用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 2010 創價waiting List~
樓主: cfmfjob
go

2010 創價waiting List~ [複製鏈接]

係呀~ 我都要放棄一條龍返上午班既學校!
我奶奶仲同我地講可唔可以返上午班呀?下午班D時間唔好用....... 但等左咁耐先等到, 而且係阿囡想讀既學校, 所以對我地兩公婆來說下午班都冇所謂, 就係d時間冇咁好用及奶奶照顧佢會麻煩d囉!  

原帖由 LeeDoris 於 10-6-14 16:45 發表
等到哪!今天收到pm offer哪!不過要放棄已給學費的全日班,真是一個好難的決定!

係呀!不過以家已決定佐讀創價,亞女好開心!其實亞女現在也是讀下午班,而且已經介了午睡,所以也没所谓!只是原本已收她的船全日班學校,我和老公都覺得是一間好學校,才會覺得忐忑,怕會選錯!因為都是信口碑!

原帖由 cfmfjob 於 10-6-14 17:11 發表
係呀~ 我都要放棄一條龍返上午班既學校!
我奶奶仲同我地講可唔可以返上午班呀?下午班D時間唔好用....... 但等左咁耐先等到, 而且係阿囡想讀既學校, 所以對我地兩公婆來說下午班都冇所謂, 就係d時間冇咁好用及奶奶照 ...

LeeDoris,

恭喜你終於等到了.據知學校只能在開學一個月前收學費,如果提早收費是犯法的,你可嘗試向學校討回已交學費.如被學校否決,可查問分區教育署.但是如果是交留位費(只是兩百多元)則不能取回.書簿或校服費亦不能取回,但可要實物.你可考慮,以減低損失.

回覆 1# alowe 的文章

谢谢你的资料!我已打过电话去学校问,他说是有部分的钱是可以退回,但先要收到退学信才可以告诉我详情!

原帖由 LeeDoris 於 10-6-14 16:45 發表
等到哪!今天收到pm offer哪!不過要放棄已給學費的全日班,真是一個好難的決定!

請問是用電話通知OR寄信通知既呢???

你可以打電話去創價問下收唔收你囡囡, 創價職員非常有禮貌咁回答你的問題架.

如果佢地有位應該會先電話聯絡你, 確定你接受PM OFFER之後先會寄信給你辦理註冊手續.

昨日下午收到電話, 收左我個囡讀下午班

原帖由 Princess88 於 10-6-15 18:17 發表
昨日下午收到電話, 收左我個囡讀下午班

想問下waiting list收到電話係咪校長打黎架?
因為我都收到信,但因為無聽到電話,
所以想問下你地

congratulations.....你地就好啦~ 我lee個week打o左去問都未有答覆呀~睇黎到有d渺茫,唉~ 其實我真係幾中意創價,interview o個陣見到d miss都覺得佢地超nice,相反去其他o既有名幼稚園o既感覺真係一般,所以我超想小朋友可以入到創價囉~ 我而家諗緊唔知去學校一趟有冇用呢(不過打去問已經唔係咁好意思,始終我又怕麻煩到學校wooo) 唉~ 點算好.....
原帖由 cfmfjob 於 10-6-14 16:47 發表
好開心, 創價收左我囡囡啦~ ~ 等咁耐都值得! 希望你地都收到好消息!

唉...你都好, 有得wait, 我被rejected, 我都勁超級十分喜歡創價, 你渺忙, 那我就更渺忙吧... 不過都好想知道, 請問有無被rejected的, 最後有好消息架?! 我真的好想知呀, 因我仲未放棄的啊!!!

如果你真係咁鍾意創價, 可以再寫信給校長, 以表誠意, 我想真係有人放棄學位的話, 你還有機會的.

我星期六去創價註冊, 我老公見到個LIST只係收左大約10個 WAITING LIST咋.

希望你遲D都收到好消息啦!

