用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 13歲的反叛兒
樓主: milkmilk1995
go

13歲的反叛兒 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 ZZdaphne 於 09-11-25 14:04 發表

贊成

以我老公方法,
佢會比多50-100佢,
讓她知道不值得講大話。

13歲女,除了夠用,
應用有理財觀念,
如果阿女有特出表現,
我們會給多幾百,
她會利用這些錢買自己喜歡的東西,
如文具,衫,CD......,
試過 ...

我老公有問我係咪比得太少錢,
但我覺得就算係少,
都唔會係做出呢種行為嘅理由,
ZZdaphne, 如好似妳老公咁做,
唔會比咗一個錯誤信息佢咩?

好奇怪, 男人都係用最直接方法解決問題

(因我老公都叫我比多啲錢佢)
我已昄依佛祖, 成為佛教徒, 阿彌陀佛.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 bkfans123 於 09-11-25 13:55 發表
大家好..
好開心找到這個topic, 因我家都有個反判兒, 自升中一開始, 阿仔就變得黑人憎, 凡事駁嘴, 總不聽我說話, 對家人的態度超級惡劣, 有諗過放棄佢, 3日吾埋2日又要我勞氣鬧, 好似大少咁, 要我去遷就佢, 佢就開心 ...

我會買支滴露梘液,
叫佢專用來洗腳,
好聲氣同佢講,
是避免佢隻腳感染。

我們行一大步,
希望佢地會行一小步。

我嘗試作出建議:

找段好時間,大家都有好心情,配合好地點,吃着她愛吃的東西,再告訴她你很抱歉未有留意到她的需要,下次有額外的需要,請她直接告訴你,只要是合理和能力所及都會應她所求,否則的話亦會解釋你拒絕她的原因,希望她體諒你愛她的心(當然你不能每事都拒絕,記着,適當的讓步是請君入甕的技巧),

不要以為bank 3 學校一定沒有好老師,嘗試接觸班主任(甚至各科老師),讓你更清楚她的在校情況,安心之餘,好的老師會因你的愛而關心她多一點,

鼓勵她參加課外活動,發掘她書本以外的興趣和特長,多接觸校外有正能量的朋輩,培養責任感和自信心,有了這兩種元素,你會較放心,

明白你對她撒謊的憂心,但無須把它放大,它是成長中必然出現的產物,亦是父母必要處理的問題,是大家必經的階段,

對待孩子,必須多加留神(你已經做到),不要讓壞習慣在她生活上紮根,藉閒談(不是質問),讓她多談內心感受(沒有互動的交流不算),找出問題的背後原因,對症下藥,問題很快就會解决,但要做到這些,最好有良好的親子關係支持,

原帖由 究竟我是誰 於 09-11-25 13:13 發表
各位媽咪, 妳哋好,
睇完妳哋嘅分享, 獲益良多…
我都講吓我大囡, 佢今年13歲,
從小已經唔鍾意讀書, 成績強差人意,
我已經用咗好多方法去幫佢,
可惜依然未有改善,
最終派到一間BAND3學校, 現就讀中二….
因學校質 ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 究竟我是誰 於 09-11-25 14:22 發表

我老公有問我係咪比得太少錢,
但我覺得就算係少,
都唔會係做出呢種行為嘅理由,
ZZdaphne, 如好似妳老公咁做,
唔會比咗一個錯誤信息佢咩?

好奇怪, 男人都係用最直接方法解決問題

(因我老公都叫我比多啲錢佢) ...

舊時警隊貪污風氣盛行,
現在除了有ICAC外
還要高薪養廉,
你女都無買名牌,追星,
只是食,滿足佢呢個要求,
佢就唔需要講呢D大話,
剛夠用是不行的。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ZZdaphne 於 09-11-25 14:29 發表

舊時警隊貪污風氣盛行,
現在除了有ICAC外
還要高薪養廉,
你女都無買名牌,追星,
佢就唔需要講呢D大話,
剛夠用是不行的。

小朋友係青春期大都會講少少大話, 因為佢地認知發展成熟, 學會講大話去逃避責任, 我仔仔都有講大話, 父母嬲係好正常, 其實我都唔識教仔,不過睇書有教,  試吓同小朋友講”媽咪其實唔係緊張d錢去咗邊, 只係擔心你會唔會遇到困難, 冇同我地講…..而家校園欺凌事件咁多….. 我地係一家人, 有事應該大家商量, 盡量用平靜關心既態度去傾, 雖然心知女女可能用咗d錢去玩, 但都要比下台階佢, 否則親子關係會受影響….   
原帖由 究竟我是誰 於 09-11-25 02:09 PM 發表
[quote]原帖由 wunma 於 09-11-25 13:31 發表
比佢解釋 -> 原諒佢 -> 然後教佢以後要錢用應提出, 承諾如合理而又係經濟許可的話會盡量買比佢, 叫佢以後無需講 ...
Tomorrow is better

原來已經有很多回應, 我寫得太慢了,

我覺得  夠用  這意義會因人和因事而變,
可能會越嚟越  唔夠  ,

原帖由 ZZdaphne 於 09-11-25 14:29 發表

舊時警隊貪污風氣盛行,
現在除了有ICAC外
還要高薪養廉,
你女都無買名牌,追星,
佢就唔需要講呢D大話,
剛夠用是不行的。 ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Annabellalaw 於 09-11-25 14:40 發表
原來已經有很多回應, 我寫得太慢了,

我覺得  夠用  這意義會因人和因事而變,
可能會越嚟越  唔夠  ,

是的,
所以會隨時間檢討金額囉,
我們的荷包咪越來越輕囉!

