用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 (直資) 優才小學.. 收左我個仔
樓主: jjbe
go

(直資) 優才小學.. 收左我個仔 [複製鏈接]

醒目開學勳章

但係offer了唔要,等自行結果,萬一唔ok,那回頭叩GT,會不會很困難,始終學校會覺得.....

所以完全了解你的困難,所以我只生一個,雖然明白多一個是好,但就是怕面對你的問題

原帖由 jjbe 於 09-10-21 12:23 發表

SUMSUM BB
我無搬呀, 都系tko住, 因為多左個女, 所以真系要想真d,出年, 女開始上幼兒園, 兩個好貴呀, 重要比佢地學野... 唉, 真系好煩, 現在重想更,
政府抽籤我地like 東華三院黃余家潔.. 佢有1條龍, 但又唔知抽 ...

醒目開學勳章

jjbb,

check pm pls!

原帖由 jjbe 於 09-10-21 12:23 發表

SUMSUM BB
我無搬呀, 都系tko住, 因為多左個女, 所以真系要想真d,出年, 女開始上幼兒園, 兩個好貴呀, 重要比佢地學野... 唉, 真系好煩, 現在重想更,
政府抽籤我地like 東華三院黃余家潔.. 佢有1條龍, 但又唔知抽 ...

原帖由 SumSumBB 於 09-10-21 18:14 發表
jjbb,

check pm pls!

SumSumBB...
check乜呀... ? 無野系你比我BOR
[/quote]

醒目開學勳章

原帖由 jjbe 於 09-10-23 13:14 發表

SumSumBB...
check乜呀... ? 無野系你比我BOR

jjbe,
唉!打左一大段原來send唔到俾你,sorry...
不過唔駛了...

醒目開學勳章

原帖由 ruth_esther 於 09-10-27 13:22 發表
Dear SumSum BB, i 'm impressed that you have chosen to attend GT interview instead of the trad'l St Paul Boys (guess u are not those 'trad'l' parents) could you tell me why you prefer GT??  I wish to hear from you for advice and opinions!! thank you!!

Hi ruth_esther,

優才一直是我心儀的小學,而St Paul Boys 只是朋友推介所以報埋,順理成章,面試撞期的話便捨St Paul Boys 選優才。

至於為甚麼我prefer GT,我在另一topic post 過,我喜歡優才:
1) 由NET教英文,小三全級、小四2班由NET做班主任;
2) 小班教學~每班約24人,上到中學每班最多27人,但現時其他一般中學每班約38人;
3) 專科專教,數年前被稱教師群隊學歷為全港之冠;
4) 少互相競爭文化,無分精英班,成績表只列出全级頭五名名次,學校強調:做最好的自己!
5) 活動教學,上課形式較活潑,着重創意的啓發,從校長的著作了解到他對啓發創意很重視和有頗深的認識;
6) 重思考,少機械式抄寫練習,以有趣的方法讓學生牢記知識;
7) 程度高,學生成績不俗,有課後資優培訓;
8) P1設MI Test 多元智能測試,了解各學生的專長,加以培育。
9) 設8X個才華班如圍棋、奥數、二胡...,學生每學期可修讀2個才華班,有評估報告,費用全免;
10) 對活潑的學生較包容;
11) 創辨人和校長很有心,學校不斷求進;
12)...

其實,HK有很多好學校,包括St. Paul Boys亦屬其一,而各校皆有其優點,然而各家長有不同的喜好,小朋友亦有不同的持質,每人皆有自己的理由去選擇。對於我自己的小朋友而言,我認為GT非常適合他的個性和能力,於GT就讀應有更好的發展,以及平衡各方面,GT是一所不俗的學校。

Hi SumSumBB

最後我已選定優才了,因它很適合我仔仔,
明年可以和你仔仔做同學仔了!

醒目開學勳章

原帖由 kiss'bb 於 09-10-27 21:53 發表
Hi SumSumBB

最後我已選定優才了,因它很適合我仔仔,
明年可以和你仔仔做同學仔了!

kiss'bb,
唔知我地的仔仔明年會唔會同班,甚至同组呢?

學校話會有很多講座和活動安排给準家長和準GT學生參加,很期待!

GT College

Dear Parents,
Let share my experience since my daughter are now studying in GT G1.  And I feel very satisfied about the school.

1) My daughter like to go to school.  Everyday she will woke up (6:30am)on time and take the school bus.

2) The school carry a very good studying envirnoment.  My daughter will bring books to read since other classmates are reading.  Now she tell me she would like to learn "Chess" since other classmates play chess.

3) All the teachers carry heart to teach the studients.  Her class teacher call me at 10:00 pm to talk about my daughter situation at the school.  Normally, teachers will respone my inquries within a few hours.

Last year, Mongkok envirnoment is also my key consideration.  No matter how, I take GT and now I think it is the right choice.

That's really good.. Thanks for sharing..

Where do you live? Woke up at 6:30am seems a bit early.  Cause now my son wake up at 8:00am.  I thought it is a bit difficult for him to wake up so early next year......

One more question, as i read from GT forum, school bus was quite mess last year.. Any improvement this year??

SumsumBB:
我好應同你講GT既優點, 12.既優點我幫你加上去,就是GT既家長質素比較高(我是從BK感覺出來既),當其他人將GT同其他學校作比較既時候,GT家長通常只會講GT既優點,好少講其他學校既缺點,當某D人講GT既缺點時,佢地只會輕描淡寫咁作出解釋,唔會群起而功之咁作出好大回應,唔會好激烈咁作出反激,從中我覺得GT既家長好有修養.所以我覺得GT既家長質素都可以作為GT既其中一個優點.
出年就輪到我囡囡報小一,我囡囡非常活潑好動,我用著一年時間留意著好多小學,我暫時發覺只有GT適合我囡囡同埋可以包容我囡囡,希望我囡囡出年都可以成為GT一份子.

