用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Evangel vs lucky draw
樓主: foster_ma
go

Evangel vs lucky draw [複製鏈接]

唔該晒.   我估可能最後會有10個8個放棄掛.  我就幾BUY盧校長既理念, 將軍澳四間直資我最鐘意播道, 有去其他既收生TALK, 但都覺得唔太合適, 最後只報左播道一間。 當然學費平都係其中一個因素啦, 不過都係次要。 播道既缺點係太新,嘗在摸索階段, 老師都比較新, 可能經驗唔夠, 但我又覺得YOUNG未必唔好, 總好過D老油條老師, 我去LHT當日就見到一個, 大大聲喝另外一個新老師, 但一對住我地D家長就另一個咀臉。 

始終我覺得如果個校長有HEART, 有抱負, 咁應該唔會差得去邊。  好難將EC同其他傳統名校比較,佢仲係新而且校長又唔似想將自己變成DGS/DBS類型。 我估佢係想EC既學生能夠全面一D, 快樂學習, 享受校園生活; 藉著互信既師生關係, 和諧既玩伴, 從而培養孩子自愛同自信。  希望我無理解錯左盧校長既意思啦。  我自己就好抗拒死谷, 所以我從來無考慮個D傳統名校。  雖然我被REJECT左, 希望有機會後補啦。  不過都係平常心啦。  

我知有好多家長呢個時候可能都好煩, 睇開一D啦, 我地盡左力為佢地掙取, 結果係點就隨遇而安。 小孩子有愛護佢地既父母, 已經係好幸福架啦。  

原帖由 ChloeMammy 於 09-11-3 12:46 發表
各位可以入EC既家長, 請問幾時要註冊?  我地被EC REJECT左, 不過我會寫信去排WAITLIST。。。見有家長想放棄, 咁後補可能有CHANCE。。。 多謝大家幫忙。 ...

所以在這裏提及中學, 只不過是一小例子, 每間學校都會有, 不一定包個個都是好學生, 傳統名校亦有好亦壞的.  不要太過介於此, 只不過給大家一個知道, 播道是一間快樂學習, 學生享受校園生活,  比起傳統學校嚴肅可能會好一點。

我亦未決定選哪一間 !  為什麼現在教育制度會此呢 !       

Chloemammy,

真好妳能選定路線怎樣走,  希望妳囡兒有機會入到播道, 現在小一至小四的學生, 可能是未來新力軍 ! 加油 !!

Thank you!!!

原帖由 Rexwin 於 09-11-4 12:48 發表
Chloemammy,

真好妳能選定路線怎樣走,  希望妳囡兒有機會入到播道, 現在小一至小四的學生, 可能是未來新力軍 ! 加油 !!
‹ 上一主題|下一主題