用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望 = 失望 !
go

德望 = 失望 ! [複製鏈接]

德望係一間出名好學校,今年第一年搞幼稚園。我地帶過囡囡去睇校園,佢鍾意到唔捨得走,令我地好想考到呢間學校

7/11 interview,有去in家長都講得出當日有幾混亂,場地好嘈,音響又差,安排失當

我係大喇叭受害者,叫左我地入房in。出面又叫我個女個名,我老公話入左去成半個鐘喎,先發現我個女係班房in,佢份資料漏左係出面 唔怪之得老師無咩點問我個女問題!我問老師咁使唔使in多次,佢話唔使啦,老師都觀察到架啦。咩叫都觀察到

我一直都好擔心,究竟佢地有無睇過我個女?終於都係打電話去學校問。初頭個老師死都唔認份資料有埋marking scheme, 直到我可以好詳盡咁話俾佢知當時情況,咁佢都O哂咀 只係話要問下校監再覆我,仲叫我唔好講出去。

覆覆覆,一直都無覆 最終我地梗係收到reject信啦 你唔收我唔緊要,但我真係想搞清楚件事,係我個女表現不如人,定你地根本當佢透明 我寫信去俾校監,想佢了解下,最好可以俾個答覆我地。成個星期啦,鬼影都無覆

德望由始都終我都相信係一間用心辦學教會學校,勢估唔到佢地係咁黑箱作業,態度傲慢 咁多年歷史,都係浪得虛名
   0    0    0    0

原帖由 cattylui 於 09-11-30 19:34 發表
德望係一間出名好學校,今年第一年搞幼稚園。我地帶過囡囡去睇校園,佢鍾意到唔捨得走,令我地好想考到呢間學校

7/11 interview,有去in家長都講得出當日有幾混亂,場地好嘈,音響又差,安排失當

我係大喇 ...

算啦!  放開d, 可能另一間更好的學校, 等緊你個女去讀.

點夠你認為未夠班你又揀呢? 係咪如果SC, KV唔收你就會揀GH呢? 但又唔係你心水, 真係唔明, 咁你可唔可以講下GH有乜唔好, 等我參考下, 唔該

醒目開學勳章

原帖由 cattylui 於 09-11-30 19:34 發表

我係大喇 ...

始終都係第一年辦學(幼稚園), 聽落去安排真係好差! 我冇同我小朋友去報名, 免得有機會成白老鼠。

每間學校都有支持者同反對者 ! 只要自己覺得開心,舒服便可 ! " 吃不到的葡萄是酸的" 相信每個家長都明白 !

我咪又係好似你咁諗,所以我今年都無同我囡去interview,等下年先去試,至少會安排好d掛...

原帖由 牛精仔 於 09-11-30 20:41 發表

始終都係第一年辦學(幼稚園), 聽落去安排真係好差! 我冇同我小朋友去報名, 免得有機會成白老鼠。

原帖由 chocode 於 09-11-30 20:49 發表
每間學校都有支持者同反對者 ! 只要自己覺得開心,舒服便可 ! " 吃不到的葡萄是酸的" 相信每個家長都明白 !

絕對同意, 希望不要因為自己唔鍾意就不斷批評, 也不知道憑什麽去評論其他人的對與錯和那間學校的好與壞, 在這裹是互相比意見, 互相分享和互相支持的,  做人要積下厚德, 凡事留有餘地, 免得有機會自打咀巴

我係大喇 ...

有邊間幼稚園收生唔係黑箱作業呢?有邊間會比家長知道佢地嘅評分標淮呢?佢地會唔會公佈點解收呢個唔收果個呢?如果你寫封信去SC或者KV,要求佢地解釋點解收果個小朋友但唔收我個小朋友,我認為你地嘅評審方法有問題喎!佢地係咪真係會同你詳細解釋呢?
塞翁失馬,焉知非褔。日後你囡囡可能會有一間更高層次的幼稚園收佢,咁你到時咪仲更加開心?正如fujitasze係每一條有關德望嘅thread都講 — 德望學術成績低,係一間低層次嘅學校,根本就唔駛恨嘅。人地考到都唔讀啦,你又可必覺得可惜呢?

間間學校都會有人話佢好同唔好啦,大家不須要介意啦 !
總之,我會俾我女女讀

原帖由 fujitasze 於 09-11-30 22:14 發表

我報GH都係作為一個大後備同埋俾個女熱身,明唔明呀,如果妳覺得好咪去讀,大家層次不同無謂再講...

大家意見交流下,無謂搵黎嘈~

hahaha .. yes yes .. !!! he/she keeps repeating the same thing in different threads. He/ she definately thinks he/she is of a "higher level" (大家層次不同).. well or the other way round?! It is actually good that he/she doesn't take the offer or else the school will be busy dealing with him/her in future....

原帖由 小天使kiki 於 09-11-30 20:27 發表
點夠你認為未夠班你又揀呢? 係咪如果SC, KV唔收你就會揀GH呢? 但又唔係你心水, 真係唔明, 咁你可唔可以講下GH有乜唔好, 等我參考下, 唔該

Totally agree, can others just respect our choice....???   I can't say GH is the best but probably we are happy to let our child to study there!    Besides, I want to train my girl to have manner and not just critizing others but respect others.

Luckily, he/she 's not taking place in GH, we still have a peacful KG life in GH !

原帖由 小天使kiki 於 09-11-30 21:21 發表

絕對同意, 希望不要因為自己唔鍾意就不斷批評, 也不知道憑什麽去評論其他人的對與錯和那間學校的好與壞, 在這裹是互相比意見, 互相分享和互相支持的,  做人要積下厚德, 凡事留有餘地, 免得有機會自打咀巴:kissyou ...

Totally agreed. Every one is free to make her/his choice. But it will not be good to bad-mouth others or the school. It is not becoming for a parent to do so.What role model are we for our children?

原帖由 fujitasze 於 09-11-30 22:14 發表

我報GH都係作為一個大後備同埋俾個女熱身,明唔明呀,如果妳覺得好咪去讀,大家層次不同無謂再講...

你究竟係咪考唔到GH,想其他考到的小朋友放棄 學位給你,你才這樣說呢?????

fujitasze, 咩叫唔同層次?  點分?  你自己咩層次?  大後備你又去報?  收左你唔去讀好威?  好醒?  其實豬頭炳?  我真係好想知你咩層次呀?  你出黎解釋下喇
‹ 上一主題|下一主題