用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 陸慶濤小學收了仔仔
go

陸慶濤小學收了仔仔 [複製鏈接]

今天收到信,學校收了仔仔,請問有沒有其他小朋友收到信
   1    0    0    0

We also got the acceptance letter this morning.

原帖由 ELVIS1209 於 09-10-24 21:49 發表
今天收到信,學校收了仔仔,請問有沒有其他小朋友收到信

i have received the letter in this morning
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

原帖由 sleepingbo 於 09-10-24 22:24 發表
i have received the letter in this morning

DEAR ALL

我都是今早收到信收我囡囡 大家好.
MIHO

我個女得咗

呀女都得左, 佢讀fwwtkg
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

大家好!! 我囡囡都入到啊!!

我都收到信, 收左囡囡啦

恭喜你哋!

我都收到信啦!佢哋收咗我囡囡,但請各位收到取錄信嘅家長對呢間學校有咩Comments ? 你哋又會唔會俾你哋囝囝囡囡入讀呢?希望大家可以Share吓.

Thanks!

我最擔心係小一要全普通話, 呀女 唔係好得wor

我囡囡都得喇!

歡迎各位加入這個大家庭,我小朋友(今年小一)d普通話都係唔得,不過學校會慢慢地幫佢哋適應的,所以不用太擔心!

其實我想知道普通話是否只會上中文課時, or 全部其他學科, 如通識科會用咩? 一人一樂器是比小朋友係學校, or 校外的. 我女女依家學緊琴可以算嗎?  

原帖由 mokchingyin0910 於 09-10-27 14:10 發表
其實我想知道普通話是否只會上中文課時, or 全部其他學科, 如通識科會用咩? 一人一樂器是比小朋友係學校, or 校外的. 我女女依家學緊琴可以算嗎?   ...

我都好想知道,請讀緊呢間小學小朋友嘅家長分享一吓好嗎?

唔該!

中文科會用普通話教,而英文,科學及音樂會用英文,餘下的數學,通識,體育和視藝會係廣東話教授.至於一人一樂器可以在校學,或者校外學,若果經已學緊鋼琴或其他樂器的小朋友,就唔需要一定要學多一樣樂器.

希望答到大家的問題,其實以上資料在學校的網頁都搵到,若有錯漏請其它家長更正!

原帖由 mokchingyin0910 於 09-10-27 14:10 發表
其實我想知道普通話是否只會上中文課時, or 全部其他學科, 如通識科會用咩? 一人一樂器是比小朋友係學校, or 校外的. 我女女依家學緊琴可以算嗎?   ...

我個仔都收左 ~

我都收到信, 仔仔都係正取生, 想問下有冇人知點解1月16日咁早做評估,做評估的目的係什麼呢

原帖由 itbaby 於 09-10-27 17:05 發表
中文科會用普通話教,而英文,科學及音樂會用英文,餘下的數學,通識,體育和視藝會係廣東話教授.至於一人一樂器可以在校學,或者校外學,若果經已學緊鋼琴或其他樂器的小朋友,就唔需要一定要學多一樣樂器.

希望答到大家 ...

唔該晒! itbaby,咁你小朋友响呢間學校讀得開唔開心?鍾唔鍾意返學呀?仲有聽人講話呢間學校啲老師好有愛心同好關心小朋友,又係唔係真架?最後想知呢間學校功課多唔多呢?唔好意思,咁多問題,但係相信報讀咗呢間學校嘅家長都好想知以上嘅問題.

Thank you very much !

問:咁你小朋友响呢間學校讀得開唔開心?鍾唔鍾意返學呀?
答:我小朋友返學應該係開心的,而且都鍾意返學,但係要佢早起床就另當別論.

問:仲有聽人講話呢間學校啲老師好有愛心同好關心小朋友,又係唔係真架?
答:以前我都有聽人講過d老師好有愛心同關心小朋友,由於只係返咗兩個月,所以好難答到你.不過,我小朋友的兩位班主任,都曾分別與我通過電話,問有關我小朋友能否適應小一生活及如何幫助小朋友.

問:最後想知呢間學校功課多唔多呢?
答:其實我自己唔覺得多功課,暫時每天大約做4-6樣,而每樣功課,可能只化10分鐘就完成,若果小朋友肯在學校的導修堂完成,咁返屋企就做少好多.可惜,我小朋友唔係這類好學生,所以每天對我嚟講就好辛苦地面對功課嘞!

其實除了平時功課外,有時都要交錄音功課或者閱讀報告等,不過會有足夠時間去做的!

後話:
作為過來人,我都好明白你們的擔心,坦白講,我小朋友返咗兩個月,我覺得現時返小一同我哋個年代經已完全唔同,功課真的多了很多及多了不同種類,所以作為這個年代的家長,真係要自我調節一吓!

希望以上資料幫到各位家長啦!

‹ 上一主題|下一主題