用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 13歲的反叛兒
go

13歲的反叛兒 [複製鏈接]

兒子13歲半他頗聰明,為人自我,精於駁嘴詭辯,特別抗拒父母的勸喻,習慣性遲到,最近我和他常因打機, 不滿意他很晚才開始做功課,吹他早點瞓覺而吵架了,我大聲責罵他,他竟然更大聲罵我, 話我煩, 態度差, 駁嘴,我感到很傷心,很失望, 雖然到第二天他又沒事和我傾談, 但我心裡是很不開心,曾經試過給他時間表, 他說大個仔拒絕跟從, 之前我和他關係像朋友一樣, 或者因為這樣他更不怕我, 我很累, 放手唔理, 又唔抵得
! 點樣比空間佢? 任他打機打到半夜一點 ? 功課夜夜都唔做, 定當佢透明 ? 現在放學還肯去補習, 我怕他反叛起上來連補習都唔去, , ! 再大一點真不知如何是好(他身高已高過我少許),若是你會點?每日放學補習後回家已是7,8點, 打機是他唯一樂趣, 硬性不許他打又好殘忍, 打左又好似上左身唔識離開,晚晚攪到成十二點幾瞓, 話佢又吵架, 點算?
   1    0    0    0

醒目開學勳章

hi,

我亞仔都處於反叛期,但我唔會冠以反叛兒俾佢,label咗佢!回想兒時,我比亞仔更臭脾氣,更係出面學壞,所以我覺得要適當時放手,而不是放棄!
  我對亞仔從前很嚴厲,所以我覺得亞仔對我某程度上會抗拒,宜家我覺得係要我去改變,而唔係佢,我要改改自己嘅表達方式,由從前嘅'喝'轉至'傾',希望令佢可以講多些心裡話,因反叛期好多時佢哋都係表裡不一,例如我知亞仔佢上堂有send sms,我以前係癲咗咁鬧佢,宜家係同佢以朋友方式傾:セ你上堂咁曳ka,咁你又唔send俾我!過幾日又同佢傾:你唔好咁曳啦,你上堂要專重吓個老師ka ma,咁你重有冇send sms??我又過幾日同佢講笑,嚟緊係家長日,好唔好我做二五仔講你d衰嘢俾老師聽?!當你知道一樣時,俾著係我以前真係會癲咗咁鬧,但宜家發覺鬧佢都冇用時,我會俾自己冷靜吓,再用第二個方式同佢講,再係大家都心情靚時,再講返個道理俾佢知,等佢知道係媽係有聆聽佢所講嘅點滴,因為呢個moment,佢哋係最需要係屋企人嘅關愛及支持多d!

yuk hei mum

原帖由 milkmilk1995 於 09-11-5 10:49 發表
兒子13歲半他頗聰明,為人自我,精於駁嘴詭辯,特別抗拒父母的勸喻,習慣性遲到,最近我和他常因打機, 不滿意他很晚才開始做功課,吹他早點瞓覺而吵架了,我大聲責罵他,他竟然更大聲罵我, 話我煩, 態度差, 駁嘴,我感到很傷心,很失 ...

同意放手唔係放棄。 家陣12-3歲小朋友都當正自己大個仔, 大個女, 樣樣話點解你得我唔得, 靠罵已經行唔通。 完全太軟扮FRIEND又好似WORK的唔WORK的, WORK當然係可以同佢好似朋友咁多的交流, 傾心事, 唔WORK就係如果佢有乜唔啱, 佢又固執果陣, 就比較難搞。 所以有時真係要軟硬兼施既。 不過等心平氣和果陣傾多D, 始終係好辦法囖。 其實細路仔出事, 好多都係缺少關愛者, 如果父母時常留意住, 關心住, 我覺得應該都唔會話變壞就變壞囖。 個人認為。

原帖由 tinetinew 於 09-11-5 11:17 發表
hi,

我亞仔都處於反叛期,但我唔會冠以反叛兒俾佢,label咗佢!回想兒時,我比亞仔更臭脾氣,更係出面學壞,所以我覺得要適當時放手,而不是放棄!
  我對亞仔從前很嚴厲,所以我覺得亞仔對我某程度上會抗拒,宜家我覺得係要 ...

