用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 首輪20分有冇機入到MCS?
go

首輪20分有冇機入到MCS? [複製鏈接]

請問首輪住址41區(20分)與跨區(15分)機會有冇分別, 而首輪20分有幾大機會可入到MCS, 如果唔得等唔等第2輪大抽獎好!
如果直資收係唔係都唔好去註冊 ? 煩死 !
你地當時係點"簡" 請指教 ?

0    0    0    0

首輪20都唔可以話無機, 只是有多少無人知。 15分就一定無啦...因為20分都唔係人人抽到。
第二輪睇住址, 多少分已無關, 41區機會大點, 但不是絕對。41抽唔到亦大有人在, 跨區機會少, 今年亦有人抽到!
所以到底是無一定答案, 如果你下定決心, 就交給天主。

原帖由 emileleung 於 09-11-5 17:35 發表
請問首輪住址41區(20分)與跨區(15分)機會有冇分別, 而首輪20分有幾大機會可入到MCS, 如果唔得等唔等第2輪大抽獎好!
如果直資收係唔係都唔好去註冊 ? 煩死 !
你地當時係點"簡" 請指教 ? ...

momochiu 多謝你既回復
其實我好唔明首輪跨區&同區既機會率, 因為我以為首輪跨區同區係平等機會, 住同區係冇關係,  
而第2輪就係計分住同區就有幫助,而有好大機會添, 不過依你所講唔係! 我原來攪錯晒!
如果我依家既情況, 係唔係機會唔係好大, 你係過來人請教吓我, 係唔係找間私校打底先,然後等大抽獎 !    

原帖由 momochiu 於 09-11-5 20:49 發表
首輪20都唔可以話無機, 只是有多少無人知。 15分就一定無啦...因為20分都唔係人人抽到。
第二輪睇住址, 多少分已無關, 41區機會大點, 但不是絕對。41抽唔到亦大有人在, 跨區機會少, 今年亦有人抽到!
所以到底是無一 ...

首輪只係計分, 同你住邊區無關係, 20 分的話是有機會, 但要視乎當年 25 分或以上有幾多人, 不過通常都要幾個人爭一個位; 第二輪就睇地區, 住 41 區機會當然比跨區大, 但每年這區都有太多人借地址報學校, 所以失望而回o既都大有人在.

原帖由 emileleung 於 09-11-6 09:59 發表
momochiu 多謝你既回復
其實我好唔明首輪跨區&同區既機會率, 因為我以為首輪跨區同區係平等機會, 住同區係冇關係,  
而第2輪就係計分住同區就有幫助,而有好大機會添, 不過依你所講唔係! 我原來攪錯晒!
如果我依家既 ...

幾時都應該先有BACK UP 好D。

我囡舊年差不多一個私校offer 都無吖, 幾愁呀...

原帖由 momochiu 於 09-11-15 12:33 發表
幾時都應該先有BACK UP 好D。

原帖由 mmak 於 09-11-15 13:19 發表
我囡舊年差不多一個私校offer 都無吖, 幾愁呀...

mmak,

你囡囡舊年多唔多同學仔抽到mcs呀?

醒目開學勳章

教統局計分辦法

(二) 兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)

我想問:MCS中學部同小學部算唔算同一校址?如果家姐讀緊MCS中學部,阿妹申請小一時是否有20分在手?

中學部與小學部是不同地址的。但如家姐是由小學部直升中學部,就好似可以計舊生的5分。

原帖由 ononbaby 於 10-1-27 13:03 發表
教統局計分辦法

(二) 兄�姊在與該小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08同一校址的中學部就讀 (20分)

我想問:MCS中學部同小學部算唔算同一校址?如 ...

簽名被屏蔽

居心叵測

原帖由 allieluk 於 10-11-28 16:22 發表
20 分的話是有很大機會的. 我的朋友的女全部都入到, 有個15分都得.

回覆 11# mingmin豬 的文章

Totally agree!!!

那麼跨區在大抽獎有沒有機會?
wa...15分都得...我表姐15分都唔得...你d朋友好好運...

15分點會有機會入到呢? 外間傳聞2011-12年度20分一個都入唔倒

In this case, all are 25 marks or above?

不錯喔!謝謝
科學醫療 社會人文 教育學習 休閒嗜好 手機通訊 視聽娛樂 運動體育 商業金融 知識問答 休閒生活 商業經濟 娛樂影視
‹ 上一主題|下一主題