用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我好唔開心,好想好想知面試衰咩?
樓主: i1010
go

我好唔開心,好想好想知面試衰咩? [複製鏈接]

Yes, York and Standford, dont worry la, U shouldnt believe anyone, especially ..........99

基本間間都係咁, 好似你咁講, 識人好過識字. 咁岩只係soka太多人都識人

原帖由 NICOLE123 於 09-12-7 10:56 發表
似乎創價真係好多呢d case
都係話識人...
定係間間都係咁 ?

Soka was the only school that my son got rejected last year when we applied K1 for him. My son perform the best in the interview of Soka when compared to other schools that he went for interview. But he's a super small boy. I do believe this KG focus on parents' performance more than kid. Not even the family background. I beleive the teachers can see whether you are in line with the school's mission from your answers and this cannot be cheated.

And in fact, it;s true that I did worry about the academic level of this school. I mean things are too simple. Of course I didn't mention it to the interviewers but from my ans (e.g. expectation on my son), they could feel it.

原帖由 i1010 於 09-12-7 01:58 發表
我同女女同老公去創價面試,
自問女女個日都答到晒D問題,
而且我係有人介紹
所以我諗應該入到,
(我唔係想話無人介紹的小朋友就入唔到,無介紹人的請不要介意),
點知收到信話唔收,
我真係好唔開心,點解連後補都無?
因為我只為我 ...

給各家長
解決方法總會比難題多, 不應一時的失誤,  而過分自責。

人的一生可以是漫漫長路, 也可以光陰似箭。

回看自己, 您們也不會責問自己的父母親過去的對錯; 現在又為何往牛角尖走?    愛是要全心全意, 也要適得其所。

共  勉之。

給各囝囝囡囡 : 生命滿希望,  前路由您創! Hope is always there ! Never give up !

granddelsol,

我想問你會讀邊間k1呢?

樓主, 仲有又一村, 可以考慮一下.

我係06細b 既媽媽, 我個仔都係響大概2-3000 人中入到創價, 好好彩 ~

我記得, 當時個個 b 既表現都差唔多, 我個仔都冇咩特別突出既表現, 都係可以做晒所有指示咁...而個人既觀感, 主要係佢地會 in 家長, 大家去培育小朋友既理念是否一致.

而我上年就同老師傾左幾耐關於我對小朋友教育既睇法, 當然我當時唔知佢地會唔會認同, 不過最後收左, 應該係睇父母既表現+小朋友當時既表現.

至於教育程度, so far 我小朋友學會普通話, 有學英文, 都幾多野教, 我地都好滿意. 至於小朋友, 佢真係讀得好開心.

仲有, 我地係冇人介紹的.

2-la-la - 我唸都會留係維記, 因為它真是一所好好的學校, 雖然係bk唔係咁多人講維記, 可能怕上唔到傳統小學, 學費又貴.  不過我小朋友真係讀得好開心, 學校上個星期教左東亞運動會, 星期六佢只要一見東仔同呀妹就不停講東亞運動會....上左幾個月課, 英中國語歌日日在家停不了.  老師好, 就連學校其他職員都好好...我相信呀仔會有3年好開心的學校生活.  至於有人話中文唔夠強, 老實講, 針無兩頭俐...kv英文夠唔得啦!  我個人覺得這就要家長去考慮了.  世上無一間prefect的學校lor..

我都有識人係創價教書, 我都有in, 因我不是想入這間學校讀, 所以沒有開口叫人幫, 因要人幫手, 之後又唔讀, 不太好意思, 但得知每個老師是有1個名額的. 當天2位老師都知我是那位老師的朋友, 但介紹人我無寫上朋友名. 可能佢地都估我唔會讀, 老師面試只是做戲, 唔係點會考得咁簡單.
大多考生都是內定的, 那位朋友, 還說"要讀就跟他說".

原帖由 i1010 於 09-12-7 01:58 發表
我同女女同老公去創價面試,
自問女女個日都答到晒D問題,
而且我係有人介紹
所以我諗應該入到,
(我唔係想話無人介紹的小朋友就入唔到,無介紹人的請不要介意),
點知收到信話唔收,
我真係好唔開心,點解連後補都無?
因為我只為我 ...

You can try York or Yau Yat Chuen.

真係好多謝各位,我又點會為了慳幾十蚊而唔幫個女報多幾間呀!
點講都係我害左個女,
老公又唔緊唔緊,唉...
我巳知錯,
但我唔會灰心,
我會努力為個女再搵學校,
現在只係擔心無學校招生,
係度真係好希望又位家長可以幫下手,
報下料俾我知仲有邊間係仲收生!
當然我自己唔會再好似上次咁,
我會搵多幾間
我個女係大B所以又唔可以再等下年讀,唉...