多一點努力 多一點回憶!

醒目開學勳章

hi,

以下係我係另一個topic講過:

[琴日嘅講座係[不再迷網],主講係曾繁光醫生!係個講座分享到:家長應多d融入學校,因為中學開始,學生開始抗拒家長介入佢哋嘅生活,家長可選擇入家教會或做家長義工,因為呢個可名正言順滲入學校,可多了解佢哋嘅學校生活,雖然佢哋會口硬,但實質佢哋內心會高興,因為亞媽都参與學校生活,可以有多D話題! 而係管教上網問題,已經唔可以再哦再鬧,要係大家心平氣和嘅氣氛相討,引佢自己定下手則,希望佢可以'慢慢'改善,家長只可有適當嘅提醒!]

係管教打穖,你可以係大家心情最靚,約亞仔去一間佢喜歡嘅餐廳,同佢傾返個問題,引導佢自己想清楚,由佢自己定吓規條遵守,如果之後做唔到,亦要再約佢出嚟'傾'!你想教到佢,你開始要認同佢,點解佢咁信朋輩,就係因為朋輩認同佢,你亦可以叫亞仔教你打機,試吓融入佢哋嘅生活,用返佢哋嘅tune同佢哋傾,我知開始好難,但為咗個仔我自己都開始改變,始終有心唔怕遲!雖然長氣咗d,不過希望幫到你!

yuk hei mum

完全吾比佢打幾吾得, 佢同你反面都似
我個女都中意上網玩遊戲, 但佢會做完功課, 拾完書包先可以玩30分鐘至1個鍾~
你一定要設法同佢講條件, 吾可以由的佢打機, 因為打開機真係會上癮, 好難收手; 如果佢吾理你, 咪改左電腦login password, 等佢開吾倒電腦, 甘佢自然要求你啦

原帖由 irisyan 於 09-11-5 11:53 發表
完全吾比佢打幾吾得, 佢同你反面都似
我個女都中意上網玩遊戲, 但佢會做完功課, 拾完書包先可以玩30分鐘至1個鍾~
你一定要設法同佢講條件, 吾可以由的佢打機, 因為打開機真係會上癮, 好難收手; 如果佢吾理 ...

好多時系要系開始時做得好, 我自己同幾個朋友既仔女都唔會平日打機, 一定系放假先可以, 所以佢地知道唔得, 無開始過, 跟本就唔會覺得有問題....

所以 keep 得緊個開頭好緊要, 好似亞女F. 1 已經想同啲同學去睇戲, 我就同佢講而家唔得, 等F.2再傾, 到 F.2 佢已經無同學"料" 佢, 咁又過一關.... 佢要求同同學去海洋公園, 我就會要佢比晒啲時間呀, 同咩人去, 要留電話, 我解釋比佢聽, 我知你系邊, 就算海洋公園火燭我都起碼知你個個時間系邊, 要去搵你,救你都易啲, 咁佢條氣咪順啲囉, 有時真系要當佢地系大人, 你同佢分擾,我會話佢知公司老細點, 有時啲同事又點,  佢會覺得你尊重佢, 效果唔錯, 大家可以試下..

回覆 1# 傻媽媽2007 的文章

係呀, 我好後悔比佢開始左, 之前見佢一個人係屋企無聊, 我同佢爸爸唔得閒同佢玩, 就買部電腦佢玩, 唉.......

回覆 3# irisyan 的文章

我有試過, 成日話要上網做功課,CHECK 依樣個樣, 我唔係成日係屋企, 所以最後覺得對佢成效不大 !

