用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Finally 全軍覆末 @.@
樓主: kc_united
go

Finally 全軍覆末 @.@ [複製鏈接]

原帖由 哈爾濱 於 09-12-7 18:05 發表
係咪就係因為勁過頭, 學校配合唔到, 所以唔收.

爬左咁耐文, 我只可以講, 有D系運氣.
1) 小朋友肯同你玩咁耐
2) 當時個老師又肯玩大D
至於系咪勁過頭, 我相信, 如果天時地利都配合, 你地大部分既小朋友做唔到十足都七八成.

原帖由 Karen2009 於 09-12-7 22:58 發表
學校唔收這些天材兒童甘咪直接 reject 唔需要 waiting 囉, 個小朋友甘勁, 應該唔好俾佢係 HK 讀,因為係外國分分鍾可以跳班讀, 唔好浪費佐佢既才華先係囉 ...

講真..我地都唔覺得個小朋友系天材...都系一句"天時地利"配合. 平心而論, 除左時鐘個part好似難D之外, 其餘部份, 好多小朋友都識嫁啦..就好似, BB飲奶奶, 覺覺豬合埋眼..我諗好多媽咪都講過"快D合埋眼覺覺豬". 至於大細,長短好多playgroup都會學到..呢D唔算天才呀?

我個女kv 都唔講野, 不過老師話佢斯文, 無推chair , 無講thank you, 我覺得佢地都好看父母既職業,俾我感覺係....因為我都唔知佢點解會收我個女...仲要係am

父母係專業人仕會好好多, 我個女in 3 間 九龍塘 4 間local 都收

提起york, 我覺得york 係一間好牟利既幼稚園, 無錯佢既學生英文真係好好,但係學費, 雜費貴,好似乜都係錢字行頭, 我都有去過york 既seminar, 都好認同佢既教學理念, 但係去一去mc donald 參觀都話要500, 唔俾又唔係 俾又唔係, 茶點費又係幾百, 又係個d 茶點, 我寧願留d 錢俾佢學多d 野啦...

回覆 1# jean2003 的文章

原帖由 babyhappy88 於 09-12-7 23:39 發表
如果我係果個老師, 我都唔敢收你朋友果仔啦, 完全超出一個兩歲幾小朋友應有的表現, 入到來, 實俾佢玩串個P啦; 而且你父母教得咁梗, 仲洗我地教咩?!
雖然以上純粹個人感受, 不過都好大可能是對, 所以你朋友都唔好怪個 ...

唔好意思...我諗我又被人誤會
1) 我唔系樓主
2) 我個朋友1D都冇怪個老師同學校
至於佢地兩位冇刻意去"Train", 但系有教, 我親眼所見玩煮飯仔, 爸爸仲癲個隻B. ....head...head...of  of...de..de...part....mmmmnet....

至於我打甘多野都系想指出, 一山還有一山高, 唔好成日覺得自己小朋友系面試好好(當然面試唔100%代表實際能力高低, 天時地利要配合)...梗有人勁過禮..唔好覺得自己工作或學歷有利..梗有人勁過禮.....兩樣野加埋都勁過禮大有人左...
但都系唔收....但唔好問我咩"奶油"...我一定唔知...
最尾再講番句sorry, 一定hurt到好多人...

回覆 45# babyhappy88 的文章

"閱小朋友"無數嘅 "專家" ....????

Some interviewers are young and show impatient.....

原帖由 jean2003 於 09-12-7 23:12 發表

講真..我地都唔覺得個小朋友系天材...都系一句"天時地利"配合. 平心而論, 除左時鐘個part好似難D之外, 其餘部份, 好多小朋友都識嫁啦..就好似, BB飲奶奶, 覺覺豬合埋眼..我諗好多媽咪都講過"快D合埋眼覺覺豬". 至於 ...

咁就要睇吓小朋友當時係幾大啦. 如個只係啱啱2歲, 又肯配合陌生人嘅指令, 又肯開金口回答, 咁就有10個叻 la.   如果係 2歲9個月b, 我個人認為個b應該要識bor (排除咗怕羞唔啋人, o係屋企都應該會做到.). 就如 jean2003 所講, 除咗認時間係難d之外, 其他o個d 大細長短, 照顧公仔, 玩煮飯仔..., mug 唔係小朋友經常都接觸得到嗎? 我囡囡 around 2歲時, 食麵包時都話要食大d o個 part, 食麵條時都指明要條長嘅. 平時佢自己識做嘅嘢, 又要捉住陪住佢長大 o個隻公仔做一次, 見到隻公仔跌咗落地又會問佢 are u ok?   佢玩煮飯仔時, o係個 pot 度攪一陣就叫我飲湯.

