用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KM家長 - 可否講下大戰成績?
樓主: 小曳人
go

KM家長 - 可否講下大戰成績? [複製鏈接]

我朋友個囡中英文班, 考左去德望

SPCCPS = 聖保羅男女, 直資的.

醒目開學勳章

thanks. is your girl studying at am or pm ?

原帖由 onon811 於 09-12-4 16:33 發表
SPCCPS = 聖保羅男女, 直資的.

原帖由 babellt 於 09-12-4 16:18 發表
小女讀梗n1 pm. 想問下是否由k1開始, 就由mandarin teacher & one NET 做班主任?? 是否k1到k3都只可以讀 pm ??  thanks.

我試下答啦
k1係本地班主任+net班主任
k2開始先係pth+net
好似聽有d ching cje講可以request 轉上午的

咁男仔通常派去邊間呢???

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kkyyho 於 09-12-4 17:32 發表
咁男仔通常派去邊間呢???

派?? 你講考到去邊定 派到去邊間津小呀??
津小就LS

如果是津小,是睇你住邊區就抽邊區?
私校/直資就全香港九龍新界都得。

原帖由 小曳人 於 09-12-4 17:51 發表

派?? 你講考到去邊定 派到去邊間津小呀??
津小就LS

原帖由 sinwin 於 09-12-4 22:23 發表
如果是津小,是睇你住邊區就抽邊區?
私校/直資就全香港九龍新界都得。

c姐,我想問下呢,老師會否o係升小方面有d咩支援咁呢
例如會提議有咩學校o岩個小朋友讀,之類
thx

醒目開學勳章

thank you. 我以為k1就有pth老師做班主任.
咁係這方面好似好過sc 喎.

原帖由 marcuscyrus 於 09-12-4 17:18 發表

我試下答啦
k1係本地班主任+net班主任
k2開始先係pth+net
好似聽有d ching cje講可以request 轉上午的

原帖由 babellt 於 09-12-8 09:55 發表
thank you. 我以為k1就有pth老師做班主任.
咁係這方面好似好過sc 喎.

反而好過sc?因我識的媽媽多數唔係咁諗
我自己就覺得有一年適應期都唔錯

sinwin,

我梗記得你啦~  你要請我食飯!  

其實我覺得km功課較多意思係同k2比較, 佢真係深咗幾多, 而且時間用係做功課上真係多咗, 再加上普通話都要跟吓..

我囡囡都係pn學生, 想請教km既小朋友會唔會好主動做功課, 因為見kv既小朋友係好自律咁做功課, 想睇下km又係點.

另外想問下你地覺得am同pm差異多嗎? 唔該晒.

原帖由 elmolly 於 09-12-8 15:39 發表
我囡囡都係pn學生, 想請教km既小朋友會唔會好主動做功課, 因為見kv既小朋友係好自律咁做功課, 想睇下km又係點.

另外想問下你地覺得am同pm差異多嗎? 唔該晒. ...

暫時睇我仔(k1pm)就好鍾意做功課,基本上一放學返黎就即做
呢個wk 做project冇功課,佢尋日問我點解冇得做

原帖由 marcuscyrus 於 09-12-8 16:05 發表

暫時睇我仔(k1pm)就好鍾意做功課,基本上一放學返黎就即做
呢個wk 做project冇功課,佢尋日問我點解冇得做

唔該晒. 想問下你覺得K1 d老師好唔好? 多唔多contact你? NET係abc定indian? 上學期就黎完, 開始寫字未呀?

唔好意思, 好多問題

我個仔讀緊k1(pm), 由n1升上來的.  
(1) 阿仔上年同班中便有2位申請要求讀上午, 學校都批, 不過有一個後來改了心意, 在開學前要求調回下午班, 學校都OK, 不過, 調了去隔離班.
(2) 我果仔冇咁乖, 日日都要迫先肯做功課. 不過, 其實肯做時, 5分鐘便全部做完. 唉!
(3) 好擔心, 唔知到時點考小一, 有冇人教吓?  我個仔經常識的便故意說唔識或答一D錯的答案俾人, 我兩公婆又不是舊生, 只有人人有的15分(首名子女 + 適齡), 好煩.

原帖由 TYMA0609 於 09-12-9 14:16 發表
我個仔讀緊k1(pm), 由n1升上來的.  
(1) 阿仔上年同班中便有2位申請要求讀上午, 學校都批, 不過有一個後來改了心意, 在開學前要求調回下午班, 學校都OK, 不過, 調了去隔離班.
(2) 我果仔冇咁乖, 日日都要迫先肯做功 ...

我都係冇血統冇關係冇地址
唯有向直資/私校進發啦

原帖由 elmolly 於 09-12-9 10:57 發表

唔該晒. 想問下你覺得K1 d老師好唔好? 多唔多contact你? NET係abc定indian? 上學期就黎完, 開始寫字未呀?

唔好意思, 好多問題

我覺得老師幾好,我鍾意觀察入微的老師,起碼我問起老師我仔o係學校情況,老師的答案係幾實質,唔係就咁話,都幾好啦,ok啦咁,開學初期老師有主動打黎,後期就我有事想問就寫紙仔,老師好快都覆。
我地個net係abc,我睇功課簿,應該上學期最尾個wk開始會寫一二三土。
其實開頭我都擔心阿仔適應唔到/跟唔上,因為我地係k1先讀,加上以前n班我地返的學校只係屋企附近,冇乜學術野的k,尤其功課呢part,好在依家都叫習慣到
‹ 上一主題|下一主題