回覆 5# tinetinew 的文章

多謝你意見, 但我有工作, 不能抽時間參加家教會或做家長義工, 我亦試過和他傾過, 到佢心情好佢就唔認真答你問題, 其實有時覺得當佢離開左部電腦, 佢會變番一個正常"小朋友"

回覆 7# bkman 的文章

我都有容忍過, 但有時心情唔好實在忍無可忍, 才失控大聲責罵佢, 我就係驚佢因此變壞, 就更加唔知點算。

當佢好大聲答我時, 我真係好震驚, 係我眼中的純潔的小孩子好像變成另一個大人, 所以我覺得佢反叛, 我當然不想放棄, 但常常都因依個問題吵架, 我真係好倦, 好痛心, 佢話唔好干涉佢, 自己有分數, 根本冇灣轉, 係唔到我話事, 我知道要放手了, 但放到去邊? 佢根本唔再怕我, 我重可以點?

原帖由 tinetinew 於 09-11-5 11:17 發表
hi,

我對亞仔從前很嚴厲,所以我覺得亞仔對我某程度上會抗拒,宜家我覺得係要 ...

醒目開學勳章

hi,

其實我以前返工我每月有15-20k人工,但每晚要收十一點後!上年市道差,公司有位俾我食肥雞歺,我申請咗,我用咗十個月時間陪亞仔揾學校見學校!宜家我有返工但人工勁小,不過就可以俾我隨時請假、返朝九晚六及放銀行假,我寧願選擇慳慳地生活,希望可以有更多時間陪亞仔,因為之前我同亞仔真係miss咗好多,我覺得好慚愧,希望可以修補及陪佢渡過佢嘅快樂嘅學校生活!

yuk hei mum

原帖由 milkmilk1995 於 09-11-5 15:21 發表
多謝你意見, 但我有工作, 不能抽時間參加家教會或做家長義工, 我亦試過和他傾過, 到佢心情好佢就唔認真答你問題, 其實有時覺得當佢離開左部電腦, 佢會變番一個正常"小朋友" ...

醒目開學勳章

hi,

其實係呢個moment唔好諗點令佢怕你,係要同佢修補關係,令你哋嘅關係唔好咁緊張,當關係改善咗,我相信你仔仔會肯自己分析返對與錯,切記氣上心頭嘅說話千祈唔好講,記得亞仔之前同我講過一句好hurt我嘅說話,我好嬲,但我行開咗,幾日後我同佢係好和平嘅氣氛下傾返,佢好後悔佢所講嘅嘢,好老實講,我到宜家諗返起都好心痛,更何妨係我哋大人講嘅更有殺傷力!

yuk hei mum

原帖由 milkmilk1995 於 09-11-5 15:38 發表
當佢好大聲答我時, 我真係好震驚, 係我眼中的純潔的小孩子好像變成另一個大人, 所以我覺得佢反叛, 我當然不想放棄, 但常常都因依個問題吵架, 我真係好倦, 好痛心, 佢話唔好干涉佢, 自己有分數, 根本冇灣轉, 係唔到我 ...

中學的確是要用電腦做功課, 但並非全部用電腦, 你可以要求佢做完其他功課, 剩下的等你返屋企開電腦比佢做; 另外, 電腦最好放廳度, 出出入入可以知道佢做緊咩
原帖由 milkmilk1995 於 09-11-5 15:13 發表
我有試過, 成日話要上網做功課,CHECK 依樣個樣, 我唔係成日係屋企, 所以最後覺得對佢成效不大 !

原帖由 milkmilk1995 於 2009/11/5 15:38 發表
當佢好大聲答我時, 我真係好震驚, 係我眼中的純潔的小孩子好像變成另一個大人, 所以我覺得佢反叛, 我當然不想放棄, 但常常都因依個問題吵架, 我真係好倦, 好痛心, 佢話唔好干涉佢, 自己有分數, 根本冇灣轉, 係唔到我 ...

Hi milkmilk1995,

幾倦,幾痛心都好,你哋係兩母子,血濃於水,冇得放棄。 稍為休息後都要再撑起。 其實處理方法有許多,但那一種最有效及合適,祇有你哋才會知。 看了另一個家長提供的參考書沒有 (7-8年級,改變孩子一生的命運 ) ?  裡面都有好幾個建議方法可能有效  (例如培養相同興趣以改善溝通, 或不要太緊張細節,只守緊道德上的大原則等...)。 照你描述之現況,硬碰硬已經冇機會work啦, tinetinew之做法 (...我好嬲,但我行開咗,幾日後我同佢係好和平嘅氣氛下傾返,佢好後悔佢所講嘅嘢.....)可以一試wor.

