用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔寶兒幼稚園及救世軍大元幼稚園的英文課程 ...
go

大埔寶兒幼稚園及救世軍大元幼稚園的英文課程 [複製鏈接]

各位你地好,真係想請問下大家有關大埔寶兒幼稚園及救世軍大元幼稚園的英文課程是如何的?唔知有沒有phonics學?一星期有多少堂英文課?學生的英文水平如何?

心急媽:-|
   0    0    0    0

上網講救世軍老師好有愛心, 我估課程應該淺D.

寶兒出名課程深, 我上星期六都有去interview, 佢哋每日都有英文外籍老師上堂25分鐘, 而普通話就一星期2次, 每堂都係20-25分鐘, 不過佢冇學卷之如, 環境真係好唔得, 我第一次自己親自交報名表, 時間係早上8:30-8:45, 學校校務處好熱好焗, 到我上星期六interview時, 早上11:00仍然覺得校舍好熱好焗, 我問職員, 你哋有有留意呢個問題, 佢哋答我係我行到熱jack. 另我覺得當日interview時全冇老師介紹過學校設備, 而係要我好主動去認識呢間學校, 比我感覺d老師唔知去哂邊, 校長就不停搵人叫名去班房interview, 而我見到都有好多義工媽咪幫手, 他們亦叫返以前寶兒畢業生回來, 比我感覺好似製造人多感覺, 點解我會知呢? 因為當日我見到我個鄰居, 佢哋帶個女去返學校到攞上年嘅學校生活相, 明明in K1, 唔知點解有咁多old boy/girl 係學校跳來跳去, 雖然寶兒都收咗我個女, 但我都仍在考慮中交唔交留位費.

原帖由 deh 於 09-10-23 00:50 發表
各位你地好,真係想請問下大家有關大埔寶兒幼稚園及救世軍大元幼稚園的英文課程是如何的?唔知有沒有phonics學?一星期有多少堂英文課?學生的英文水平如何?

心急媽:-| ...

補充: 佢哋係有phonics學, 不過當我問佢哋攞本書比我睇, 佢哋話唔知比人攞咗去邊, 佢講咗個名比我聽, 不過我唔記得係邊本phonics書, 我印象佢哋唔係用jolly phonics, oxford phonics都不是.

當日有個外籍老師在場, 不過全程係間房到.

Bowie or Anchors is better?

好老實我女兒讀anchors分校n1, 好開心, 但我擔心課程淺, 環境一定好過寶兒多多聲.
至於大家話佢行政亂, 呢層我哋做家長又點可以處理得到呢?

原帖由 meimei05 於 09-10-23 10:34 發表
Bowie or Anchors is better?

原帖由 bobo-mammy 於 09-10-23 14:53 發表
好老實我女兒讀anchors分校n1, 好開心, 但我擔心課程淺, 環境一定好過寶兒多多聲.
至於大家話佢行政亂, 呢層我哋做家長又點可以處理得到呢?

which anchors kindie does your daughter study? mine planning to go the tai wo ones...

constellation cove  anchors kindergarten & int;l nursery

原帖由 meimei05 於 09-10-23 16:26 發表

which anchors kindie does your daughter study? mine planning to go the tai wo ones...

謝謝bobo-mammy的回應,為子女揀學校真的煩到頭都爆!其實Anchors有收到阿仔讀n1,但最後我放棄了學位而選擇了救世軍,因我覺得前者俾我的感覺好商業,環境,設備和英文的水平應該好好,但後者對於小朋友自理能力'常規訓練就較理想.阿仔現在讀得好好,本來比較坐不定,食飯無耐就要落地,返左個幾月到現在,很有進步,可以乖乖坐定食完飯才落地,人仔定左好多,真係老師的功勞!但做阿媽的,現在又開始諗會唔會俾阿仔繼續讀k1至k3,因怕救世軍的英文唔得,所以比較擔心!聽朋友說寶兒是間不錯的幼稚園(她的兩個女都是寶兒的畢業生,後來升讀了阮鄭)老師好細心,課程亦銜接到小一.
現在我都好煩,放棄救世軍覺得好可惜,但又怕英文程度低,所以好想知多D兩間幼稚園的課程,請各位知情的媽媽回應一下,唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題