回覆 1# kc_united 的文章

我個細B(11/07)既遭遇同你一樣,九龍塘的無間收,(SC ;KV;YORK)等。
當然,我都有過一陣子既唔開心,亦有過一點點質疑佢地點收生。後來諗下諗下,都係覺得唔好咁執著,要放鬆番自己,如果唔係我怕自己會逼得個B太緊,對我對佢都唔好!
我自己住新界,可能佢地嫌我遠啦,諗深一層,我都唔忍心朝早6點就推個B上校車。
九龍塘學校係有名氣,但係唔係好得咁緊要呢?我真係唔知!係唔係其他地區無好學校呢?我肯定唔係。
所以呢...........
當大家仲度煩緊嬲緊點解學校唔收之際,試下望一望你的寶寶,佢健健康康同你一起生活已很不錯。其他的事,都變成小事喇。

九龍塘d kg真係會無一間收小朋友? 真係omg~

原帖由 fababa 於 09-12-8 02:42 發表
我個細B(11/07)既遭遇同你一樣,九龍塘的無間收,(SC ;KV;YORK)等。
當然,我都有過一陣子既唔開心,亦有過一點點質疑佢地點收生。後來諗下諗下,都係覺得唔好咁執著,要放鬆番自己,如果唔係我怕自己會逼得個B太緊,對我對佢都唔好!
我自己 ...

如果真系六點鐘就推佢上車..日日要走"絲綢之路", 諗起都想死, 要大人咁做都牙痛咁聲啦...

gangan, 你/妳既估計好準, 唔系細b, 好似系2歲7~8個月咁上下. 所以只系表唔表現到出離既問題. 但我要強調就系表現在出離就等同系考試高分, 之前1d都唔肯做,過後忘記曬系另一回事. 所以單單做個幾樣野就覺得好好實在奇怪, 好可能過多十幾廿分鐘入離坐埋同一位置果隻b, 唔知咩奶油trigger到個miss..又玩大d, 間間比較出名既幼稚園都成千幾2千份申請, 如果有一成呢d情況. 你用下計數機計下自己個chance.

仲有,如果真系會計埋父母工作學歷, 淨系我個朋友都KO好多人. 再加上個d群帶關係位. 講多兩聲 "賣葛!!賣葛!!"

我好like你嘅point, 睇完都開心好多, 起碼知道自己阿女點解無間收~~

某程度上呢個係一個game, 收唔收係睇好多方面~~

好彩細女仲可以出年再試過!!

原帖由 jean2003 於 09-12-8 00:29 發表

唔好意思...我諗我又被人誤會
1) 我唔系樓主
2) 我個朋友1D都冇怪個老師同學校
至於佢地兩位冇刻意去"Train", 但系有教, 我親眼所見玩煮飯仔, 爸爸仲癲個隻B. ....head...head...of  of...de..de...part.. ...
http://i185.photobucket.com/albums/x197/chapman_cheung/MuiJan2008.gif

原帖由 jean2003 於 09-12-7 16:51 發表

先講句對不起, 因為以下講既野有d直, hurt到既..先sorry.
你覺得你小朋友表現好? 以下系我朋友o既例子,
原先了解面試6~7分鐘, 都系一般"指定動作", 顏色, 物件...
當日足足in(or"被玩")左約20分鐘..點解?
小朋友自 ...

你個朋友有無吹大??如果個小朋友甘勁都唔收??比我一定寫封信比校長問點解...是否考生多而忙中有錯 or 老師個人主見太強(佢眼紅人地個仔甘叻而唔like??佢驚教天才??or佢要轉工啦,唔想比間學校收叻仔??......),總之要問個明白,如果答案是叫人心報ok輸就輸...但是如果只是老師個人問題,比校長知道都好!!!

現在不是考如筆試. 不是全答對. 100分便收. 50分不合格便不收. 又不是選聰明兒童. 面試當中. 包括老師主觀. 家長表現, 孩子反應, 老師是旁觀第三者, 可能最清, 可能真的可以發現家長及孩子本身不自覺一些表情及反應, 從而選出較認為配合學校的家長及學生.

原帖由 luiflora 於 09-12-8 10:19 發表
你個朋友有無吹大??如果個小朋友甘勁都唔收??比我一定寫封信比校長問點解...是否考生多而忙中有錯 or 老師個人主見太強(佢眼紅人地個仔甘叻而唔like??佢驚教天才??or佢要轉工啦,唔想比間學校收叻仔??......),總之 ...

Dear Luiflora
我諗我要再強調, 我講出離既重點唔系呢件事本身...

OK, 冷靜一點, 就當唔系100%, 打個七折, 又點睇? 系咪都好過很多人口中o既 in得好好? 何況呢d野, 好多小朋友都識嫁啦.只系表唔表現到既問題, 對嗎?

