用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Margaret, 林文燦, 真道, 祟真國際, 比你點揀? ...
go

St. Margaret, 林文燦, 真道, 祟真國際, 比你點揀? [複製鏈接]

好頭痕     , 家住西貢, 讀國際幼稚園, 外籍爸爸, 普通話勁水皮呀媽, 怕醜獨女, 但一熟咗就好鬼巴渣, 流利中英文, 國語ok, 學校有教亦有補習, 應該唔大問題, 但呀女受唔到壓力, 幼稚園默書已迫到佢喊到話唔返學 (好陰公, 但係講緊背5個字啫 ), 冇心裝載唔認得d字, 明明學完轉頭可以比返哂我, 唔鐘意坐定定做功課, 15分鐘都唔得, 但坐定畫2個鐘畫, 或2個鐘陶瓷又唔見佢有問題

呀爸唔係太理功課, 鬼佬覺得要free learning, 其實我覺得佢懶, 呀媽勁忙, 最快都要8:00-8:30先返到屋企, 現時多數由姐姐督住做功課

貪 St Margaret 走國際路線又有中學唔駛煩, 但係冇校車, 要搭1粒鐘車 (轉1程)

林文燦, 不錯幾鐘意, 未知有冇校車, 但冇中學

真道, 好似幾好, 又有中學, 有一架巴士直到, 或者有校車

祟真國際好似不錯, 但好遠好隔涉

各位家長, 如果係你, 你會點揀?   
   0    0    0    0

睇阿女的性格, 真係好適合st margaret 架, 因佢真係唔洗點做功課, 錢應該唔係你問題right ? 因佢立立雜雜都差不多要五仟一個月架.  

你住到咁遠, 去邊都要差不多一個鐘架喇.
不過st margaret 仲要轉車又煩.... 小朋友要過12 年呢d 返學放學生活啊.

lmc 都有默書, 有test 有exam 架. 不過唔係傳統學校咁, 要你坐到好乖好定咁囉.

其他兩間我唔清楚啊. sorry

PUSH~~

照情況睇就應該st. margaret's最適合, 因為真係走國際學校路線, 而且比較切合爸爸既要求, 不過如果要搭一個鐘頭車都幾辛苦, 來回已經浪費左2個小時.  如果唔想小朋友咁辛苦, 真道都係唔錯既選擇.

回覆 2# bchi 的文章

多謝意見,請問bchi st Margaret 有咩什費要交呢?成2千蚊一個月?

原帖由 jackie_jensen 於 09-11-25 02:16 PM 發表
多謝意見,請問bchi st Margaret 有咩什費要交呢?成2千蚊一個月?

學費 : $2900
必要揀一種興趣班  : $1000
校車 : 好似... 大約 $700 (市區)
lunch : 大約$400

但舊生, 就算升中都只係交仟幾咋..... 同新生差好遠呢.

原帖由 jackie_jensen 於 09-11-25 01:50 發表
好頭痕     , 家住西貢, 讀國際幼稚園, 外籍爸爸, 普通話勁水皮呀媽, 怕醜獨女, 但一熟咗就好鬼巴渣, 流利中英文, 國語ok, 學校有教亦有補習, 應該唔大問題, 但呀女受唔到壓力, 幼稚園默書已迫到佢喊到話唔 ...

jackie_jensen,

其實 St. Margaret 都有默書, 中文每月2次, 英文每月一次, 亦有quiz 和評估架.  
但似乎真道近d 喎...., 又有校巴....

我揾學校都會諗埋有冇校巴.
其實係一家四口子

bchi,
icic, thx, 原來加埋校車膳食及興趣班, 咁都ok嘅, 最衰冇校車, 如果有校車由西貢去, 再多d我都願意比呀

一家四口子,
多謝你嘅意見呀, 我都好鍾意真道, 但係我怕呀女d英文會退步呀, 我有個friend個女都係mix, d 英文仲好過我個女, 佢响一間挣崩頭嘅英文小學讀咗年多 (hehe...都係我原先嘅目標之一), 因為冇咩機會講嘅關係, 佢d英文退步得好勁, 當佢父母帶佢去in返鬼仔學校後, 2 間鬼仔學校都評佢嘅英文係below average, 仲要搵補習老師補英文tim, 再加上我自己嘅"大鑊"經驗, 所以我真係好担心呀

原帖由 bchi 於 09-11-25 12:29 發表
睇阿女的性格, 真係好適合st margaret 架, 因佢真係唔洗點做功課, 錢應該唔係你問題right ? 因佢立立雜雜都差不多要五仟一個月架.  

你住到咁遠, 去邊都要差不多一個鐘架喇.
不過st margaret 仲要轉車又煩.... 小 ...

