用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 會讀2010 K1報到區
樓主: lenny1130
go

會讀2010 K1報到區 [複製鏈接]

原帖由 lovepooh215 於 10-2-24 16:23 發表
咁點解又要收多20個位的留位費, 為咩呢???

我相信好多間學校都會咁, 收多少量學生預左有人轉去better choice例如SC, KV, 咁樣都合理.

其實都唔算好早收費用0者, york都係4月交啦, 遲sn一個月0者, 咁人地學校都要預備架麻, 反而我覺得校服不需要buy各2套, 運動堂一個禮拜有2堂嗎? 不需buy咁2套掛
我會buy各一先, 茶點會join一個學期先, 睇下食d咩先? 同埋我始終覺得茶點如果個個小朋友join, 自己個b唔join, 到老師派食物的時候唔派比自己, 我怕bb唔開心呢~雖然係好貴, 但第一個學期無嘜假期, 等christmas ga長期無咁蝕麻, 第2個學期多假期蝕好多有新年假, 復活節假...蝕好多, 學校都不會按比例交架麻, 好似學費咁, 但學費就無辨法啦~

我都唸緊買住一套先, 咁到時要買第二套, 要去邊度買呀?
我真係覺得荼點費好貴....仲唸緊!

lovepooh215 & shootingstar ,
多謝你既意見,其實大部份人知道我有SC既OFFER都諗住放棄,都話我好浪費。我之前係CONCERN錢既問題,因為如果我唔準備考直資,只係大抽獎,咁就不如讀間平D而又有NET教既KG。不過依家見SN既雜費同校服費都唔平,計起黎又好似同SC唔差太遠咁。而且之前諗住用慳左既學費用黎學多樣黎,所以先會想揀SN多過SC......
不過依家就唔知點算好......要呢個星期決定.....

回覆 124# LITTLESPICY 的文章

開學著汞夏季, 之後好快就轉冬季, 到下一個學期轉夏季,學校會問家長要唔要buy校服, 到時有得buy的, 唔駛驚無得buy架, 有些學校都會有存貨的

我地兩個提早交晒啦!等4月開放日可以取校服和書包.
Twins 媽咪

thanks! 但係校服好似日日換, 好的woo....????

原帖由 jswailam928 於 10-2-25 00:36 發表
開學著汞夏季, 之後好快就轉冬季, 到下一個學期轉夏季,學校會問家長要唔要buy校服, 到時有得buy的, 唔駛驚無得buy架, 有些學校都會有存貨的

我女得一套夏季校服,日日放學番黎都洗架, 好快乾

hello

請問各位知唔知如果我比左茶點費, 最後唔讀咁有無得全數退番比我呢? 或者我宜家唔比住, 考慮下先, 最遲幾時可以通知學校會join茶點呢?

many thanks

不是全數退回, 是按比例退的

我都無join茶點, 以下是學校的茶點資料.
Monday Tuesday WednesdayThursday Friday 
星期一 星期二 星期三 星期四 星期五 
Biscuit with JuiceSiu Mia
 Macaroni
 Bread/Biscuit
Biscuit with Vitasoy
餅乾加果汁燒賣 通心粉 麵包/餅乾 餅乾加維他奶

原帖由 lovepooh215 於 10-2-10 23:45 發表
我唔會join茶點, 因真的很貴, 成 $15元一日.
自己買野食比佢食都唔使咁貴.
我朋友係裡面讀, 佢話都係比d 餅乾, 燒賣.
自己可以同佢安排d健康小食, 生果, 麵包... 都唔使 $15啦.

...

你地有無 confirm 到 3/April 9-10.30am 返學校既活動呀 ?講解同模疑上堂喎........looking forward to it

我都去呀~~~

我都會去

K1當然未有默書, 上學期會做很多小肌訓練, 線條練習, 下學期開始學筆劃, 寫簡單英文大階, 數字和簡單中文字.  每日有一本功課, 很快做完, 在校亦有其他堂課.  我的小朋友現在讀k1, 英文聽講讀都很不錯, 中文認字都比我想像中好, 學術程度方面我個人認為屬中上, 但學校同時仍注重小朋友的自理, 常規, 好鼓勵小朋友表達自我, 我所見的sn小朋友都好活潑開心, 各方面都好平均.

原帖由 smt070115 於 10-3-29 15:49 發表
我仔仔將會讀pm班, 我想問下有無人知課程方面, 金巴倫究竟屬何等級 ?  中級?
功課量如何 ?
有無默書 / 測驗 ? k1我相信未必有, 唔知k2開始有無?

因我老公成日話活動教學唔知多唔多野學, 好擔心將來考直資 / 私小時 ...

唉, 早知我都買住一套校服先啦, 我以為學校規定要買兩套, 又唔識多口問吓學校.....

原帖由 wko1029 於 10-4-21 15:29 發表
唉, 早知我都買住一套校服先啦, 我以為學校規定要買兩套, 又唔識多口問吓學校.....

Hi wko1029
你嗰套係男仔定係女仔, 咩size呀?? 或者我可以要哦!! 我其實都唔知讀唔讀架, 不過我估 waiting嗰幾間應該無行啦, 都唔知等到幾時... 應該都會讀SN啦!!
‹ 上一主題|下一主題