再進一步睇, 如果你/妳家下要教小朋友睇時鐘, 會點做?

原帖由 ysnmama 於 09-12-8 10:32 發表
現在不是考如筆試. 不是全答對. 100分便收. 50分不合格便不收. 又不是選聰明兒童. 面試當中. 包括老師主觀. 家長表現, 孩子反應, 老師是旁觀第三者, 可能最清, 可能真的可以發現家長及孩子本身不自覺一些表情及反應, ...

完全合乎實際結果o既推論, 同意!!

所以我先講, 唔好以為做左幾下規定動作就叫好好. 如果單計呢d, 極可能都未到禮.

我覺得YORK 係牟利,不過我都覺得無所為,我好鐘意佢地單元教學,從參加活動中學習,如果小朋友係學到野,我地倆夫妻洗少D錢留番比佢學野都值得

原帖由 kin1181015 於 09-12-7 23:22 發表
提起york, 我覺得york 係一間好牟利既幼稚園, 無錯佢既學生英文真係好好,但係學費, 雜費貴,好似乜都係錢字行頭, 我都有去過york 既seminar, 都好認同佢既教學理念, 但係去一去mc donald 參觀都話要500, 唔俾又唔係 俾又唔係, 茶點費又係幾百, 又 ...

原帖由 ck07hk 於 09-12-7 14:35 發表
其實講起上黎我個女咪又係全軍覆沒.. 不過我個人就好感激York幼稚園, 佢係我第一間in既幼稚園, 佢地好快就收左我個女, 我好感激佢地無嫌我個女係07年12月B, 之後我都有周圍同呀女in, 全部Rejected.  咁我都明既, 有 ...

你有去聽個簡介會都覺得呢間學校 ok 啦. 在 k1 係冇劍橋英同 Standford 數. 都係上到 K2 先有. K1 都係自費上一 d 興趣班. join 5 join 都得, 冇強迫. 其實街外人都係咁講話呢間學校商業化,其實間間都係. 唔通會有一間蝕本都做. 點解九龍塘咁多名校都冇學卷. 因唔想比政府規限, 咁小朋友先有更大的發展. 一分$ 一分貨. 我同老公都好 like York, 因唔駛我地出去搵英文同數學比個女學. 呢 d 就係佢地周詳的計劃. 至於學費佢地申請梗出年加學費. 好似係$3600. 相對同SC 今年的學費係一樣. 不過 SC 好似係一個本地老公+一個 外籍老公. 雖然 SC 都收我個女,我諗我都係揀 YORK 多 D.

好同意!如要WEEKEND找興趣班比佢學,不如參加學校的課外活動,起馬有保證!

我個侄仔係屋邨幼稚園讀,每個星期六日就是學公文數、英文、普通話、畫畫~D學費加埋等如YORK學費...所以我情願比佢讀YORK...多D時間去同佢玩

原帖由 linglingng 於 09-12-8 11:04 發表

你有去聽個簡介會都覺得呢間學校 ok 啦. 在 k1 係冇劍橋英同 Standford 數. 都係上到 K2 先有. K1 都係自費上一 d 興趣班. join 5 join 都得, 冇強迫. 其實街外人都係咁講話呢間學校商業化,其實間間都係. 唔通會有 ...

我是樓主呀. 其實我想想下, 是不是我填 職業時寫了 自己是財務經理, 丈夫是財務總監, 老師是不是怕我們無時間陪自己小朋友? 如果是, 便pk啦, 因我還有一間未in, 但已交了 form.  oh no..

見到你們說in kv 時, 個b都唔講野各樣, 沒bye bye, 沒推椅, 結果都收等.  另一些小朋友做足超過一百分. 都唔收. 我估唔通一切都是上天安排, 有時點努力都無用?  我亦很同意你們說 其實好似自己見工一樣, 有時都唔係自己可控制.

我說我呀b in soka時好好, 當然是我說啦. 在我眼中, 她當天表現是最好. 有問必答, 跟sc/kv有很大分別. 不過我都明白強中自有強中手.

我有打電話比york, 不過只有小量 pm class. 再想真一點, 唔想自己是是旦旦再幫我呀囡報一間, 大家放心, 我呀囡其實手上還有兩個offer, 不過在自己屋菀內. 不是什麼名校. 不過幼稚園本身好似同附近brand 1小學關係友好, 很多由該校長寫下的叩門信都一一收取. 希望是真的啦.  

可能呀囡無緣在 名校讀書啦(自己都不是名校出生).  我現在唯有想想遲d同呀囡去邊到讀英文lor.
‹ 上一主題|下一主題