St. Marget 很多雜費嗎 ?? 我地都是普通家庭.剛剛 second in 完, 雖然未知會收唔收,但都想搵定一些資料. 囡囡讀新界區的幼稚園, 英文水平都 OK,不過始終不是母語,都會擔心佢是差一點. 因為St. Marget 多外國生,可能講得較快.而且如學校好多有$$同學仔,唔知會唔會自卑呢.
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

唔駛驚, 我冇$但都爭住入

st. margaret 無指定一定要參加興趣班.  學費本身已包括某d課堂內既興趣班, 其他要自費既由家長自行決定參唔參加.

如果坐校車, 一個連學費, lunch大概4千元左右啦, 其他雜費就唔多啦.

st. margaret 多數係中產或公務員子女入讀, 所以大家都好隨和, 唔需要擔心小朋友自卑.

原帖由 bchi 於 09-11-25 14:43 發表

學費 : $2900
必要揀一種興趣班  : $1000
校車 : 好似... 大約 $700 (市區)
lunch : 大約$400

但舊生, 就算升中都只係交仟幾咋..... 同新生差好遠呢.

原帖由 bebeyan 於 09-11-26 00:10 發表

St. Marget 很多雜費嗎 ?? 我地都是普通家庭.剛剛 second in 完, 雖然未知會收唔收,但都想搵定一些資料. 囡囡讀新界區的幼稚園, 英文水平都 OK,不過始終不是母語,都會擔心佢是差一點. 因為St. Marget 多外國生,可 ...

我都冇乜錢都讀緊, 唔駛怕喎....   我只係想囡囡有一個滿意的學習生活. 駛錢也是值得的.  SMC 正合我心意.

SMC 的語言環境真係好好, 我囡囡講英文仲流利過我.  事實SMC 幫到佢唔怕同外籍小朋友講英文.

其實係一家四口子

一家四口,
請問功課多嗎?

原帖由 jackie_jensen 於 09-11-26 09:59 發表
一家四口,
請問功課多嗎?

其實好講個人的要求, 我就覺得唔多, 尤其唔多抄寫. 但又聽聞有家長話多, 所以.....

有心理準備有些功課要上網揾料, 所以需要家長協助. 但要注意係中文科功課對於這班小朋友畧畧覺得難, 始終SMC 係英文小學.
其實係一家四口子

(掙崩頭小學??)are you talking the one in Yaumatei? my son got accpet by it but finally i choose St. Margaret because of the same reason....

原帖由 jackie_jensen 於 09-11-25 23:46 發表
bchi,
icic, thx, 原來加埋校車膳食及興趣班, 咁都ok嘅, 最衰冇校車, 如果有校車由西貢去, 再多d我都願意比呀

一家四口子,
多謝你嘅意見呀, 我都好鍾意真道, 但係我怕呀女d英文會退步呀, 我有個friend個女都係mix,  ...

not the one in yaumatei ar.     

Is there any school bus service from tai po or yuen long to st. margaret? we like country side coz' i am a 村姑

原帖由 jackie_jensen 於 09-11-26 00:20 發表
唔駛驚, 我冇$但都爭住入

其實都幾鐘意間學校,不過讀12年,當然都擔心到中途經濟環境有變. 另食飯是多數訂飯or 帶飯 ???
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

原帖由 jackie_jensen 於 09-11-26 17:21 發表
not the one in yaumatei ar.     

Is there any school bus service from tai po or yuen long to st. margaret? we like country side coz' i am a 村姑

好多住元朗的小朋友坐西鐵返學. 可能快過坐校巴.
其實係一家四口子

本人囝囝是 St. Margaret 今年小一新生,可能你要有心理準備,小朋友入讀 St. Margaret 的家長,是需要抽時間協助小朋友完成家課,即使他們是很自動自覺做功課或有参加 homework club;遇到要做中文、英文 reading journals、project 時,家長的指導和協助是不可少的。

原帖由 jackie_jensen 於 09-11-25 01:50 發表
好頭痕     , 家住西貢, 讀國際幼稚園, 外籍爸爸, 普通話勁水皮呀媽, 怕醜獨女, 但一熟咗就好鬼巴渣, 流利中英文, 國語ok, 學校有教亦有補習, 應該唔大問題, 但呀女受唔到壓力, 幼稚園默書已迫到佢喊到話唔 ...

每月的費用如下:

1) school fee HKD2,900
2) lunch @16.00/meal (around HKD350/month)
3) travelling

學費巳包括多項課堂內的活動費用(如粵劇、劍擊、badminton),課堂後的收費活動是自由參與的。

囝囝仍很喜歡吃學校飯盒供應商提供的飯盒。

原帖由 bebeyan 於 09-11-27 00:25 發表

其實都幾鐘意間學校,不過讀12年,當然都擔心到中途經濟環境有變. 另食飯是多數訂飯or 帶飯 ???
‹ 上一主題|下一主題