用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇公屋家庭入到sc呢?
樓主: 貓女
go

請問有冇公屋家庭入到sc呢? [複製鏈接]

係D人諗到無咩好諗 就諗關唔關自己身世事。
講真,九龍塘KG有乜咁巴閉,D老師叻D?有3頭6臂 ?有獨特教學方法?
話你知通通都不是,最好老師就係父母。
D小朋友第1日返SC k1,全班大部份學生個個都可以很流利 同NET TEACHER講野,我當時就有所領晤,
難怪外人以為SC教英文好好,其實教得好是父母自己。
HAHA當然我係其中1個LA

我覺得KG有睇住邊, 但唔係咁重要囉, 前面有人問有無人住居屋讀KV, 我就係啦! 我住TKO居屋, 個囝今天KV k1. 不過佢係1月大仔! 我個女係10月細女, 明年都會報KV, 睇下收唔收啦!

我同意前面有家長說住公屋比例上會較少報遠及沒有學劵的KG, 所以也會造成少住公屋的小朋友讀KV & SC等!

有道理,學校當然有幫助,但始終父母最緊要...
不過話說回頭,我相信父母學識同住公屋/私樓點都會有d統計學上的關係.

原帖由 cfaye 於 09-12-11 00:11 發表
講真,九龍塘KG有乜咁巴閉,D老師叻D?有3頭6臂 ?有獨特教學方法?
D小朋友第1日返SC k1,全班大部份學生個個都可以很流利 同NET TEACHER講野,我 ...

D小朋友第1日返SC k1,全班大部份學生個個都可以很流利 同NET TEACHER講野,我 ...

同意. 其實屋企父母如何教小朋友真係好重要. 尋晚我地食飯時傾計, 點知亞b忽然問 : What are you talking about? 佢而家n1已經識講全句英文句子.
亞b in SC時, 都已經用英文句子來回答老師問題啦!

我覺得只不過是很多住公屋的家長沒有報sc而已!

我有2個舊同學,職級同收入差不多。一個住公屋,可以有多餘錢比個小朋友入 $4,000一個月的幼稚園。而另一個住私樓,因為要供樓,及認為小朋友的本質才是最重要,如叻的, 讀什麼也一樣好,佢自己也是節儉的,所以選擇普通幼稚園比小朋友。

同意, 因為佢地都未必會留意呢間學校, 反而只會留意屋企附近的幼稚園...

原帖由 BBG1 於 09-12-16 15:01 發表
我覺得只不過是很多住公屋的家長沒有報sc而已!

你都幾大口氣喎!當然父母好緊要,但都唔可以埋沒老師的重要地位,如果只靠父母教就ok,那麼不用上學都得啦!你大不了可以自己教架!(你講到自己咁叻!)

我的甜蜜照歡迎參觀晉晉的第一個網頁[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]歡迎參觀弟弟皓皓的新網頁:[/url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]http://lilypie.com/pic/070131/q0iP.jpg[/img]

原帖由 juliet 於 09-12-16 21:53 發表
你都幾大口氣喎!當然父母好緊要,但都唔可以埋沒老師的重要地位,如果只靠父母教就ok,那麼不用上學都得啦!你大不了可以自己教架!(你講到自己咁叻!)

...
我無講我自己叻唔叻,我只是把看見的說出來,我亦很有信心可以好好教育我小朋友。
坦白講,就算父母點叻,都唔可能把所有野教晒比d小朋友,我就咁睇,係我眼中,kg是一個可以讓小朋友發展社交能力,學習互相相處的好地方,呢1點是做父母在家裡是做不到。
事實,同班的小朋友學習進度已超前學校的很遠。若心態仍停留在教幾多學幾多,你的小朋友就只會永遠在別人的後面。

可能你說話比較直接,但我很認同你的說法。我覺得學校IN小朋友都係睇吓家長教好小朋友一些基本知識未,如教了更多更好。所以,你話係IN小朋友又啱,係IN家長又啱。

你個B一定好似你咁有自信.  聽說SC 的學生自信心係強D既.
原帖由 cfaye 於 09-12-17 02:11 發表
我無講我自己叻唔叻,我只是把看見的說出來,我亦很有信心可以好好教育我小朋友。
坦白講,就算父母點叻,都唔可能把所有野教晒比d小朋友,我就咁睇,係我眼中,kg是一個可以讓小朋友發展社交能力,學習互相相處的好地方,呢1點是做父 ...

