用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 陸慶濤小學收了仔仔
樓主: ELVIS1209
go

陸慶濤小學收了仔仔 [複製鏈接]

建議她學中提琴(記得評估當天,我囡囡話老師問她喜歡吹的還是拉的樂器,我囡囡回答:喜歡拉的.而老師還幫她量度手指的長度和身高.) ... [/quote]

是嗎 ? 妳囡囡很叻喎, 懂得告訴妳這麼多. 我一點都不知道  那不知當時囡囡有沒有告訴老師她喜歡學小提琴呢 ? 等我知道合適不合適都好. 原來學校會清楚地了解學生...但我囡囡不知當時有沒有說...唉太久問她也不記起

accuracy: 90% level 1 --- 沒關係的, 其實都有多人都是...多看書慢慢來...小朋友有很強的吸收力及進步空間.
MIHO

Dear MIHO,

Yes,我個仔比人高大,所以老師建議他學大提琴,不過我考慮學小提琴.
仲有我仔仔同你小囡中文同組

有冇人入到LHT Intranet嘅PMEBOOK?
點解我開唔到圖書內容嘅?

回覆 1# lpy497 的文章

首先進入課室地帶,然後click入温習,再選擇英文科,那麼你便可看到PM Ebook啦!

原帖由 lpy497 於 10-4-10 21:39 發表
Dear MIHO,

Yes,我個仔比人高大,所以老師建議他學大提琴,不過我考慮學小提琴.
仲有我仔仔同你小囡中文同組

真的嗎 ? 很好..

我都會再問問囡囡是否合適小提琴否則早點改變囡囡學"小號"...
MIHO

大家好 請問有冇人上唔到學校個ebook呀 ???
佢話我密碼錯呀!!
樂器評估我個女話冇氣吹 ,所以老師叫佢拉.而家提意學中提琴

回覆 1# quincy媽 的文章

Dear quincy媽,

你好!你囡囡有冇學其他樂器呀?我囡囡就無學任何樂器,不過她話想學鋼琴,可能受到同學仔的影響啦!

我囡囡有學琴,但係佢同我講要試吓!所以走唔甩!!!我問咗主任,會提早開始樂器斑,可能係6月份時間未定.

我見到張通告, 四月會招新會員.  六月份開斑.  想報的要留意.....
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

原帖由 quincy媽 於 10-4-14 09:40 發表
我囡囡有學琴,但係佢同我講要試吓!所以走唔甩!!!我問咗主任,會提早開始樂器斑,可能係6月份時間未定.

唉! 我都係呀 走不甩, 今天我致電說囡囡很想學小提琴不是小號怕她沒興趣...我又怕當時囡囡不懂說老師不知道..負責樂器的老師說應沒有問題因他們已行量過,況且現有興趣學小提琴也不代表將來不會停學, 可能學了小號她有興趣....(心想: 沒有興趣學又如何可以長久呢 ?)及說我上網認識了小號知道須用氣的怕囡囡不太夠氣等 . 老師又說沒有問題正常一,二年級是不太夠氣到三年級開始便可以很好...(心想 :小朋友可以有恆心到2年嗎 ? ) 最後,當然都是希望家長盡量用建議去報名...

我老公說就試吓囉可能真的囡囡喜歡...況且他找到一所很平的暑期教小提琴給她試試是否真的喜歡喎....mouth:" /> 好像很多錢...我想老公都是拖拖拖...可囡囡叫才算.

MIHO

你們都好,我個仔建議學圓號,超大件,怎取呀?
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

不用怕, 當小朋友學多樣玩具。頭兩年個個都不夠氣吹, 這段時間是訓練小朋友睇譜和耐性,  到高小個個都得。雖然未必精, 但也能吹奏出來, 因為奏樂器是必考的。事實大部分人並沒有音樂天份, 卻因勤力而熟能生考, 這就是此校的風氣。況而樂器可免費借用, 學費也比外面平很多,試下也無所謂。萬一一、兩年後也沒一點成果, 可跟老師商量轉其他樂器。至於大型樂器應可放在校內。

原帖由 christina06 於 10-4-14 23:57 發表
不用怕, 當小朋友學多樣玩具。頭兩年個個都不夠氣吹, 這段時間是訓練小朋友睇譜和耐性,  到高小個個都得。雖然未必精, 但也能吹奏出來, 因為奏樂器是必考的。事實大部分人並沒有音樂天份, 卻因勤力而熟能生考, 這就 ...

聽完妳說都是的. 就試試看她有沒有興趣, 如真的沒有才同老師說. 謝謝
MIHO

唔知大家係咪返全日班呢??囡囡就係啦.如果要平日上堂,就返唔到啦!!重有係,我住官塘區!!!!!!

收到信未呀? 管, 弦樂器班報名了.....我想問有無小朋友已經學緊一種樂器, 再會報名學多一樣呢?
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

-----------------deleted

回覆 2# mokchingyin0910 的文章

...............

‹ 上一主題|下一主題