原帖由 honb 於 10-6-19 01:18 發表
congratulations.....你地就好啦~ 我lee個week打o左去問都未有答覆呀~睇黎到有d渺茫,唉~ 其實我真係幾中意創價,interview o個陣見到d miss都覺得佢地超nice,相反去其他o既有名幼稚園o既感覺真係一般,所以我超想小朋 ...

我有朋友收到創價rejected後立即寫信比校長, 第一次註冊日後致電創價查詢, D職員問佢小朋友個名, 查左資料後好抱歉同我朋友講, waiting list暫時都比唔到位, 至於rejected學校暫時不作考慮, 所以我想機會真係渺茫D, 但可以開學後再致電問下學校, 我想還有機會既! good luck!

原帖由 tongl 於 10-6-19 01:45 發表
唉...你都好, 有得wait, 我被rejected, 我都勁超級十分喜歡創價, 你渺忙, 那我就更渺忙吧... 不過都好想知道, 請問有無被rejected的, 最後有好消息架?! 我真的好想知呀, 因我仲未放棄的啊!!! ...

你係未都有寫過信比校長~

原帖由 cfmfjob 於 10-6-21 13:12 發表
如果你真係咁鍾意創價, 可以再寫信給校長, 以表誠意, 我想真係有人放棄學位的話, 你還有機會的.

我星期六去創價註冊, 我老公見到個LIST只係收左大約10個 WAITING LIST咋.

希望你遲D都收到好消息啦!

...

係呀! 我有寫過信比校長.

原帖由 honb 於 10-6-21 18:15 發表
你係未都有寫過信比校長~

我地終於等到啦~ 而家可以加入創價大家庭啦~

原帖由 cfmfjob 於 10-6-22 12:15 發表
係呀! 我有寫過信比校長.

小朋友interview表現點樣呀﹖好差﹖我今年會報創價呀,係首選,我同老公都超鍾意,但我個女好鬼飄忽,要睇佢心情,一時好鬼smart,一時十問九唔應,我都好擔心入唔到!唉!

原帖由 cfmfjob 於 10-6-21 13:22 發表
我有朋友收到創價rejected後立即寫信比校長, 第一次註冊日後致電創價查詢, D職員問佢小朋友個名, 查左資料後好抱歉同我朋友講, waiting list暫時都比唔到位, 至於rejected學校暫時不作考慮, 所以我想機會真係渺茫D,  ...

我囡囡都係咁, 一時好鬼多野講, 一時十問九唔應, 但出奇地囡囡係創價面試時的表現好好, 老師問佢的問題大部份都答對, 我們已經好滿意, 覺得佢好叻同盡晒力, 所以平常心等結果.

你都知創價實在太多人報名, 一定有更多表現更好的小朋友, 但面試完看到囡囡咁鍾意間學校, 無奈只係Waiting List, 不過, 我們沒有放棄盡力寫信給校長, 幸運地後補收左, 直到現在我們對創價的安排都十分滿意!

小朋友面試好難控制, 而且每間學校收生準則不同, 平常心比你小朋友試下, 可能有意想不到的結果! 祝你好運成功考入創價幼稚園成為我們一份子.

你有空可以放創價網頁的短片給你的小朋友看~ 如果小朋友喜歡看, 可能到時面試時會更有歸屬感, 表現更好都唔定.

好....thanks!

原帖由 cfmfjob 於 10-9-30 14:57 發表
我囡囡都係咁, 一時好鬼多野講, 一時十問九唔應, 但出奇地囡囡係創價面試時的表現好好, 老師問佢的問題大部份都答對, 我們已經好滿意, 覺得佢好叻同盡晒力, 所以平常心等結果.

你都知創價實在太多人報名, 一定有更 ...

我都為囡囡報了, 是2011-12的.
想問大家interview的形式是怎樣的? 是小朋友玩多, 問家長多或是怎樣?
‹ 上一主題|下一主題