用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學(幼稚園部) 有冇收到培道的通知信?
樓主: lilyhung18
go

有冇收到培道的通知信? [複製鏈接]

我地都係住TKO, 都有考其他KG, 現只有TKO循道衛理&培道收,其餘未有結果

循道衛理是第一間收咗囡囡既KG,學校本身其實好好,老師好nice&有愛心,課程多元化,不過附近環境就差D,但為咗囡囡能直升小學,遺有放棄

培道我都好鍾意,open day果日見到D小女童軍好乖、好有禮貌,老師亦好nice,雖然沒民x/培x禁出名,其實培小派中學band 1 比例都>60%,band 1 + 2 > 80%,證明都有一定水準,所以遠D都冇法啦

原帖由 sidneychan 於 09-11-25 23:14 發表
我地都係住TKO, 都有考其他KG, 現只有TKO循道衛理&培道收,其餘未有結果

循道衛理是第一間收咗囡囡既KG,學校本身其實好好,老師好nice&有愛心,課程多元化,不過附近環境就差D,但為咗囡囡能直升小學,遺有放棄

培道我都好鍾意,o ...

thank you for your reply.

Actually, st' andrew  in TKO accepted my daught at pm class and i still waiting other school offer.....

TKO報左2 間都收左我女女, 其他重等緊消息, 仲有d還未interviews, 不過我都好鍾意培道, 唯一concern係pm班~

原帖由 MyAshley 於 09-11-26 01:16 發表
TKO報左2 間都收左我女女, 其他重等緊消息, 仲有d還未interviews, 不過我都好鍾意培道, 唯一concern係pm班~

my daught is pm class also, i am going to ask school is it possible to change AM class?

原帖由 circle2009 於 09-11-26 06:28 發表

my daught is pm class also, i am going to ask school is it possible to change AM class?

我女都係收左下午班, 如果想轉上午, 是否要寫信 or 口頭同校方講呢 ?

我係遲去in既…好似十一中先in月尾就有結果收左,開頭有d擔心間學校有d舊不過好似甘多位媽咪所講,d老師真係態度好好,依家再睇埋你地錦講我就放心聽日去交留位$喇
http://hk.myblog.yahoo.com/cherry1213lee

培道係一間有質數既學校, 年資好, 有系統...辦學有抱負等.
而且小學係私校會有好多街外人報考, 如果依家讀左培幼到時就可以直升上無憂啦^o^ 各位已取錄的家長吾好放棄呀, 雖然校舍係舊左d, 我都吾太鍾意尼樣, 但希望遲d會好似中學部甘可以番新啦, 未來既嘢吾知架, 放棄左就無希望架喇. 另外TKO既St.Andrew雖然校舍新又大, 不過程度太淺, 小學父母同小朋友都會好辛苦有排追, 特別係英文, 佢地只得本地老師教!!

咁你交咗留位費未? A.M. or P.M. Class??
原帖由 快樂仔仔 於 09-12-3 09:35 發表
培道係一間有質數既學校, 年資好, 有系統...辦學有抱負等.
而且小學係私校會有好多街外人報考, 如果依家讀左培幼到時就可以直升上無憂啦^o^ 各位已取錄的家長吾好放棄呀, 雖然校舍係舊左d, 我都吾太鍾意尼樣, 但希望 ...

交左, 係am班. 吾交就會有好多waiting list補上.
等最後所有手上已取錄既幼稚園再搜集下資料再選最好的一間, 當然包括有利於升讀小學.

我都交左AM留位費, 但阿囡喜歡創價, 不過創價係waiting list, 如果創價收阿囡會改棄培道, 因為之前應承左阿囡如果考到創價就比佢讀.

做呀媽真偉大, 要守諾言的:D
不過創價升小選擇比較少, 派去的多是馬頭涌官立.
加油!!

我都想直上小一....唔好煩....
搵學校係一件好辛苦嘅事...
我個仔仔可以讀完小學升同區中學....
朋友話升中校綱都好多band 1...

係呀~ 如果係小學讀得好的話, 好大機會入到band 1 中學.

如果有幸創價收阿囡, 到小學辛苦D去同佢考學校都冇所謂.
因為個個問佢要去邊到讀書, 阿囡都話要去姊姊學校(即係創價, 因為佢未in創價已經成日叫我去創價網頁睇小朋友上堂跳舞玩的短片), 仲要話唔去表哥學校讀書(即培道), 如果創價唔收都唔知點算!

原帖由 快樂仔仔 於 09-12-9 23:20 發表
做呀媽真偉大, 要守諾言的:D
不過創價升小選擇比較少, 派去的多是馬頭涌官立.
加油!!

不要過份擔心, 其實最緊要係個細路, 始終讀口個個係小朋友, 吾係我地, 而且叻吾叻升讀啲咩學校真係靠個小朋友本身, 好似我呀哥以前都係讀d普通既小學, 而阿媽都無特別栽培佢啲咩, 只係有學一種樂器, 咪一樣自己叩門考到拔萃男書院! 成績仲好好添, 因為佢本身係醒, 吾係話單單靠間學校呢!  所以最緊要係個細路開心, 就能吸收所學到既嘢, 好過讀d所謂名校, 但老師無愛心, 又死板; 我有d朋友既細路讀某間學校讀讀下都頂吾順要轉校, 好驚d老師喎
‹ 上一主題|下一主題