寫封求位信去soka, york 應該有位, 新校舍ma,

原帖由 i1010 於 09-12-7 15:16 發表
點講都係我害左個女,
我巳知錯,
但我唔會灰心,
報下 ...
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

i1010,

唔洗咁擔心, 依家都係12月頭, 應該還有學校招生中或未開始報名, 你會考慮跨區嗎? anyway, 快手快腳填多幾份表, 盡可能親身交表, 一來可以避免郵遞延誤或失件, 二來可以親身看一看學校, 有什麼問題可以即時問職員/老師...

雖然我唔係教徒, 但總相信每一件事既發生, 背後總有佢既意思...祝成功!

我老公都係一D都唔緊張......全部都係我自己去選校..交表...佢只係一齊去IN...做阿媽係辛苦D..

原帖由 i1010 於 09-12-7 15:16 發表
點講都係我害左個女,
我巳知錯,
但我唔會灰心,
報下 ...

回覆 4# i1010 的文章

i1010,
咩野"點講都係害咗個女"啫,你唔好咁自責啦,盡快打电話去d學校問仲有無招生.
大家都等你好消息呀,知嘛?!

P.S.今年太多太多小朋友啦,唔好話創價,
      都唔知幾多d 名幼稚園  咪又係靠人士關     係至入到,
       反而我覺得創價咁做公正,識都無情講:;pppp:

i also got the reject letter from soka.  my daughter did very well during the interview.  so i think the problem is on "me".... i guess the major problem was that the teacher asked me "what's your expectation to your kid?"  and then i answered her that i expect my daughter can learn basic knowledge from school and also i'm very concern on her morals...... afterwards my friend told me that his son got the offer from soka and her answer was "i hope my kids to have a healthy and happy school life, and i didn't let him to study N1".... so i think their criteria is "happy school life"...

another school KV also put my daughter on the waiting list, also, my daughter did very well during the interview.... i think the reason they're not accepted me is my answer to their question :  how many hours you spend on your kid everyday? and i said "i spent around 3-4 hours on my daughter everyday because we both have to work."... i think their criteria is "parents have to care a lot on their kids even 3 to 4 hours per day is not enough"....

i recalled the N1 interview, the school principal said they want to find the parents who have the similar expectation on the kids with the School.... this will avoid arguments afterwards.....

if i have a chance to have interview again, i will do more research on the school and then "投其所好" if i really want to get the offer....

樓主唔好灰心, 就算而家冇學校可以IN, 到出年5-6月, 就好多學校放返出黎, 你而家搵定D心儀既幼稚園打去問, 咁睇下佢地到時想再申請後補位應該點做。

加油呀! 唔開心左一晚就算啦!

我個人覺得個個小朋友嘅表現都會有唔同, 但做家長嘅,只會睇到自己嘅小朋友好叻, interview表現好好, 但...可以其他嘅小朋友仲叻呢?例如, 我個女砌積木只會砌高, 但人家嘅小朋友已經識砌火箭呢? 所以學校唔收,未必關你識唔識人事, 只係人家更叻~
有d學校會睇小朋友嘅服從性, 有D如ST CAT會睇你個小朋友有幾醒, 可能愈多咀愈好....所以樓主, 你唔好放棄, 搵過間啱你個小朋友嘅學校啦~

agree with macyen, 有時未必係自己唔好, 係人地叻. 而且客觀因素太多, 我係公司做HR, 一份工都幾十人黎見, 每次都係我同 同事一齊見, 睇法係一樣的. 見學校, 分幾日, 十幾間房, 幾十個老師分開見3-5分鐘, 你話標準係幾多, 老師都有分高低級啦!
i1010 , 你住邊呢? 或者你prefer 邊區的幼稚園呢? 等大家brainsstorming:loveliness:

原帖由 macyen 於 09-12-7 18:03 發表
我個人覺得個個小朋友嘅表現都會有唔同, 但做家長嘅,只會睇到自己嘅小朋友好叻, interview表現好好, 但...可以其他嘅小朋友仲叻呢?例如, 我個女砌積木只會砌高, 但人家嘅小朋友已經識砌火箭呢? 所以學校唔收,未必關你 ...

老師都有分高低級啦!
--------------------------
终于有家长够胆质疑"名校老师"的水准.外行以为是老师的水准都一样,医生都分名医和庸医,同样道理,老师一样分档次la.
‹ 上一主題|下一主題