用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Finally 全軍覆末 @.@
樓主: kc_united
go

Finally 全軍覆末 @.@ [複製鏈接]

其實如果有小心睇創價的網頁, 政府的視學報告, 及上網搵校長的訪問...有部份天書都有, 不難發現佢地 以教育為本. 希望孩子快樂, 自信..... 老師問對小朋友有咩期望or 幼稚園生活既睇法, 最重要答到 "開心快樂", 希望幫到第二輪面試的家長

當然, 其他學校又唔係la
以上是我愚見:loveliness:

原帖由 kc_united 於 09-12-8 11:44 發表
我是樓主呀. 其實我想想下, 是不是我填 職業時寫了 自己是財務經理, 丈夫是財務總監, 老師是不是怕我們無時間陪自己小朋友? 如果是, 便pk啦, 因我還有一間未in, 但已交了 form.  oh no..

見到你們說in kv 時, 個b都 ...

原帖由 點算好 於 09-12-9 11:41 發表

純粹瞎猜, 估計Jean的意思是
1) 不要寄望Soka能做什麼
2) 不要寄望小朋友學到什麼
3) 不要寄望有家校合作
4) 不要寄望有功課, 考試
......等等

咩嘩,Soka咁差咩,唔好嚇人la,有3,4千人報名嗰喎

No offence but I think it is because your twins were born in 2003 SARS year.

原帖由 mimi818 於 09-12-7 14:07 發表
Being a teacher myself, I think the general impression mark would be given by the sensible presentation skills of parents, manner, the way you nuture kids, and somehow the appearance of both parents a ...

原帖由 CONNIEQ 於 09-12-9 22:02 發表

咩嘩,Soka咁差咩,唔好嚇人la,有3,4千人報名嗰喎

呢位人兄估到我想講咩bor, 但小心, 叫你唔好寄望, 唔等於佢地做唔到野, 系兩回事離嫁..
舉個例子, 我系天下第一高手, 用"講極你都唔會明"神功, 家下你個b要拜我為師...你唔理我點做, 如果你想你個b學如來神掌..九陰真經..獨孤九劍..唔好離煩我...我有我個套..我會連門口都唔比佢望一眼..

原帖由 jean2003 於 09-12-9 22:59 發表

呢位人兄估到我想講咩bor, 但小心, 叫你唔好寄望, 唔等於佢地做唔到野, 系兩回事離嫁..
舉個例子, 我系天下第一高手, 用"講極你都唔會明"神功, 家下你個b要拜我為師...你唔理我點做, 如果你想你個b學如來神掌..九陰 ...

愈講愈唔明tim, 咁即係點呀??

Good hope.. 係我最想入的,,,,

原帖由 SuperMimi 於 09-12-8 14:12 發表
咁你囡囡依家入到邊間心儀學校呀?
Mqchris :>

個個case都唔同,亦冇話點至一定收或點就一定唔收。小朋有表現故然是其中一個考慮,如有媽媽都說,interviewer對家長和小朋友的感覺都好重要。其實interviewer同家長傾談時會去感覺家長是否會願意配會學校或較easy嘅家長。而且老師都會留意小朋友玩和答問題時家長的反應,或是小朋友和媽媽/爸爸嘅交流。比如kv問小朋有"今日邊個同你一黎"?如小朋友說"媽媽"/"爸爸"時和媽媽/爸爸同時間對望又同流露出喜悅的笑容等,這些都會另interviewer感覺到家長和小朋友的親密關系和去估計這家長平時是如何對待小朋友。先不說那些沒經驗的interviewer,如是有經驗的(就算唔係interviewer,只要係出粖黎做野一段時間嘅人),都應能從細微之處留意小朋友和家長自然流露的一面,這些都會直接給interviewer一些"感覺",這些感覺就做成interviewer的"直覺"…無論如何,考慮到底收邊個小朋友的因素實在太多,不用問點解,只要小朋友在interview keep返平時的水準,那我們就應proud of her/him,如是失準,我們也不用唔開心,2歲幾都未夠3歲嘅小朋友唔deserve 咁多interview(考試),見到陌生人有d"脅"都好正常。大人碰上陌生人問自己咁多野都唔自在啦!

Is there have a kid got the offer of KV  if he  don't sing a song at all but answer all the questions.

我個仔無唱歌,大部份問題用英文答,收左AM

原帖由 joyhk 於 09-12-10 18:57 發表
Is there have a kid got the offer of KV  if he  don't sing a song at all but answer all the questions.

其實無得問點解唔收... 因為唔收, 就係唔收, 返正我地都control唔到, 就好似自己覺得in得好好~100分, 但可能好多人102分, 103分,105分... 總之學校覺得佢好過你, 你有100分又點?
未有著落, 最重要係把握最後時間, 睇下仲有邊間收, 快d報名好過啦

關乜鬼事丫,
大仔又so d
早交form又so d

我問過幾間school,都係早交form就in先
咁in左收囉,後交form 果d 咪唔收囉

我有好多間都係收form之前果2日寄去, 但都唔係好早有得見, 反而比我遲寄果d, 重早過我見....唉....所以如果係咁, 我咁早寄form, 冇理由MC只係收呀女做WAITING??

原帖由 HippoStore 於 09-12-9 19:38 發表
我問過啓思同迦南就答話先到先得,
即先交form者 = 收先~

原帖由 sammilcm 於 09-12-12 22:45 發表
我有好多間都係收form之前果2日寄去, 但都唔係好早有得見, 反而比我遲寄果d, 重早過我見....唉....所以如果係咁, 我咁早寄form, 冇理由MC只係收呀女做WAITING??
...

講句sorry先....點解冇奶油???

<<純粹本人立場-暢所欲言-見笑見笑>>

根本唔係交早form定遲form, 問題在張form內, 因為有齊全部家長職業背景,住咩地方,有無關係,一見到呢幾點,就唔理先定後喇...

我亦都係開始收表既早上等開門果d家長,收from表格係第二個,咪又係安排見第二,三四輪....可能自己無抽獎運喇....

‹ 上一主題|下一主題