用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Finally 全軍覆末 @.@
樓主: kc_united
go

Finally 全軍覆末 @.@ [複製鏈接]

原帖由 kc_united 於 09-12-8 11:44 發表
我是樓主呀. 其實我想想下, 是不是我填 職業時寫了 自己是財務經理, 丈夫是財務總監, 老師是不是怕我們無時間陪自己小朋友? 如果是, 便pk啦, 因我還有一間未in, 但已交了 form.  oh no..

見到你們說in kv 時, 個b都 ...

原來係同行.我都係填財務總監.我估無咩關係既
我呢個財務總監非常得閒

原帖由 kc_united 於 09-12-8 11:44 發表
我是樓主呀. 其實我想想下, 是不是我填 職業時寫了 自己是財務經理, 丈夫是財務總監, 老師是不是怕我們無時間陪自己小朋友? 如果是, 便pk啦, 因我還有一間未in, 但已交了 form.  oh no..

其實, 你地feel唔feel到Soka想d咩呀, 我o既感覺一句概括
"Don't expect too much!!!"

原帖由 NICOLE123 於 09-12-8 11:50 發表

原來係同行.我都係填財務總監.我估無咩關係既
我呢個財務總監非常得閒

嘩嘩..FC..所以話呢...呢種級數大有人在, 用機關鎗一掃, 都唔知會掃死幾多件...

數下先..1..2...3......... ...玩下姐....

原帖由 jean2003 於 09-12-8 11:56 發表

嘩嘩..FC..所以話呢...呢種級數大有人在, 用機關鎗一掃, 都唔知會掃死幾多件...

數下先..1..2...3......... ...玩下姐....

無錯一街都係

喂!kc, cy ma ah!!

其實名唔名校係冇所謂既,不竟人生漫長,快樂成長都好重要!我揀九龍塘純係因為我住附近,有乜事可以碌返屋企咋

醒目開學勳章

wrong post

I think Soka consider more on parents & kid relationship and what activities they usually do together at night and weekend.  Background is not the first priority.

我朋友是上市公司 director, 因佢呀b 是細b, 一樣無人收. 最後入方方吧.

唔緊要,我女女係大女,同你情況一樣,in同3間,3間都唔收...不過k1讀住1間開心的學校,今年in一d出年k2的學校,終於收到心儀的學校,仲因此安頓埋小學同中學tim....

塞翁失馬.... 因為上年的失敗,我先至留意其他好學校... 先入讀到比sc / kv都更好更合我意的學校...

加油呀....

原帖由 kc_united 於 09-12-7 10:55 發表
我真的不太明白. 為什麼我呀囡沒一間kowloon tong 幼稚園收?  報了 kv, sc, soka, 我用全軍覆末形容, 最貼切!

我同先生都是專業人仕(正正是中產), interview 前實地觀察,  了解學校.  interview 時答話得體大方. 不 ...
Mqchris :>

咁你囡囡依家入到邊間心儀學校呀?

醒目開學勳章

i do believe that the school that the child's parents studied before will affect the offer!
So you no need to feel sad, unfair is all round the world, but i do believe that god has prepared a good school for your kid!
Cheers

原帖由 jean2003 於 09-12-8 11:52 發表

其實, 你地feel唔feel到Soka想d咩呀, 我o既感覺一句概括
"Don't expect too much!!!"

即係點呀???

原帖由 mianyang_99 於 09-12-9 10:57 發表

即係點呀???

純粹瞎猜, 估計Jean的意思是
1) 不要寄望Soka能做什麼
2) 不要寄望小朋友學到什麼
3) 不要寄望有家校合作
4) 不要寄望有功課, 考試
......等等

大家我會努力, 振作.
我仲會in 埋 pui ching, 然後收工, 雖然機會不大, 自己不是培正人, 囡囡沒有兄弟姊妹在pc讀, 加上囡囡慢熱, 機會的確唔高, 但我都會叫囡囡努力全力做到最好(希望她會採我啦)

如果冇估錯果位MAMI是講GH收左佢女K2

應該唔會理父母邊間中學畢業..因為我本人都係KLN TONG 最差果間學校畢業...

make sure she doesn't cry during the interview wor , from the moment you step into the school until the moment you leave).

原帖由 kc_united 於 09-12-9 11:51 發表
大家我會努力, 振作.
我仲會in 埋 pui ching, 然後收工, 雖然機會不大, 自己不是培正人, 囡囡沒有兄弟姊妹在pc讀, 加上囡囡慢熱, 機會的確唔高, 但我都會叫囡囡努力全力做到最好(希望她會採我啦) ...

原帖由 kin1181015 於 09-12-9 13:28 發表
應該唔會理父母邊間中學畢業..因為我本人都係KLN TONG 最差果間學校畢業...

oh... ar u 'mo fan sang'?

我問過啓思同迦南就答話先到先得,
即先交form者 = 收先~
‹ 上一主題|下一主題