用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 陸慶濤小學收了仔仔
樓主: ELVIS1209
go

陸慶濤小學收了仔仔 [複製鏈接]

[問:最後想知呢間學校功課多唔多呢?
答:其實我自己唔覺得多功課,暫時每天大約做4-6樣,而每樣功課,可能只化10分鐘就完成,若果小朋友肯在學校的導修堂完成,咁返屋企就做少好多.可惜,我小朋友唔係這類好學生,所以每天對我嚟講就好辛苦地面對功課嘞!

其實除了平時功課外,有時都要交錄音功課或者閱讀報告等,不過會有足夠時間去做的!]

很贊同 itbaby對功課的回應。自問小兒也是父母未回家都不願意做功課的小孩,所以我們真是叫苦連天。如貴  子女能自動自覺地溫習或做功課的話,一定會發覺LHT是讀得很輕鬆。起碼呢幾日的期中考只是考中英數三科。

LHT IS A GOOD PRIMARY SCHOOL

原帖由 ELVIS1209 於 09-10-24 21:49 發表
今天收到信,學校收了仔仔,請問有沒有其他小朋友收到信

We have received the approval letter from LHT on 27/Oct and registed on 29/Oct after our further consideration, I think LHT is a good primary school, when I joined the interview, I felt the teachers are very kind and show their love to the kids !

回覆 22# SEI 的文章

你說得很對, interview 的時候我感到老師很有誠意, 直話直說.  不會是冠冕堂皇的對話.  也不是只有糖衣包裝. 雖然LHT 的校舍是舊了一點.  相比區內其他直資真的有很大的分別, 但我也很有信心.
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

hi mokchingyin0910

好同意你的講法, 我都係咁諗, 最後選擇左 LHT

原帖由 mokchingyin0910 於 09-11-3 10:08 發表
你說得很對, interview 的時候我感到老師很有誠意, 直話直說.  不會是冠冕堂皇的對話.  也不是只有糖衣包裝. 雖然LHT 的校舍是舊了一點.  相比區內其他直資真的有很大的分別, 但我也很有信心. ...

我亦是同一想法, 本來只是將LHT當成後備, 當見完之後, 想法已經有好大分別, 後來再想深一層, 辦學其實都好講經驗同誠意, 包裝同設備反而其次, 當然往績亦是一個重要考慮重素, 所以最後我都係同個仔選擇左LHT~

原帖由 kittty 於 09-11-3 12:43 發表
hi mokchingyin0910

好同意你的講法, 我都係咁諗, 最後選擇左 LHT

我有一個做校長的親戚話我知,陳校長在保良局或在教育界,屬師傅級人馬.
原帖由 EVM 於 09-11-5 00:12 發表
我亦是同一想法, 本來只是將LHT當成後備, 當見完之後, 想法已經有好大分別, 後來再想深一層, 辦學其實都好講經驗同誠意, 包裝同設備反而其次, 當然往績亦是一個重要考慮重素, 所以最後我都係同個仔選擇左LHT~

...

呢方面我都聽過下, 而且佢地話LHT係保良系內龍頭學校, 所以辦學能力同資源不容懷疑~

原帖由 siuchun88 於 09-11-5 03:32 發表
我有一個做校長的親戚話我知,陳校長在保良局或在教育界,屬師傅級人馬.

其實想問下學校收生有乜嘢準則架呢?又會in啲乜呢?係咪會收大仔多啲?又或者邊間學校嘅學生會收多呢?
好想個女入呢間學校!請幫忙!

以我所知好似保良局既幼稚園係會容易一點(其他係咁講), 但目前呢間學校既"客源"好多已經俾同區其他直資學生吸納哂, 好似今次咁, 以我既評估只有160-180人報名, 相比同區其他直資少得多, 但這不代表呢間學校水準差左或者有問題, 只是其他幾間學校校舍大同新~

原帖由 ctlmama 於 09-12-2 11:05 發表
其實想問下學校收生有乜嘢準則架呢?又會in啲乜呢?係咪會收大仔多啲?又或者邊間學校嘅學生會收多呢?
好想個女入呢間學校!請幫忙!

以我既評估只有160-180人報名.....how you know that???

