用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KM家長 - 可否講下大戰成績?
go

KM家長 - 可否講下大戰成績?

醒目開學勳章 貢獻勳章

見到幾間出名嘅KG都有家長分享戰果..
唔知有無KM家長可以講吓呢??
(我正在考慮K1嘅去留問題.. )

Thank YOU!

想請問點解你考慮去留??

我囝囝有優才, SFA, 高主教 同培僑.  仲等緊DBS.

原帖由 小曳人 於 09-12-1 17:55 發表
見到幾間出名嘅KG都有家長分享戰果..
唔知有無KM家長可以講吓呢??
(我正在考慮K1嘅去留問題.. )

Thank YOU!

小曳人
I suggest you should leave KM. This is not suitable to you.

醒目開學勳章

seems very good wor~

醒目開學勳章

原帖由 BenKeung 於 09-12-1 22:26 發表
小曳人
I suggest you should leave KM. This is not suitable to you.

sorry, may I know why? what makes u say that?

I am facing similar question too.. actually, KM put me into such trouble.. I would like to stay and dont really wanna apply other KG. but after a few interviews, my boy keep telling me he likes the "new school in red" (KV).
but I loves this little school very much..

BenKeung,
Y u say that? U know  小曳人
? How u know that this school is not suitable to  
小曳人 ?

My son was accepted by SFA, KLT ps, Lai Yin, St.Joseph and waiting for Raimodi.

原帖由 BenKeung 於 09-12-1 22:26 發表
小曳人

KM means what?

劍鳴幼稚園

醒目開學勳章

我囝囝有禮賢, 德雅, St. Joesph.  仲有等緊其他result.

我女女有SPCCPS, 德望.

醒目開學勳章 貢獻勳章

小曳人

Why??

我相信任何一個負責任嘅KM N1家長, 都會為佢嘅小朋友報其他KG做backup.. 今年聽聞有一班30%學生waiting 呀! 唔知係咪班班都係.. 定係真係得一班喇!
有選擇就自然要考慮, 唔駛考慮嘅人會連留位費都唔交啦! 要考慮嘅, 就自然因為覺得KM好, 想知多d先去下決定啫~ 如果我眼裡面只有"名校"個名嘅.. 唔睇清楚邊間啱我同埋小朋友嘅, 我唔會出嚟問啦!

不過好多謝其他家長嘅資料呀! 其實早一年嘅畢業生家長都分享過.. 好多小朋友都有好幾個offer, 但係學校公報嘅就只有一間.. 我想知多少少, 亦相信有其他家長都想知多d! 我心目中.. 唔係想入最出名嗰d, 只係小朋友入到一d好d嘅學校.. 就好似我當初揀KM一樣!

恭喜哂大家.. 成績都唔錯呀!!!

onon811,

你女女好叻呀! 恭喜晒!

想請教你如何培育女女? 可否分享在幼稚園三年, 女女參加咗咩校內和課外活動?

thanks.

原帖由 onon811 於 09-12-2 11:21 發表

非常同意志妳的講法!我個仔係KM今年讀第四年,識到好多嘢,仲好開心噃!

原帖由 小曳人 於 09-12-2 14:35 發表

Why??

我相信任何一個負責任嘅KM N1家長, 都會為佢嘅小朋友報其他KG做backup.. 今年聽聞有一班30%學生waiting 呀! 唔知係咪班班都係.. 定係真係得一班喇!
有選擇就自然要考慮, 唔駛考慮嘅人會連留位費都唔交啦!  ...

KM家長 - 可否講下大戰成績?

請問你們的小朋友讀上午班還是下午班呀?
Yan Yan :wave:

講真, 我個囝真係好鐘意係KM 讀..  雖然K3功課較多, 但係佢都好

佢係下午英普班

原帖由 meowmeow 於 09-12-3 13:28 發表
講真, 我個囝真係好鐘意係KM 讀..  雖然K3功課較多, 但係佢都好

佢係下午英普班

你好,可唔可以講下功課點樣多法呀?
我兒讀緊k1

hi, meowmeow,
do u remember me?

if u remember, I'll buy u a dinner?

KM功課ok,每天兩樣,星期六日會多少少。所謂多只不過是寫D字比較深。我個仔仔通常15-20分鐘做完。

原帖由 meowmeow 於 09-12-3 13:28 發表

佢係下午英普班

原帖由 sinwin 於 09-12-4 00:10 發表
hi, meowmeow,
do u remember me?

if u remember, I'll buy u a dinner?

KM功課ok,每天兩樣,星期六日會多少少。所謂多只不過是寫D字比較深。我個仔仔通常15-20分鐘做完。

...

咁都好d
唔該哂

醒目開學勳章

小女讀梗n1 pm. 想問下是否由k1開始, 就由mandarin teacher & one NET 做班主任?? 是否k1到k3都只可以讀 pm ??  thanks.

佢係下午英普班

醒目開學勳章

onon811,
what is SPCCPS ?? 是否直資??
thanks.

原帖由 onon811 於 09-12-2 11:21 發表