用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問下P3、4或高小家長,你地小朋友還有多少樣課外活動 ...
go

想問下P3、4或高小家長,你地小朋友還有多少樣課外活動? [複製鏈接]

年級越高,功課又多,某些佢表現好的課外活動又會有比賽/考級,又要多D時間加強練習,當有新活動佢想試玩下時,我發覺好難"唧"D時間出來,好難取捨。
   0    0    0    0

醒目開學勳章

Hi 77777,

Where does you son take the training course of 世界數學測試 pls?

原帖由 77777 於 09-11-6 13:38 發表
我個仔五年級啦, 無加新活動, 但佢參加的活動已密密麻麻, 有時都唔多夠時間用.....

我阿仔參加有公文英, 普通話, 學琴, 英文作文班, 校際朗誦, 世界數學測試, 中, 英, 數精英班, 奧數班...北京團..重有學校個資優班 ...

回覆 1# 77777 的文章

77777,

邊度上作文班好, 香港區 ?

醒目開學勳章

OIC. Thanks!

原帖由 77777 於 09-11-6 14:02 發表
係學校架.....我地在學校報名, 老師教....

我個仔五年級啦, 無加新活動, 但佢參加的活動已密密麻麻, 有時都唔多夠時間用.....

我阿仔參加有公文英, 普通話, 學琴, 英文作文班, 校際朗誦, 世界數學測試, 中, 英, 數精英班, 奧數班...北京團..重有學校個資優班 ...

資優班其實學到 d 乜野!

原帖由 77777 於 09-11-6 18:11 發表
學習同其他小朋友合作, 相處, 算唔算??  其實只要阿仔enjoy, 我就無所謂, 我相信如果佢係好唔鍾意, 我硬要佢參加根本無意思, 佢mud都會學唔倒....

當然算。至於學習、因為應該有別於硬寫硬背,會以興趣知識為主,我想學下教比個囡 ma

嘩,有成10樣,雖然大部份在學校上,都好多喇,資優生做野快手D?點handle又功課又溫習?

原帖由 77777 於 09-11-9 07:39 發表
其實小朋友好得意, 佢學左未必會話比您知, 不過您又會突然一日發現原來佢係識架.....可能會係幾年之后.....不過, 我覺得佢地參加d小組活動, 其實學習和別人合作相處係成長好重要的一環, 同時只要見佢地真係好開心的, ...

十樣,真是不簡單,我囡得一樣,希望會慢慢多 d。

我個女剩係學琴同畫畫咋, 日日做功課都做到成九點幾, 叫佢練琴都話累

原帖由 77777 於 09-11-9 19:21 發表
其實我都覺得多, 而自己參加個D, 如果阿仔係多野做或撞時間, 都會停架.....

我仔都好多野學, 叫停又好似剎左佢咁.
swim 1-2日
國語

次中音
溜冰
sunday school
LEGO機械人創作
原本仲有空手道俾我停左.

好勁呀。。。。

原帖由 wensi 於 09-11-10 10:07 發表

我仔都好多野學, 叫停又好似剎左佢咁.
swim 1-2日
國語

次中音
溜冰
sunday school
LEGO機械人創作
原本仲有空手道俾我停左.

原帖由 77777 於 09-11-10 12:35 發表
您仔都好多, 而且有動有靜, 運動, 音樂都有, 最緊要您個仔鍾意.....

佢梗鍾意ga, 我荷包重傷姐

我想請你們比d意見. 我女有學開普通話和英文, 這兩項她的學校唔係點教, 因有出去學, 至今ok. 有學開畫畫和溜冰, 因佢有興趣. 但最近發現數學開始追唔上和無興趣, 我見enopi好似幾好幾有趣, 想比佢學下. 但學校又開始要求學生自己出去學識游水, 係學校游比老師睇. 唔通又學? 其實我自己可以教她彈琴, 屋企有琴. 咁咪越學越多? 老公話我想學死個女. 點算? 普通話, 英文, 畫畫, 彈琴, 溜冰是佢鍾意的, 我已經叫佢唔好彈琴和畫畫, 但佢唔肯. 游水, 死都唔肯去. 至於數學, 佢都知自己唔得, 但又唔鍾意我教佢.

