, 因為荃灣區的學校, 這價錢已可以讀全日了。

至於升小學, 我都想知升馬灣基慧係因為大部份人選這間, 定因為真係啟思的小朋友勒, 所以入讀呢間? 我不太明白升小學與幼稚園的關係呢。

原帖由 ruima 於 09-12-11 22:18 發表
小青草,
你有沒有問有沒有校巴?  
我是住馬灣的, 如返啟思是很方便.
如上青衣的k1, 早上上班時間排巴士又很多人, 好似返下午會好些.  找外區是怕啟思課程淺.  但問了朋友, 寧願小學有保證, 自已再幫他溫習.  大抽獎 ...

How good is it? Could you quote some examples?
Thanks.
原帖由 twins_daddy 於 09-12-11 22:03 發表

it's quite good actually, however, how does your kid go to school if u ar not living in Ma Wan?

基本上係住馬灣的人有99%都入到基慧的, 所以讀啟思d 小朋友都係住馬灣的....
同埋基慧一級有成 6班學生喎~ 一定係會收d 唔係住馬灣的人啦~

‹ 上一主題|下一主題