用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望 = 失望 !
樓主: cattylui
go

德望 = 失望 ! [複製鏈接]

唉~~~~德望又做咩呀~~~~

原帖由 cattylui 於 09-12-1 14:17 發表

多謝你鼓勵!我都明白宜家德望忙緊做註冊,根本唔會得閑so我。大家都係想囡囡做個有學識又有教養女性,我對德望依然充滿誠意。或者過多一個月,等佢地admin 做好哂,我會再試下接觸學校。一如你所講,就算今年真係唔得,都等 ...

咁就態度正確嘞!如果你真係好想個女入德望,就要繼續努力,唔好咁快就放棄,向校方顯示你嘅誠意。我都好希望我個女可以同你個女做同學,同時希望fujitasze唔好講過唔算數,一定要讓番個位出嚟比D好似你咁有誠意嘅家長(假設德望真係收咗佢個女)。

大家唔知有無留意到,fujitasze幾乎喺每一條有關GH嘅thread都會講GH學術成績差,係一間低層次嘅學校,又話只會對SPK、SC同KV有興趣,而SC已經有offer比佢嘅。咁於是我就去近期有關SC同SPK嘅thread,睇下佢又對呢兩間幼稚園嘅評價係點啦。點知我搵咗十版,當中有關SPK同SC嘅thread我都搵過哂,竟然搵唔到佢嘅發言,其中一條thread — Offer from St. Catherine有15版,都唔見佢出現,裡面有個報到list都無佢個大名。佢唯一同SC有關嘅發言就係喺一條標題叫:德望/劍鳴/St Catherine..你地會點揀??嘅thread裡面話"Of course SC...because GH HKCEE result is not smart...."。

Cattylui,

send more letters to the GH principal. I'm sure your sincerity may move her. Also, at the end of the exercise, most likely some parents will give up offers.

Add oil!

原帖由 ceciliadaddy 於 09-12-2 00:12 發表
大家唔知有無留意到,fujitasze幾乎喺每一條有關GH嘅thread都會講GH學術成績差,係一間低層次嘅學校,又話只會對SPK、SC同KV有興趣,而SC已經有offer比佢嘅。咁於是我就去近期有關SC同SPK嘅thread,睇下佢又對呢兩間幼稚園嘅評 ...

現在大家是評幼稚園吧, 我對SPK、SC同KV沒興趣,
但沒說他們不好, 各人選校有自己一套,不必要人家認同,
全心針對的人,我們無須理會, 我們在這裡繼續討論 gh 而唔好再答攪事人的post吧

原帖由 Piglets 於 09-12-1 12:59 發表
Totally agreed.
唔鐘意又報,不如留番d機會比其他想入讀嘅人仲好啦。

我都係咁話!!! 留番個位比其他啦!!

I am glad to see through most of the GH topic discussions I read, I found we (GH mamas) are mature & generous when handling 反對聲音.

It gives me more confident on putting my kid into GH cause I always think peer influence & 家庭身教 are very important on child development.

Hope GH will have parents day or open day soon & we can meet in person!!!

cattylui,

其實每間學校有佢地收生的要求, 標準. GH 其實在收生方面已經做到比其他學校公平. 我見有關GH K1 的 TOPICS, 發覺佢地收取學生時沒有理會家長的背景, 屋企地址, 囡囡的年齡(我指大B OR 細B), 有的家住元朗, 超細B (11月).............都取錄. 我並不是話你囡囡唔夠叻, 唔夠好, 只是一定有原因, 你亦無須太介懷. 我囡囡當日都在現場, 準備IN K3, 我都覺得當日入到禮堂時幾混亂, 個"咪"太細聲, 太多人同時在禮堂, 因為我相信實在有好多人報名, 有些小朋友已等到不耐煩, 喊, 叫, 跳...... 但老師和工作人員都盡力安排妥善. 其實GH 唔憂無人讀.