原帖由 gordon12 於 09-11-10 17:14 發表
好勁呀。。。。

我仲想加英文

好彩仔仔快手快腳, 今年佢仲利用小息同lunch time 做功課. 返來保褓姆ee幫佢溫書同默書. 所以佢仲可以追"官心計"

時間要排得好好, 我好少帶佢去行街shopping.

星期一 swim 5-7pm 之後國語(會改時間,係企學)
星期二 係學校次中音同樂團3:30-5:30pm
星期四 琴7 - 7:45PM
星期五 溜冰8pm
星期六 Lego 4:30pm 上下午 溫書做功課.
星期日 Sunday school 下午 溫書做功課.

我煮飯就佢練琴,星期五/六/日(晚上唔得)可以玩電腦.

P1-P2 都可以keep 住頭1/3名內, 今年未知如果唔好可能唔俾追電視.

原帖由 do-re-me 於 09-11-10 23:44 發表
我想請你們比d意見. 我女有學開普通話和英文, 這兩項她的學校唔係點教, 因有出去學, 至今ok. 有學開畫畫和溜冰, 因佢有興趣. 但最近發現數學開始追唔上和無興趣, 我見enopi好似幾好幾有趣, 想比佢學下. 但學校又開始 ...

我自己就同仔仔約法三章, 有d野係must 唔可以唔學. 好似普通話和英文. 如果成績唔好我只cut d興趣班. 想學要合作怏手快腳大家好.

數學 好似係女仔ge 死敵, 做多d 練習得唔得. 數基本功一定要好.乘數一定要快準(打散問)

時間表要排得好好,一樣樣加. 唔好一吓指10樣8樣.  我仔個time table 我由k2 玩到p3 先有咁多樣. 係一樣ok 先加多樣.  唔多得就要放返慢腳步.

囝囝依家keep住:
星期二  奧數
星期三  普通話
星期五  oral
星期六  鋼琴,童軍
星期日  游泳

樣樣佢都話鍾意,唔想drop
星期二三,會响小息,lunch time做工課
佢仲想學埋攀石,但係時間唔夾,另外學校叫佢入泳隊,一星期操四晚,每次2個鐘,佔太多時間,我們放棄了

小兒在一,二,三年級課外活動較少, 只有鋼琴, ABC PATHWAY 劍橋英語, 都是在學校上課.  參加獨誦及集誦比賽, 賽前短期訓練
四年級開始活動大幅增加, 羽毛球, 常識問答, 中,英,數增潤課程, 電台廣播, 參與拍攝短片, 開放日表演或當值協助, 英語推廣小組, 風紀, 英語5天日營, 聯校英語營, 鋼琴,ABC及獨誦照舊
暑期加插畫班, 圍棋, 小厨師等興趣活動
五年級增加奧數, 參與電視台籌款活動, 小記者, 司儀, 北京國情之旅, 專題研習, 義工, 科大的數學, 科學日營, 校園藝術大使
暑期真豐富, 小記者, 時事大搜查, 小司儀, EQ戰隊, 黏土班, 圍棋, 畫班, 乒乓球班, 義工班
今年六年級, 比賽更加多, 問答比賽, 普通話講故事, 獨誦, 集誦, 奧數,英文串字,  國慶展板介紹, 建國六十年專題研習獎勵計劃, 北京學習交流團, 英語活動日的角色扮演, 參演全六年級學生一齊表演的畢業英語劇.  11月份比較忙碌, 連最喜歡上的羽毛球,奧數都因比賽而取消

原帖由 BSCYL 於 09-11-20 14:01 發表
小兒在一,二,三年級課外活動較少, 只有鋼琴, ABC PATHWAY 劍橋英語, 都是在學校上課.  參加獨誦及集誦比賽, 賽前短期訓練
四年級開始活動大幅增加, 羽毛球, 常識問答, 中,英,數增潤課程, 電台廣播, 參與拍攝短片, 開 ...

我一直以為幼稚園時因為未知孩子興趣所在,便只有多讓他參與不同興趣班,到上小學時便可以專注其中一兩樣,使有所發揮。但似乎到高小後,學校做主導既課外活動會大增,而且多樣化,老師"賞識"邀請參加既有,大伙兒開開心心玩既有,阿仔樣樣都想玩,我幫佢排時間表攪接送就頭都大(我仲有個細,真係顧得大又顧唔得細)。實在唔想把星期日都要hold住唔去得玩留來溫習,......但我而家都要行呢一步

阿女P3有5樣課外活動
‹ 上一主題|下一主題