原帖由 mokchingyin0910 於 09-12-6 21:57 發表
以我既評估只有160-180人報名.....how you know that???

有少少攪錯左, 160-180吾係呢間, 陸慶濤應該係270人之內; 要知道呢樣野吾難做, 因為大部份學校都會給予報名者一個順序編號, 而我當時選擇最後一刻才交表, 按道理能在我仔編號後的其他小朋友不可能太多,  而我個仔當時就在25x, 再加上面試除非作出特別要求, 否則應該同樣順序而編排, 當日面試時, 我個仔係最後十人左右, 所以幾乎能肯定佢地10月2日為止只收到約270份表 ~

你係咪10/10 interview, 我個日in 12:30pm....都唔算多人.  而且好似係最尾個個....唔知下午係咪都interview???

我都係十月十日, 但因為係最後一刻才交表, 所以interview都係最後一批, 時間係17:15, 果時幾乎排到最後果個~

原帖由 mokchingyin0910 於 09-12-8 12:21 發表
你係咪10/10 interview, 我個日in 12:30pm....都唔算多人.  而且好似係最尾個個....唔知下午係咪都interview???

我反而希望自己報個間唔好太多人報,我真係無咁多閒錢做大包圍,查實報了之後,又要囝囝去完一間又一間,還要因面試撞期.晒精神要學校左改右改,到頭來雖然手執幾間學校學位,最後只能揀一間,真係攞苦來辛.

原帖由 EVM 於 09-12-8 18:29 發表
我都係十月十日, 但因為係最後一刻才交表, 所以interview都係最後一批, 時間係17:15, 果時幾乎排到最後果個~

原來都in左成日.....你的預算都幾準....點解咁遲先報名呀???

最後一刻先報名最大既原因就係要知道佢有多人報名, 同埋機會大吾大, 自己可以評估一下~

原帖由 mokchingyin0910 於 09-12-11 23:23 發表

原來都in左成日.....你的預算都幾準....點解咁遲先報名呀???

:) :)   唔好開心住.  :) :)

現在校長決定不呈分上教育局,沒有統一派 位,中學要讀指定學校.

如果 12 年不加 價 小學,中學合共HK$200,000 以上.

政府12年免費教育,用20幾萬報讀校外課程不知幾好.

你們自己想想經濟可以嗎??????

還有12年唔好失業.

祝你們好運

原帖由 大閒人 於 10-1-27 10:54 發表
:) :)   唔好開心住.  :) :)

現在校長決定不呈分上教育局,沒有統一派 位,中學要讀指定學校.

如果 12 年不加 價 小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136 ...

DEAR 大閒人

點解妳仍要這樣做 ? 妳是不是很恨學校所以不停地說這些話 ? 我只是好奇問一問下 ?

如我沒估錯正常現在的家長真的會想是12年的學年, 如到時覺得學校方向與自己小孩不同或其他因素, 我想家長們都會安排轉校. 其實現今都有很多不同直資及津校都會轉來轉去.

不過話說回來, 我都很多謝妳的提點因如沒有妳的提出, 真的沒想到會有此呈分不呈分的問題.

算啦!不要生氣!  學校已不會改變了, 妳應幫自己小朋友想出路及令他安心(他不喜歡學校嗎 ?對不起, 可能多事我只想關心妳 ), 如果妳不想直升或者仍有機會轉到其他小學博, 又或者先選直升後再考其他直資或介時到中一後再立即考插班應該沒有問題的.

MIHO

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-27 13:31 發表

DEAR 大閒人

點解妳仍要這樣做 ? 妳是不是很恨學校所以不停地說這些話 ? 我只是好奇問一問下 ?

如我沒估錯正常現在的家長真的會想是12年的學年, 如到時覺得學校方向與自己小孩不同或其他因素, 我想 ...

同意, 由第一日決定選這間學校或其他直資學校, 根本就要plan定12年的學費, 當然無人可以肯定自己未來至少12年都順風順水, 盡能力囉, 活在當下....

其實你不用太介懷此位會員的留言, 你見到根本此校的家長皆沒有回應他的說話, 最緊要你覺得此校適合你的小朋友。我仔仔今年2年級, 佢讀得很開心, 很喜歡學校...
‹ 上一主題|下一主題