我們作為父母應該明白以身作則的重要性, 不要在子女面前埋怨這, 埋怨那, 批評這, 批評那, 投訴這, 投訴那, 有時勉強是無幸福的. 試問如果你一投訴, 學校就有改變, 豈不是學校便沒有制度,行政混亂??? 正如其他媽咪講, 如果你真係鍾意GH, 你應該寫信給學校表示你的誠意. GH 唔收你囡囡可能是它的損失, 正如早幾年有個14嵗女神童, F.1時被GXS拒於門外, 原因是屋企住得遠(唔記得元朗定天水圍), 其實只不過是藉口姐. 那女童和家人思想正確, 並未有沮喪, 反而發奮. 你又學得這間所謂名校公平嗎???? 我有個朋友囡囡 K1 時, 九龍塘KX唔收, 一寫求情信即收, 另外SX (港島的名校)一條龍的K1, IN 完唔收, 無耐打俾佢話剛剛有一個位可以俾佢, 因為囡囡爸爸係醫生, 重話 SX 好多家長唔係醫生就係護士, 重有好多尊業人士嫁. 這已是幾年前的事了.  唉!!! 所謂名校原來係咁!!!!!

希望你囡囡將來有個開心的校園生活吧:D !!!!!

原帖由 cattylui 於 09-11-30 19:34 發表
德望係一間出名好學校,今年第一年搞幼稚園。我地帶過囡囡去睇校園,佢鍾意到唔捨得走,令我地好想考到呢間學校

7/11 interview,有去in家長都講得出當日有幾混亂,場地好嘈,音響又差,安排失當

我係大喇 ...

原帖由 fujitasze 於 09-11-30 22:14 發表

我報GH都係作為一個大後備同埋俾個女熱身,明唔明呀,如果妳覺得好咪去讀,大家層次不同無謂再講...

大後備都考唔到, 難怪您對呢間學校咁反感

回覆 69# jnasally 的文章

好奇怪!一方面在叫人唔好埋怨、批評、投訴;一方面又在數SX (港島的名校) 的不是

jnasally, ahchungma,twinsstar及各位爸爸媽媽,多謝你地勸勉及支持 聽完咁多位意見,我心情巳經放鬆番好多,無之前咁激動。唯有用誠意試下打動學校,直到佢地話我好煩為止 ,盡左力就無遺憾。

你們提出一個好好point係咁做會唔會對囡囡係負面教育呢?我有攝高枕頭反省過。所有interviews我都係對囡囡話去同新朋友仔玩,無係佢面見講過邊間好邊間唔好。(反而老公受左好多氣 )盡量唔好俾到壓力囡囡,我以後會更加小心處理。謝謝提點!

我都明白,我想佢考到唔等於人地一定收佢。唔好睇得自己太高,我個囡有其他學校收,亦都有學校reject佢,讀唔到德望係學校損失定我地損失都未知!由始到終都係執著於阿女得唔到一個公平面試機會,完全係「不戰而敗」

我相信德望除左校風純樸之外,以我所知所見,德望家長都係理性而有修養 。呢個topic引至節外生枝,實始料不及。但我希望大家可以stick to the topic, 大膽講句,話不投機半句多。如有其他家長認為德望不好,其他高等學府更好,完全無問題,各自表述,自由選擇,唔需要踩低人地抬高自己,好唔好?

B.B.BABA,

我並不是數SX的不是, 只想話呢個WORLD係無公平, 請你不要惹起事端, 正如 CATTYLUI 話, PLEASE STICK TO THE TOPIC. THANKS!!!!

原帖由 B.B.BaBa 於 09-12-2 15:05 發表
好奇怪!一方面在叫人唔好埋怨、批評、投訴;一方面又在數SX (港島的名校) 的不是

只是感到奇怪和不明而已,絕不是要惹起事端

我沒有apply for GHS...mine is a boy.

但係見到D negative comments.... 有D吾開心....