原帖由 COE1205 於 09-12-10 12:39 發表
唔會唔收住公屋D小朋友啩?如果係就......我自已住村屋,因為怕收唔到信所以全部用我媽咪公屋個地址KA!囝囝係KV---waiting

我都係同你一樣,用咗媽咪公屋地址報名,(我哋交梗1.5倍租)住公屋又唔係代表比人差同蠢卦,我諗同收唔收無關係卦,soka都收咗我女女p.s我女重係0711尾細b,所以大家唔應該咁諗....平常心面對吧,祝大家小朋友都入到心儀幼稚園!!

點解要報 媽咪公屋地址 而唔報自己住址, 係咪近d?

I think residential address is not the main point of consideration in KG application.  The interview performance of both kids and parents would be more relevant.  

I agree with cfaye, whether a boy or a gril is smart or not, self progress and teaching of parent, would affect a lot.

原帖由 juliet 於 09-12-16 21:53 發表

...

其實 cfaye 都唔係好 showoff 啫. 以我個人為例, 我就曾經 lum 過要我個囡返少 1~2 yrs kinder, 我自己同佢 home schooling (我老公都無反對ga), 但最終都敵唔過親朋好友嘅壓力(佢o地 d bb 都返足4yrs 學前教育 ), 所以最後我比我囡返 3yrs kinder . 個人認為, kinder 嘅課程(撇除外語老師教 oral 外) 大部份嘅家長都能識晒. 再細心少少睇吓學校資料, 你就會不難發現, 至少有8成老師係中五畢業+多張幼稚園教師 cert . 所以點解唔可以相信自己有能力教曉小朋友幼稚園知識呢 . 但我亦都明白除咗知識嘅傳授, 幼稚園亦能夠提供一個群體生活比小朋友, 學習人際關係, 與人溝通嘅技巧. 講咗咁耐, 我想講父母(仲要係有經常照顧小朋友o個種)真係小朋友最最最好嘅老師, 因為你係佢最信任嘅人, 你所講, 你所做(身教), 小朋友學得好足ga.

醒目開學勳章

[quote]原帖由 gigi1020 於 09-12-18 12:24 發表
點解要報 媽咪公屋地址 而唔報自己住址, 係咪近d? [/quo

住村屋,怕信會寄失或者寄錯

同意.....而且在早10年我們已經懂得自我增值,有不少中五畢業生也變成大學生,或一些初為父母的去讀幼兒教育呢。

原帖由 gangan 於 09-12-19 04:27 發表

其實 cfaye 都唔係好 showoff 啫. 以我個人為例, 我就曾經 lum 過要我個囡返少 1~2 yrs kinder, 我自己同佢 home schooling (我老公都無反對ga), 但最終都敵唔過親朋好友嘅壓力(佢o地 d bb 都返足4yrs 學前教育 ), ...

知識層面自己教可能沒有問題, 但秩序, 紀律, 課室常規, 與同學協作溝通, 互相尊重和包容等態度是要在學校的群體生活中學到的, 家長很難每天提供三小時這樣的環境及訓練吧, 我不是幼稚園老師, 只是一位普通的家長, 但看見老師們為小朋友付出無比的愛心和耐性, 他們很多弄得腰骨痛(因長時間彎身照顧小朋友), 喉嚨痛(不停說話), 甚至自己的小朋友也無時間照顧(進修啦, 聯絡家長啦, 女兒的班主任知道我很晚才收工可以接電, 總是體貼地晚上八時後才打電話給我, 我也不好意思阻礙她的休息時間), 我只想大家對幼稚園老師的專業有基本的尊重, 不要因自己的學歷比她們高便看輕她們, 身教是重要的, 家長是這種想法這種態度, 小朋友耳濡目染, 也對師長少一分尊重, 這是我的愚見, 如有得罪, 請見諒!

簽名被屏蔽

你誤會了,我們不是不尊重小朋友的老師。只不過是希望媽媽們不要太緊張,入不到心儀的學校,並不是世界未日,小朋友還有媽媽的教導,這是一個正面的思想--希望在明天。

如果我們不尊重小朋友的老師,又何以放心把小朋友交給她們照顧呢 ?

另外,香港始終係競爭激烈的社會,所以學校選擇學生時有要求,我想也是合理的。

只想說出事情的另一面,全沒有輕視之意。

原帖由 abinayams 於 09-12-19 12:30 發表
知識層面自己教可能沒有問題, 但秩序, 紀律, 課室常規, 與同學協作溝通, 互相尊重和包容等態度是要在學校的群體生活中學到的, 家長很難每天提供三小時這樣的環境及訓練吧, 我不是幼稚園老師, 只是一位普通的家長, 但 ...
‹ 上一主題|下一主題