用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇公屋家庭入到sc呢?
go

請問有冇公屋家庭入到sc呢? [複製鏈接]

請問有冇公屋家庭入到sc呢?
或其他九龍塘幼稚園呢?

因我覺得好多出名幼稚園都唔收住公屋的小朋友,唔知有冇同感呢?
   0    0    0    0

原帖由 貓女 於 09-12-9 22:47 發表
或其他九龍塘幼稚園呢?

因我覺得好多出名幼稚園都唔收住公屋的小朋友,唔知有冇同感呢?

會嗎?真的要問問。

住Kln Tong or Ho Man Tin機會一定大D!

就算係..也好容易理解的....I think...

雖然無明文規定唔收公屋小朋友, 亦無人敢膽講住公屋小朋友唔聰明; 只不過, 如果大家表現是一樣的話, 相信名牌kg是會看父母的職業, 所填寫的住址, 有無兄弟姊妹任讀或父母是否舊生等資料而決定的...

其實, 只要小朋友開心, 進度理想的話, 也不必太介意在哪裡讀的...

原帖由 貓女 於 09-12-9 22:47 發表
或其他九龍塘幼稚園呢?

校車路線有cover 公屋同埋新界架

If not covered the public housing district, the kindergarten might be sued for discrimination.

其實會唔會過份簡單化?

住公屋同一個小朋友的能力唔一定有直接關係、但係一個小朋友的能力好多時候會同父母的教學有關係。

當十個小朋友得分相同, 背景資料就會變得有決定性

原帖由 janice620 於 09-12-10 09:58 發表
其實我都想知有無人住天水圍/屯門/粉領/上水
呢d較遠地區的被取錄?

青衣算唔算, 但私人屋苑

當同行家長得分相同,小朋友的得分才有決定性。

雖然我唔係in sc ,但係我都in 中環名幼稚園,亦都有諗過學校會唔會因為地址而決定取唔取錄,住公屋唔一定無錢,亦唔一定窮,有好多住公屋都可能入息過左額,而可能交緊兩倍租金,我識就好多朋友都係咁,佢地唔一定唔識教自己既小朋友,亦唔一定佢地既小朋友唔聰明,所以我同c6都覺得如果一間學校用呢樣條件黎做準側,有點不公平.
我認為學校睇地址,可能會諗好多名小學都係直資或私校,會為保自己學生既升名校率,所以就會睇地址,睇下小朋友屋企可唔可以負擔到

以上只係個人意見,講得唔好大家請勿介意啊
專營外貿日單嬰幼兒童裝 combi,nissen,西松,請按個人網頁登入參觀

到而家都未有post講得出有case住公屋入到sc 等kg...

唔通住邊真係咁重要??

咁講居屋果邊又點呀?? 好多人都係由公屋住住下市區重建變成居屋的!!   有無住居屋入到名校的呢??

而住公屋的, 有些是以前父母為公務員的住屋福利所以住落.......

唔通真係
bamboo door vs. bamboo door ,
wooden door vs. wooden door??

醒目開學勳章

唔會唔收住公屋D小朋友啩?如果係就......我自已住村屋,因為怕收唔到信所以全部用我媽咪公屋個地址KA!囝囝係KV---waiting

原帖由 sweetmemory 於 09-12-10 11:32 發表
雖然我唔係in sc ,但係我都in 中環名幼稚園,亦都有諗過學校會唔會因為地址而決定取唔取錄,住公屋唔一定無錢,亦唔一定窮,有好多住公屋都可能入息過左額,而可能交緊兩倍租金,我識就好多朋友都係咁,佢地唔一定唔識教自 ...

有咩咁唔公平? 如果10個小朋友同分, 你有更好方法去揀選學生嗎. 住公屋當然唔會話個個都好窮, 但世事都係靠合理推斷嫁姐. 就等於讀名幼稚園都冇可能個個都入到好小學, 但往績同我地講, 名幼稚園畢業既入好小學機會大d, 係尼個合理推斷下, 你先想你個仔女入名幼稚園姐. 如果住公屋有好家庭, 只可以講係合理推斷下, 住私樓既會更有機會係好家庭

成日都有人咁講

我覺得學校唔收一定唔關住公屋事,只會是小朋友唔適合或父母interview的表現唔好。

好在只係幼稚園....... 小學同中學都有好多好學校, 都係睇反小朋友的能力而收生 (+運氣)~!   

各媽媽唔好灰心~~!!!    小朋友快樂 / 健康最緊要!!

原帖由 racoy 於 09-12-10 12:40 發表

有咩咁唔公平? 如果10個小朋友同分, 你有更好方法去揀選學生嗎. 住公屋當然唔會話個個都好窮, 但世事都係靠合理推斷嫁姐. 就等於讀名幼稚園都冇可能個個都入到好小學, 但往績同我地講, 名幼稚園畢業既入好小學機會 ...

咁一樣同級數的小朋友會因為佢屋住既環境而少左入讀名校既機會???
專營外貿日單嬰幼兒童裝 combi,nissen,西松,請按個人網頁登入參觀

原帖由 COE1205 於 09-12-10 12:39 發表
唔會唔收住公屋D小朋友啩?如果係就......我自已住村屋,因為怕收唔到信所以全部用我媽咪公屋個地址KA!囝囝係KV---waiting

我同你一樣喎

原帖由 大寶寶 於 09-12-10 12:33 發表
到而家都未有post講得出有case住公屋入到sc 等kg...

唔通住邊真係咁重要??

咁講居屋果邊又點呀?? 好多人都係由公屋住住下市區重建變成居屋的!!   有無住居屋入到名校的呢??

而住公屋的, 有些是以前父母為公務員 ...

我識人住太子四、五十年唐樓個仔讀緊KV;
我識人住居屋個囡讀緊SC;
我識單親窮媽媽個仔讀緊DBSPD。

名校唔收某小朋友有千萬個理由,但我諗最重要係個小朋友係唔係佢地想收的學生。
‹ 上一主題|下一主題