用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學補習問題
go

喇沙小學補習問題 [複製鏈接]

想問吓有無補習社可以介紹,最好係學校附近。

1    0    0    0

每當接送仔仔時,你會好容易係學校附近收到一大堆附近補習社o既宣傳單張。

原文章由 tlomum 於 2007/8/28 00:28 硐表

原文章由 tlomum 於 07-8-28 00:28 硐表

千萬別去那間名為「小 士」的補習社,報名時總是說到很動聽,但一收了錢,就貨不對版!

我見很多人去兒xx國補中文

原文章由 tlomum 於 07-8-28 00:28 硐表

you can try Brilliant-kids Learning Centre, they have English, Putonghua classes and homework tutoring. Earl street, close to la salle road.

尋求喇沙小學補習老師

小兒將於明年入讀喇沙小學,現希望找得補習老師上門教導,本人家住清水灣區。謝謝介紹或自薦!

原帖由 joanne1021 於 08-11-30 02:46 發表
小兒將於明年入讀喇沙小學,現希望找得補習老師上門教導,本人家住清水灣區。謝謝介紹或自薦!

嘩, 你個仔第日番學咪好遠?
你地會唔會搬呀?

小一功課是否好多呀!

其實我都幫緊一個 喇沙小三補習
以下係一篇英文作文,讓大家了解當中的英文水平
作品未經修改...

I like summer!

We have four seasons;they are spring, summer, autumn & winter. I like summer very much, why?
It is because I havesummer holiday and I don’t need to go for classes. In the holiday, I willswitch on the air-conditioner at home, enjoy the ice-cream and watch cartoonmovie. If I go to the beach, I would have cold drink or go swimming. If I cango out, I will go shopping with my family; at last, I would play games and readbooks with my friends and classmates.
I like summerbecause I have another reason. Because of birds coming out, I can enjoy thebird singing.
Although summer isvery hot, but it is the time to enjoy a great holidays with the people I care!
只許州官放火,不准百姓點燈

反對專制權貴作風

hello, are u Lasalle parent, my son will be p1. this yr?  i read a lot of messages regarding the workload of LS.

what is the books you are using for the major subejects? i want to understand eariler.

Thanks

原帖由 maria_lai 於 08-12-1 08:34 發表

嘩, 你個仔第日番學咪好遠?
你地會唔會搬呀?

喇沙小學補習問題

喇沙小學補習
請問....就讀(喇沙小學)嘅,小朋友係邊間補習架?
聽d人講...話有一間補習社係(專幫名校)補習,因小兒將會
9月入讀喇沙小學!

(請大家....多多指教)
希望...大家可以幫幫忙

小一唔駛補習呀?
我個仔都無喎, 佢個班都無聽過有人有
唔好咁緊張住啦

請問....你小朋友讀幾年班,多唔多功課呢~~讀得開心嗎?
好多謝....你解答

原帖由 maria_lai 於 09-6-7 16:47 發表

小一唔駛補習呀?
我個仔都無喎, 佢個班都無聽過有人有
唔好咁緊張住啦

原帖由 FITTI 於 09-6-7 20:24 發表
請問....你小朋友讀幾年班,多唔多功課呢~~讀得開心嗎?
好多謝....你解答

我個仔宜家一年級, 佢讀得非常開心.

小一同幼稚園真係相差好大, 多左好多功課, 默書, 測驗考試, 自由度少左, 老師學校嚴左, 但唔知點解, 我個仔同佢d同學都好鍾意番學.  其實最緊要係d仔鍾意番學, 功課, 默書, 測驗考試呢d野佢地慢慢就慣.  以我所知, 佢個班好多同學係呢一年都有明顯既進步, 不過唔知係咪達到學校既要求啦.  你知啦, 呢間學校係要求高架... 哈哈

功課量就ok啦, 都可以接受既.  不過真係好似日日都唔得閒咁囉.  每日都要睇功課, 亞仔要早睡, 所以唔係有好多時間剩.  我地兩公婆要番工, 默書只可以係星期六日溫.  真係要到放長假先可以輕鬆下.

你地係兩公婆番工定你係全職主婦?

回覆 4# maria_lai 的文章

同意maria_lai講,我個仔都一樣冇補習的,真係唔好太緊張,都係一年級俾半年時間咩都習慣,我都要返工,真係要放長期先可以休息一下.不如你早d買書自己教佢,自己教都得,因為唔係好深~~

10/09 測驗後會有成績表,可看成績後再决定需不需要補習。 你想要專補LSPS的資料看門口就PM我啦!
預備工夫做得好,都是一個好開始。 P.1-P.4 看到的排名,到P.5就大兜亂,小學的基本功做得好,上書院就輕鬆得多。
有機會就回學校做Helper,你會了解學校和兒子更加多!

原帖由 snowbell 於 09-6-8 20:48 發表
10/09 測驗後會有成績表,可看成績後再决定需不需要補習。 你想要專補LSPS的資料看門口就PM我啦!
預備工夫做得好,都是一個好開始。 P.1-P.4 看到的排名,到P.5就大兜亂,小學的基本功做得好,上書院就輕鬆得多。
有機會就回 ...

snowbell,

請問點解" P.1-P.4 看到的排名,到P.5就大兜亂"呢?

toffeeli

原帖由 zitalin 於 09-6-8 22:34 發表
P5 開始冇分睇, 老師只講1-10既排名, 所以唔係考1-10, 就唔知自己考第幾!

嘩, 乜原來會咁架, 點解呢?

原帖由 Edison媽咪 於 09-6-8 14:45 發表
同意maria_lai講,我個仔都一樣冇補習的,真係唔好太緊張,都係一年級俾半年時間咩都習慣,我都要返工,真係要放長期先可以休息一下.不如你早d買書自己教佢,自己教都得,因為唔係好深~~ ...

同意
‹ 上一主題|下一主題