用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家知道考試成績未??
go

大家知道考試成績未?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

尋日派了卷, 我女小一中文唔合格呀, 其實多唔多人唔pass呢 ? 我到現在都未放得低, 好想統計一下有幾多人唔pass呀, 你地心情又係點? 之後有咩辦法improve??
   0    0    0    0

原帖由 bb416 於 09-11-27 09:29 發表
尋日派了卷, 我女小一中文唔合格呀, 其實多唔多人唔pass呢 ? 我到現在都未放得低, 好想統計一下有幾多人唔pass呀, 你地心情又係點? 之後有咩辦法improve?? ...

我個人認為知道小朋友的問題,便要「正視」想下怎樣去幫助她學好些,或者去找尋唔合格的問題、去找補習……好忙咁,要解決到底,而唔係知道別人合唔合格!因為最終的答案是想小朋友下次考試的時候能掌握答題技巧、、等。
小一可能還未適應,但作為家長的應當大力支持、幫助她解決問題!
以上是個人意見,如有得罪,敬請原諒!
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

我想先不要介意分數, 而是看看小朋友不合格的問題是什麼, 因為上到小一突然多了很多文字小朋友其實未必明白當中意思, 我女女都係剛上小一, 最初真是辛苦的, 一起努力給她們多點信心及支持

醒目開學勳章

不要太過介懷,可能她未適應吧!
會否在幼稚園時課程太淺?
現仍為時未晚,多點跟孩子溫習,
閒時和她一同看多一些課外書。
或做一些補充練習。

我對女,兩個都八十幾分,我留意到,佢地最弱係閱讀理解,所以即刻買練習比佢地做

小一或小二應該係適應班,但 d 學校唔去做。

原帖由 bb416 於 09-11-27 09:29 發表
尋日派了卷, 我女小一中文唔合格呀, 其實多唔多人唔pass呢 ? 我到現在都未放得低, 好想統計一下有幾多人唔pass呀, 你地心情又係點? 之後有咩辦法improve?? ...

分數是反映小朋友哪方面有不足?
由於開學不久, 小一測驗範圍都較小, 內容多是課文中默&記的.
我覺得如果不合格, 可能是準備不足, 或者小朋友在某科上有不明, 如未能熟記英文串字, 字型組合
數學方面-如果不合格, 會否是不小心或數式混淆,不明白.
中文不合格-就看小朋友是閱讀理解或是未識用詞. 或是做漏題目, 答錯題.....
**有時未能掌握時間, 未及時完成份卷, 這個失分最大.**
我唸先找出問題, 再對症.

只是小一, 仲係第1次測驗, 俾小朋友&家長機會去吸取經驗.  六年的小學生活, 有太多的時間去磨練&糾正的.

加油!! 不要作無謂的比較.  這樣只會令小朋友&家長每況愈下及唔開心.
豁出去啦, 重新"步儲"下一PART吧!!

原帖由 黃巴士 於 09-12-1 08:37 發表

分數是反映小朋友哪方面有不足?
由於開學不久, 小一測驗範圍都較小, 內容多是課文中默&記的.
我覺得如果不合格, 可能是準備不足, 或者小朋友在某科上有不明, 如未能熟記英文串字, 字型組合
數學方面-如果 ...

YES!!! 我仔仔第一次測驗, 就係比我睇到d careless mistake出哂黎...中文就係唔夠時間做, 眼白白比老師扣左8分... 另外, 亦可以睇下老師改中文字既標準, 有d家長果個年代既寫法, 同埋老師而家教佢地既寫法, 都有唔同呢。

黎緊既考試, 都係同佢review返之前測驗既careless mistake, 希望佢自己小心d。不過通常佢地改到呢樣, 又會有另一樣新既careless mistake出現

my son failed in chinese sentense making and diction, english diction before, however after 3 months revision every night to identified his weakness, he can get over 80 in average, don't be upset!

我都好明白你o既感受,當我呀仔派返份卷返o黎咁低分,簡直好似話係我o既失敗一樣,因為係我一直跟佢功課,真係一時間好難接受. 但係冷靜落o黎,份卷會係反映番比我知呀仔o既不足,而家就睇住佢o既不足o黎對症下藥.但又話反轉頭,我覺得呀仔學校o的先生出好多課外o既野,就中文科黎講,若以總數有六張紙,有關課文o既只佔頭三部分,打後o既都與課文無關的,其他科目都有咁o既情形,而有關課文o既,呀仔係答o岩晒o既.所以我知呀仔o既致命傷係識得字少,同埋做得練習少,所以當務之急就係要佢識多的字,仲要教佢作答技巧.唉,當年自己讀書都無咁勤力!

醒目開學勳章

我仔小一第一次中文測驗攞6分回來我喊了出來,又罵了他一大餐,後來發覺原來佢根本認唔到d字,加上佢幼稚園是讀英文幼稚園,中文不是太深,識的中文多.到佢考試同中文有關的科目(中文及常識)都係得4x分,我都已經覺得唔錯,始終好多野同幼稚園都唔同了,加上6分進步到4x,都唔錯的了.慢慢啦比d時間大家.

我個仔P1就對數學, 文字理解題唔係咁識.

如買exercise 俾佢做, work 唔work 呢?

因始終係要佢理解到d 問題, 都係要我講解架?

如講解得唔好, 佢都係唔明架?

多多少少必定有幫助,但如果能針對程度及適當指導,效果應該十分明顯.

原帖由 minmin 於 09-12-19 14:10 發表
我個仔P1就對數學, 文字理解題唔係咁識.

如買exercise 俾佢做, work 唔work 呢?

因始終係要佢理解到d 問題, 都係要我講解架?

如講解得唔好, 佢都係唔明架? ...

Keep doing exercises is no use, find out what's the problem is the most important.
‹ 上一主題|下一主題