13歲會有些少社交活動,
約小學同學,放學後和同學閒聊,
這些都要錢買點飲品食物,
我女都係用那些bonus.
唔會再問我們拿。

同你哋傾計好開心,好唔捨得咁...

今晚番嚟睇吓點發展

原帖由 ZZdaphne 於 09-11-25 14:51 發表

是的,
所以會隨時間檢討金額囉,
我們的荷包咪越來越輕囉!

13歲會有些少社交活動,
約小學同學,放學後和同學閒聊,
這些都要錢買點飲品食物,
我女都係用那些bonus.
唔會再問我們拿。 ...

原帖由 ZZdaphne 於 09-11-25 14:23 發表

我會買支滴露梘液,
叫佢專用來洗腳,
好聲氣同佢講,
是避免佢隻腳感染。

我們行一大步,
希望佢地會行一小步。

我都有好聲氣同佢講, 佢都話昨日無徹底洗腳, 咁佢都知我無話錯佢啦, 點解吾去洗下腳呢 ? 個老豆叫佢放番對腳落地就放啦, 點解要頂撞個老豆呢 ? 好多時阿仔都係衰態度差 (係屋企時), 真係睇見都想
http://hk.myblog.yahoo.com/

醒目開學勳章

各位媽咪, 好多謝妳哋回應,
令我有好大得著,
wunma, 我自問真係幾惡但不至於唔講道理,
若果佢講事實話食飯用多, 我係會接受….
或者同佢溝通唔足夠, 我會改善的
annabellalaw, 我打算同學校社工傾傾,
因阿囡同社工關係幾好,

希望透過第三者暸解一下問題所在

ZZdaphne, 等呢件事淡咗後, 會考慮調整下零用錢
(其實我知佢鍾意食, 好多時有好嘢都會買比佢食)
或者佢真係鍾意有自主權自己買

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 bkfans123 於 09-11-25 15:01 發表

我都有好聲氣同佢講, 佢都話昨日無徹底洗腳, 咁佢都知我無話錯佢啦, 點解吾去洗下腳呢 ? 個老豆叫佢放番對腳落地就放啦, 點解要頂撞個老豆呢 ? 好多時阿仔都係衰態度差 (係屋企時), 真係睇見都想 ...

算啦,上來呻下啦,
佢地荷爾蒙旺盛,
好似女人更年期咁咖,
不同嘅係更年期係亂七八糟,
佢地係過剩......

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 究竟我是誰 於 09-11-25 15:11 發表
各位媽咪, 好多謝妳哋回應,
令我有好大得著,

wunma, 我自問真係幾惡但不至於唔講道理,
若果佢講事實話食飯用多, 我係會接受….
或者同佢溝通唔足夠, 我會改善的
annabellalaw, 我打算同學校社工傾傾,
因阿囡同社工關係幾好,

希望透過第三者暸解一下問題所在

ZZdaphne, 等呢件事淡咗後, 會考慮調整下零用錢
(其實我知佢鍾意食, 好多時有好嘢都會買比佢食)
或者佢真係鍾意有自主權自己買

無錯,就係咁啦,有能力,佢地還會釋出善意咖,
阿女買過cheese餅,starbuck給我,
佢地就係想自主。

原帖由 ZZdaphne 於 09-11-25 15:13 發表

算啦,上來呻下啦,
佢地荷爾蒙旺盛,
好似女人更年期咁咖,
不同嘅係更年期係亂七八糟,
佢地係過剩......

唉...佢淨係打機, 咩運動都吾做, 吾發顛就奇了...
仲有wor...  吾會覺得自己有dd錯wor, 只覺得我地衰, 成日鬧, 係我地對佢吾好...  
http://hk.myblog.yahoo.com/

醒目開學勳章

原帖由 wunma 於 09-11-25 15:27 發表
而家嘅細路, 係難教嘅. 我都會面對不同的問題, 所謂當局者迷, 多些上來分享, 會知道原來自己女兒嘅問題好普遍.  你得一個女是嗎, 有些兩任三任的媽媽, 會更有經驗分享, 我的臭脾氣都係比第一個細路訓練到冇哂咋.

...

我仲有個細囝(8歲),
佢脾氣無家姐咁好,
會駁番我咀,
我諗呢個大個咗仲煩

醒目開學勳章

Dear parents,

I learnt a lot from you all here.  My daughters are just 2 and 5, but I think good habits must be nurtured from young.  13 may be too old to change.  IF you are given a chance going back to the history, what 3 things you would like remind the then you to teach your child? (well, not far back enough to stop the pregnacy )

回覆 1# Laputa 的文章

1. read a story to him everynight.
2. have a good relation with him,
3. teach good habits.

醒目開學勳章

mattsmum,

Thanks a lot for your sharing.  What kind of good habits you referring to?

I tried
1. reading time
2. motivate her do homework herself after school so that we can play a lot of family games when I back home
3. everyday ask her "any interesting/unhappy things happened in kinder" and share some of mine
4. giving pocket money on monthly basis, but will ask her to put 50% into piggy bank for future use and let her decide how to spend the remaining 50%
5. planning to incorp Eviepa's X min revision every day when she starts primary school.

Anything else? 各位家長. 請多多指教
‹ 上一主題|下一主題