用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 談青衣區(康傑 or平安福音or田家炳or青衣商會)邊間比較 ...
go

談青衣區(康傑 or平安福音or田家炳or青衣商會)邊間比較好D? [複製鏈接]

網上見各位家長都對兒子的第一次入學而緊張,我亦都係好緊張!(因為認為"三歲定八十"之說,好重要)
     一個小朋友喜唔喜歡讀書,好著重從小開始!選一間好o既幼稚園開始!
     希望各位家長給點寶貴意見^^
     小女倬瑩差不多兩歲,開始為佢唸唸!唔知道"康傑or平安福音or田家炳"好呢?因為三間都幾好!!
主要想問:三間的  "工課量如何? ,  "小朋友是否有心機讀書"?,  "課程會唔會玩多過學呢?

0    0    0    0

平安福音堂 - 學校校長,老師們都很有愛心, 関心學生, 有家訪. 功課一般, 不會太谷, 但到k3都吾淺, 上小一冇問題.  有蒙特梭利教學, 小朋友學識自學. 又有午後潛能班, 可以有午餐, 課外興趣班和指導功課, 但冇校車送放學.  另外, 學校對學習有問題的小朋友識別, 請言語專家到校以較廉價價錢作言語治療.
如果想搵有愛心學校, 可以考慮, 但地點較不方便. 有校車到青衣 及荃灣.

冇完校巴接送!真係有點唔方便!
但請想問問你小朋友整體黎讀唔中意讀書同同返學呢?會唔會返到屋就唔聽話呢?k1係讀d乜野既呢?k3唔淺,係學d乜野既呢?

原帖由 heiheibbchu 於 2009-11-19 10:56 AM 發表
平安福音堂 - 學校校長,老師們都很有愛心, 関心學生, 有家訪. 功課一般, 不會太谷, 但到k3都吾淺, 上小一冇問題.  有蒙特梭利教學, 小朋友學識自學. 又有午後潛能班, 可以有午餐, 課外興趣班和指導功課, 但冇校車送 ...

平時是有校車接送, 只是上興趣班放學時沒有. 因為它的興趣班很有彈性, 都幾難兼顧所有學生.
囡囡很喜歡返學,又喜歡學校老師. 她本身是細胆型, 所以在外面一定會乖些.  這間是基督教學校, 會教小朋友関心和愛他人.
至於課程, k1都是簡單英文字, 有讀書報告, 培養讀書興趣. k1是比較輕鬆, 上到k3每天都有中文,英文生字, 句字, 數學都幾深.  您可以打電話到學校, 約時間參觀校舍.
‹ 上一主題|下一主題