用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 寫生字真係好核突 ... 唉!!!
go

寫生字真係好核突 ... 唉!!! [複製鏈接]

仔仔係小二生, 但無論寫中文, 英文或數字都好核突, D字時大時細及時高時低. 小一就話唔習慣寫咁多生字, 所以核突D我同老師都收貨, 但今年都仲係咁就真係唔可以再容忍囉.

佢試過俾心機去寫, 真係幾整齊, 幾靚嫁, 老師都俾A-, 但好1次就衰番9次, 問你死未

我試過唔靚就擦, 叫佢重寫, 諗住佢會俾心機寫好D啦; 但開初就WORK既, 但而家佢都唔CARE你擦, 照俾番D肉酸字我, 吹脹:;pppp:

我亦試過寫得好有獎品, 又係三分鐘熱度, 初時好用心, 後來又故態復萌 ... 救命呀, 有冇人教吓我可以點做呀
   0    0    0    0

我仔都係ar..幼稚園佢寫o的字好靚, 依家越寫越差,
佢想quick 做完, 都唔知點好

原帖由 saui 於 09-11-13 09:28 發表
仔仔係小二生, 但無論寫中文, 英文或數字都好核突, D字時大時細及時高時低. 小一就話唔習慣寫咁多生字, 所以核突D我同老師都收貨, 但今年都仲係咁就真係唔可以再容忍囉.

佢試過俾心機去寫, 真係幾整齊, 幾靚嫁, 老 ...

你仔仔鐘唔鐘意睇卡通片/電視啊?如果鐘意,可以寫得靚至有卡通睇,否則冇得睇!如果唔鐘意睇卡通片,可以剝削佢鐘意活動!不過我覺得應該獎勵會好d!

我仔仔P.4喇, 佢同你仔仔完全係一樣. 你坐響到睇住佢寫咪好D, 你一走開佢又打回原型. 我放工番去睇佢D功課, 次次都可以擦一半以上, 淨係勞功課都激死唔好話其他喇 .  唔幫佢擦我又過唔到自己個關喎!!! 真係唔知點算. 我成日都同佢講, 功課做好D, 唔洗擦吟多, 將擦嘅時間用嚟做D自己鐘意嘅嘢 (如:玩, 看電視,圖書.....等)仲好喇, 但係佢依然都係吟,都唔知佢幾時開竅.

醒目開學勳章

佢筆順岩吾岩?
我仔讀kg 時, 寫字都係好肉酸, 用心慢慢寫就會ok, 但一心散就會好肉酸, 同你一樣, 試過好多方法都吾得
後尾有一個老師提醒我, 要d 字寫得靚, 筆順一定要岩
同埋教佢拆字, 例如個'妙'字甘, 你要教識佢係用一個女加一個少字合成

再教佢筆順

我自從由頭做起, 教個仔筆順(先左後右, 先央後對稱呢d 口訣等), 佢真係寫字靚左好多

無再時高時低, 時大時小

書局有d 字典, 有埋筆順, 如果佢寫生字時你吾係屋企, 你可以教佢查字典..................我仔依家有時自己都會查字典看下筆順點寫

我囡咪一樣,個『口』寫到個『O』字,『耳仔邊』寫到成個『B』字,不過我就唔多理佢,老師會叫佢寫過,工課會扣分,然後我話妳想唔想老師開心 d,想就唔好再用英文字做中文功課,佢就笑到扒左係地下,以後就無再『O』咀。

原帖由 YLMBEE 於 09-11-13 13:46 發表

我仔仔P.4喇, 佢同你仔仔完全係一樣. 你坐響到睇住佢寫咪好D, 你一走開佢又打回原型. 我放工番去睇佢D功課, 次次都可以擦一半以上, 淨係勞功課都激死唔好話其他喇 .  唔幫佢擦我又過唔到自己個關喎!!! 真係 ...

我從來都唔會擦佢既功課, 因為佢會發脾氣.
‹ 上一主題|下一主題