十卜你

都成13歲,點擔心得咁多,有時真係要做得狠D。13歲管得到,23歲呢?33歲呢?...  現在好多33歲人都好似你仔仔咁架。人生係佢自已,一定要佢自己痛過、跌過先有效!就數考第尾、留班、出校都要接受,你得唔得?

完全放手不可能得, 成績退步還有機會重新努力, 但萬一在網上認識了壞人, 就未必可以返轉頭啦

原帖由 27/6/2008 於 09-11-5 20:13 發表
都成13歲,點擔心得咁多,有時真係要做得狠D。13歲管得到,23歲呢?33歲呢?...  現在好多33歲人都好似你仔仔咁架。人生係佢自已,一定要佢自己痛過、跌過先有效!就數考第尾、留班、出校都要接受,你得唔得? ...

我好明白你的感受, 因為我仔都係!!  佢常常掛在口的說話就係"你好煩", 我聽到會好傷心!   中一的時候係最難頂的時期, 差不多個個星期都要同佢吵架, 佢會話我煩, 態度差, 駁嘴, 黑面, 有時我真係激到哭了很多次呢!! 我當時就想反叛期到啦, 現在先係開始!  原來青少年的反叛期不是只有青少年在變, 家長都要變, 如果再用小學的方法對待佢, 佢一定唔受, 反而令大家的關係進入冰河時期!!  佢唔比我檢查書包, 功課....等等!!  如果我專登問佢學校的野, 佢唔講, 佢話唔想比我知.. 唉, 真係好頭痛的!!  
不過在這過程裹, 我明白了一些, 問佢學校的野要用傾計的方法, 唔刻意去問, 等佢自己講, 仲有佢講幾多, 我就收幾多, 唔好長氣及多問, 將碎片組合起來就是自己想知的事情!!  至於打機, 我今年同佢約法三章, 只要功課應付到, 無欠交, 老師無投訴, 每晚九點前是佢自己的時間, 九點後一定要關機溫書or做功課!  完成後佢又有自由時間, 11點前一定要sleeping!!!  現在我都係實驗中, 有時佢都做唔到, 不過他在改進中, 比時間他!!

作為家長, 對青少年我們是要學放手, 唔可以放棄!!!!! 我老公帶出一個重點, 令我明白, 阿仔一定要錯過, 才會明白, 才會學懂, 才會自己走正確的路, 當他發現自己只打機, 荒廢學業的話, 帶來的不好後果要自己承擔! 我現在正正學習放手, 讓他跌倒, 自己起來!  最緊要同佢保持良好關係, 不要令他疏遠自己!!

原帖由 milkmilk1995 於 09-11-5 10:49 發表
兒子13歲半他頗聰明,為人自我,精於駁嘴詭辯,特別抗拒父母的勸喻,習慣性遲到,最近我和他常因打機, 不滿意他很晚才開始做功課,吹他早點瞓覺而吵架了,我大聲責罵他,他竟然更大聲罵我, 話我煩, 態度差, 駁嘴,我感到很傷心,很失 ...

請問這本書有繁體嗎?  在香港有得買嗎??  

我正在學習在自己好嬲的時間, 學會行開, 而唔係同佢開戰, 不過真係好難.... 學習中...................

原帖由 HumbleHeart 於 09-11-5 18:12 發表

Hi milkmilk1995,

幾倦,幾痛心都好,你哋係兩母子,血濃於水,冇得放棄。 稍為休息後都要再撑起。 其實處理方法有許多,但那一種最有效及合適,祇有你哋才會知。 看了另一個家長提供的參考書沒有 (7-8年級,改變孩子一生的命運  ...

原帖由 xmanman 於 2009/11/6 14:07 發表
請問這本書有繁體嗎?  在香港有得買嗎??  

我正在學習在自己好嬲的時間, 學會行開, 而唔係同佢開戰, 不過真係好難.... 學習中...................

...

Please check PM
‹ 上一主題|下一主題