我30+ years ago 於GH kindergarten 畢業, 之後直升小學+中學.  我都有讀大學...真係無必要講到間學校咁差......

佢並非第一年辦kindergarten, 只是很多年沒有辦.

原帖由 bbdmami 於 09-12-2 18:49 發表
我沒有apply for GHS...mine is a boy.

但係見到D negative comments.... 有D吾開心....

我30+ years ago 於GH kindergarten 畢業, 之後直升小學+中學.  我都有讀大學...真係無必要講到間學校咁差......
佢並非第 ...

完全同意。我也是GH kindergarten 畢業, 中學再回來。我很感激學校給我的一切培育。很多謝不少爸爸、媽媽作出客觀的評價。

我今年30幾係德望old girl! 我個女都入到下午班! 但我就覺佢表現唔係太好, 好多答錯! 其實想入到GOOD HOPE(其實唔止係GOOD HOPE), 順利小學, 中學畢業, 只要你有以下幾個條件想有學位, 一啲都唔難!
1.) 捐幾廿万比學校
2.) 運動好出色, 可以同學校攞獎
3.) 唱歌好出色, 可以同學校攞獎 (我以前見到太呢啲咁嘅老學仔)

但其實當日我都覺佢嘅安排勁唔掂, 好冇效率, 其實一啲都唔関佢第一年搞番幼稚園嘅問題, 因為每年佢都有好多人係門口排隊報小一! 又掂會係呢方面冇經驗呀! (只係我覺得)

原帖由 junengai 於 09-12-2 23:21 發表
我今年30幾係德望old girl! 我個女都入到下午班! 但我就覺佢表現唔係太好, 好多答錯! 其實想入到GOOD HOPE(其實唔止係GOOD HOPE), 順利小學, 中學畢業, 只要你有以下幾個條件想有學位, 一啲都唔難!
1.) 捐幾廿万比 ...

I really wonder if you are a Good Hoper. If you do not like Good Hoper why do you enrol your daughter here?

As a past student, I really feel bad to see so much negative comments about the school. To err is human, to forgive, divine. I think the school management is eager to learn from mistakes but there is no need for us to add oil on fire...

I am grateful to all understanding parents and alumni.  If you are willing to give support to the school, it will improve more faster...

cattylui, I see that you are really eager to join the big family,why not send in another letter again? Now that the registration process has finished, maybe the principal /supervisor has more time to look at the letters now...

原帖由 GHcat 於 09-12-3 11:32 發表
As a past student, I really feel bad to see so much negative comments about the school. No err is human, to forgive, divine. I think the school management is eager to learn from mistakes but there is  ...

Appreciate as ex-students write to protect the school, it showed that you are really grateful for what you have got from the school.

Although I also feel that the interview day is not perfect, I think that GH is still a good school. (primary and secondary, I have no idea about the kindergarten as it has not yet started) I have studied the comprehensive review report and the annual report of the secondary school.

I really like this school and luckily my kid has been accepted for the K2 entry.  

But I would like to seek some more advice.   I have applied for CCKG K2 at the same time and my kid will have the interview very soon.   Many parents mentioned that CCKG graduates have high chance to enter DGS.  

If you were me, will you still fight for CCKG's seat.  If CCKG really accepted (I am dreaming), whether it is worthwhile to give up GH's offer ?

原帖由 GHcat 於 09-12-3 00:55 發表

I really wonder if you are a Good Hoper. If you do not like Good Hoper why do you enrol your daughter here?

我都冇話我唔鍾意GOOD HOPE, 而我亦知我係OLD GIRL一定會先收我個女! 所以你唔需要去WONDER I'M A GOOD HOPER OR NOT! 我只係幫啲想入GOOD HOPE嘅人提個意見唧! 另外, 我只係話佢安排攞報名紙同INTERVIEW冇效率之嗎! GOOD HOPE 重視運動同音樂(唱CHOIR)係人都知架喎!
‹ 上一主題|下一主題