原帖由 SumSumBB 於 09-10-27 21:32 發表

Hi ruth_esther,

優才一直是我心儀的小學,而St Paul Boys 只是朋友推介所以報埋,順理成章,面試撞期的話便捨St Paul Boys 選優才。

至於為甚麼我prefer GT,我在另一topic post 過,我喜歡優才:
1) 由NET教英文,小三全級 ...

如果上星期五有去報名的話,可以見到佢地行政混亂的一面……

只是交留位費做登記,未夠6時去到,8時半都仲未走得!

與其只批評現時的教育制度、談甚麼遠大的理想,倒不如由小事做起,專心做好每件事

醒目開學勳章

原帖由 luiwhy 於 09-10-28 17:49 發表
如果上星期五有去報名的話,可以見到佢地行政混亂的一面……

只是交留位費做登記,未夠6時去到,8時半都仲未走得!

與其只批評現時的教育制度、談甚麼遠大的理想,倒不如由小事做起,專心做好每件事 ...

luiwhy,

等了兩個多小時才可登記,難怪你感到氣結。我是星期六去註册的,校長都有談及星期五晚令家長久等的事,他希望我們體諒,又抬了箱蒸餾水出來讓我們取喝,由於我註册那個時段人較少,結果前後不足一小時便可離開了。可能家長都集中在星期五註册,是他們始料不及的事,不過,其實學校人手是很充足的,於註册前還安排主任個別跟每個家庭聊天和解答問題,但就沒有因着情況多開數個登記「櫃位」,這真是有點不足之處,還是學校別有用意!?

醒目開學勳章

原帖由 ruth_esther 於 09-10-28 18:07 發表
To other parents AND Sum Sum BB,

BTW... as a mom,  I am very impressed some parents' replies like Sum Sum BB, very rational, decent and respectable.  This is also the key to students' achievement, development of integrity and schools' prospect.

Hi ruth_esther ,

對我而言是過獎了 !不過,好同意你和ggoo所講的,優才的家長真的好好,很友善、理性和有修養,從我睇優才家長在臻美topic裡的言論很能感受到。
另外,早前我經常pm某幾位優才家長,欲了解更多有關優才的東西,他們都很樂意跟我分享,而態度就像好朋友般友善,我很多謝他們!

hi SumSumBB

如果係同班又同組....就太好了
雖然距離出年小一還有一大段日子,但我個心已飛左黎GT啦!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-28 05:58 發表

kiss'bb,
唔知我地的仔仔明年會唔會同班,甚至同组呢?

學校話會有很多講座和活動安排给準家長和準GT學生參加,很期待!

醒目開學勳章

原帖由 kiss'bb 於 09-10-28 21:07 發表
hi SumSumBB

如果係同班又同組....就太好了
雖然距離出年小一還有一大段日子,但我個心已飛左黎GT啦!

kiss'bb,
我跟你諗法真的很似雖然距離出年小一還有一大段日子,但我個心已飛左黎GT啦!

我阿仔更差不多當左自己係小學生,以為自己好快唔再係Upper哥哥了,其實重有大半年啊,阿仔,好好享受幼稚園生活吧 !不過,他更期待的是小學生生活:和同學仔食午餐,小息時在操場玩滑板車、睇蟹仔...

Dear SumSumBB & ggoo

第十三點就由我加上去

另外,我同事囡囡,讀書名列前茅,由傳統小學考入優中,她說優小升上來的同班同學,學術水平很高,尤其英文及數學科!

1) NET教英文,小三全級、小四2班由NET做班主任;
2)
小班教學~每班約24人,上到中學每班最多27人,但現時其他一般中學每班約38人;
3)
專科專教,數年前被稱教師群隊學歷為全港之冠;
4)
少互相競爭文化,無分精英班,成績表只列出全级頭五名名次,學校強調:做最好的自己!
5)
活動教學,上課形式較活潑,着重創意的啓發,從校長的著作了解到他對啓發創意很重視和有頗深的認識;
6)
重思考,少機械式抄寫練習,以有趣的方法讓學生牢記知識;
7)
程度高,學生成績不俗,有課後資優培訓;
8) P1
MI Test 多元智能測試,了解各學生的專長,加以培育。
9)
8X個才華班如圍棋、奥數、二胡...,學生每學期可修讀2個才華班,有評估報告,費用全免;
10)
對活潑的學生較包容;
11)
創辨人和校長很有心,學校不斷求進;
12)GT
既家長質素比較高

13) 可直升優才中學,band one英文中學,而且校風一向唔錯

SumSumBB

係呀,到時小息多左兩個百厭星,一定好嘈好開心!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-28 21:34 發表

kiss'bb,
我跟你諗法真的很似 :雖然距離出年小一還有一大段日子,但我個心已飛左黎GT啦!

我阿仔更差不多當左自己係小學生,以為自己好快唔再係Upper哥哥了,其實重有大半年啊,阿仔,好好享受幼稚園生活吧: ...

阿月讀左兩個月, 佢真係好開心.
幼稚園佢讀下午校,現在要6時半起床, 7點左右就要搭校車.
現在佢鐘意早幾分鐘落樓,要同同學仔等車時傾計.

課程,都深架. 剛剛的 term break ,小一要寫一篇中文週記,同作一篇英文作文. 比著我以前,小一先剛開始學生字,句子.
真係時代唔同.

阿女成日追看智激校園, 優才好似勝左好多星期.阿女對優才已有歸屬感.

我真係非常開心小女在優才讀書.
‹ 上一主題|下一主題