用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 通識係教咩? 同常識有咩分別?
go

通識係教咩? 同常識有咩分別? [複製鏈接]

我囝有通識堂, 但無書, 問佢係教咩, 佢給我d答案同常識差不多....想知多D...
   0    0    0    0

原帖由 fannynsf 於 09-12-1 10:44 發表
我囝有通識堂, 但無書, 問佢係教咩, 佢給我d答案同常識差不多....想知多D...

常識是小學教,用己有的知識直接答題,例如牛奶高溫消毒有甚麼好處!通識是中學教,混合學過的知識,多角度去解釋問題,例如 H1N1 不只是答怎樣結構,最好是答『香港是首個病例發生的地方,原因是香港是亞洲輸樓,來自世界各地的人非常多,所以亦容易輸入病毒』。

常識係有正確答案
通識係冇正確的答案, 著重點樣去表達你自己的答案

原帖由 fannynsf 於 09-12-1 10:44 發表

睇下這節目啦:
http://mytv.tvb.com/news/newsmagazine/102813#page-1

原帖由 8331 於 09-12-4 15:47 發表

睇下這節目啦:
http://mytv.tvb.com/news/newsmagazine/102813#page-1

我覺得要學好通識,就要從小學開始小孩與父母多作討論,到中學個思想都已經定晒形,好難會再創新意。

原帖由 happyvalley 於 09-12-4 18:09 發表

我覺得要學好通識,就要從小學開始小孩與父母多作討論,到中學個思想都已經定晒形,好難會再創新意。

現在小學G.S.考的填充題很死板無聊,
對將來通識訓練幫助不大。

原帖由 boying 於 09-12-5 14:22 發表

現在小學G.S.考的填充題很死板無聊,
對將來通識訓練幫助不大。

唸起常識就把鬼火,搵個答案唔難,最難是要啱老師心水,答第二個就當錯,點培養思考!!!

思考是要多角度討論,無可能有標準答案,只會有好與一般,學校教唔到,唯有自己教。

原帖由 carpisam 於 09-12-4 12:46 發表
常識係有正確答案
通識係冇正確的答案, 著重點樣去表達你自己的答案

答得幾好wor,咁唔知你呢個答案係常識定通識呢﹖

醒目開學勳章

通識 syllabus:
單元一:自我與個人成長
單元二:今日香港
單元三:現代中國
單元四:全球化
單元五:公共衛生
單元六:能源科技與環境

通識特點: